Aylık Arşivler: Kasım 2024

Helloween’in Robot King Şarkısına Bir Bakış

Helloween robot king

Bilimkurgunun öteden beri rock ve metal müzikle içli dışlı olduğunu bilmeyen yoktur. 80’lerden beri varlığını sürdüren güçlü metal guruplarından Helloween de eserlerinde bilimkurgu temalarına yer veren topluluklar arasında. 2021 tarihli kendi isimlerini taşıyan son albümlerinde de bilimkurgu temalı birçok parça bulunuyor. İşte bu yazıda o parçalardan birine, Robot King‘e değineceğiz. Parça, uyanan bir robotun zihnine gelen mesajlarla başlıyor. Bu mesajlarda, …

Devamını gör »

Pedram Türkoğlu’nun Sunumuyla Zenoloji: Kurgusal Türlerin Bilimi

pedram turkoglu sunum

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin 2024-2025 sezonundaki ilk Perşembe Söyleşisi’ne kulübümüzün editörlerinden Pedram Türkoğlu konuk oldu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı’nda araştırmacı olarak görev yapan Türkoğlu, aynı zamanda yaban hayatı fotoğrafçısı ve bilim yazarı. “Yaşayan Dinozor: Avian” kitabında güncel bilimsel gelişmelere paralel olarak dinozorların gerçek görünüşlerini, tüylerini, anatomilerini ve kuşlarla akrabalıklarını, bunların yanı sıra Jurassic Park efsanesini ve kuşlarla …

Devamını gör »

Mars’ta Dedektiflik Hikâyesi: Mars Express

mars express

Jérémie Périn’in ilk uzun metraj animasyonu Mars Express, bilimkurgu ile animasyonun mükemmel bir harmanı. Yalnızca görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda insan ve makine arasındaki ilişkiyi, teknolojiyle dönüşen toplumu ve bireysel çatışmaları da derinlemesine ele alıyor. Mars Express için geleceğin karmaşık dünyasında geçen bir dedektiflik hikâyesi diyebiliriz. Ancak yapım, zengin temaları ve çarpıcı görselliği eşliğinde Mars’ta geçen bir suç …

Devamını gör »

Bir Distopyanın Ütopik Yansıması: 90’lar Türkiye’si

90'lar

Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …

Devamını gör »

Kayıp Röportaj #3: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

frank-herbert-roportaj-3

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da Dune filminin vizyona girdiği dönemde L. A. Reader’da yayımlandı. Röportajın hemen ardından Şerpa rehberleriyle Himalayalar’a tırmanmaya giden Frank, sohbetimiz sırasında son Dune kitabının taslağını yeni tamamladığını ve başına bir şey gelmesi durumunda geri dönene kadar bir kopyasını avukatının kasasında sakladığını söyledi. Himalayalar’a giderken Frank’e hızla ilerlemekte olan kanser …

Devamını gör »

İnsana ve Geleceğe Dair: Radyoaktif Düşler

radyoaktif dusler

Türk Edebiyatında bilhassa 2000’li yıllardan itibaren artan bir hızla bilimkurgu antolojilerine tanıklık etmeye başladık. Aslında başta Amerika olmak üzere diğer ülkelerde uzun yıllar bu minvalde pek çok eser üretilmişti. Ancak Türkiye’ye sirayeti ne yazık ki her şeyde olduğu gibi bu hususta da hayli gecikti. Buna rağmen 2010’lar ve 2020’lerle ivmelenerek artan bir üretimden bahsetmek mümkün. Pek çok farklı konseptte eser …

Devamını gör »

Halka Dünya Mühendisleri’nde Büyük Sorular ve Çözümler

halka dunya muhendisleri

Larry Niven’in kitabın ithafında söylediklerinden anladığımıza göre Halka Dünya, seri olarak düşünülmüş bir proje değildir. İlk romanın yayımlanışının ardından okurlardan gelen sayısız mektupla eserin yarattığı etki gerçek anlamda ortaya çıkar. Bilim insanlarından öğrencilere kadar birçok kişi Halka Dünya’nın tasarımına, barındırdığı teknolojiye dair yorumlar, eklemeler ve düzeltmeler sununca, yazar tüm bu kolektif heyecana kayıtsız kalamayarak öyküyü devam ettirmeye karar verir. Bir …

Devamını gör »

Omnis Homo Mendax | İsmail Yamanol (Kısa Öykü)

Omnis Homo Mendax

Kente çöken sessizlik, vahşi hayvanların homurtu ve çığlıklarıyla birleştiğinde son derece ürpertici oluyordu. Mergen’inse hayata tutunabilmesi için dışarı çıkmaktan ve bu manzaraya katlanmaktan başka çaresi yoktu. Otomatik tüfeğini sıkıca kavrayıp etrafı kolaçan eden gözlerle süzdü. Olası bir hayvan saldırısına hazırlıksız yakalanmak istemiyordu. Kentin bu bölgesine ilk defa uğrasa da karşılaştığı manzara öncekilerden pek farklı değildi. Âdeta koca bir gezegen, içindeki …

Devamını gör »

Farscape’in Asabi Komutanı: Ka D’Argo

farscape ka d'argo 1

“Sevdiğiniz her şeyi kaybettiğinizde onurlu bir hayat yaşamak zordur.” 1999-2003 yılları arasında ekranlara gelen Farscape, derinlikli karakterleri ve özenli hikâyesi ile bilimkurgu tarihine geçti. Dizinin önemli figürlerinden biri de hiç şüphesiz Ka D’Argo‘ydu. O yalnızca bir savaşçı değil, aynı zamanda duygusal kişiliği, trajik geçmişi ve güçlü ahlaki değerleriyle unutulmaz bir kahramandı. İlk görüşte onu bir fil ile bir köpeğin karışımı …

Devamını gör »

Evrenin Serserileri: Başıboş Gezegenler

serseri gezegen kapak

Onlara çarpıcı bir isim arıyorsanız, “haydut/serseri gezegen” (rouge planet), daha dramatik bir isim peşindeyseniz, “yıldızsız gezegen” (starless planet) veya “başıboş/avare gezegen” (wandering planet), yok daha bilimsel bir tanımlama istiyorsanız, biraz uzun olan şu isimleri tercih edebilirsiniz: “serbest yüzen gezegen” (free floating planet) veya “izole olmuş gezegen kütlesinde nesne” (isolated planet mass object)… Gördüğünüz gibi bilim insanları isimlendirme konusunda henüz bir …

Devamını gör »