İki bölümlük ExoMars programının ilk bölümü olan Avrupa Rusya ortak yapımı Gaz Keşif Uydusu görevi (The European/Russian Trace Gas Orbiter -TGO) 14 Mart 2016’da 9:31 GMT saatinde Dünya’da başlatıldı. Proton roketinin üst parçacığı, araştırma robotunu Mars’a doğru alacağı 7 aylık uzun bir yolculuktan önce 10 saat içinde saatte 33.000 km/hz bağıl hıza ulaştırdı.
TGO‘nun asıl hedefi Kırmızı Gezegen Mars‘taki metan gazını tespit etmek ve haritalandırmak. Bu konu, 2004’te gerçekleştirilen bir önceki Avrupa Uzay Ajansı görevi olan Mars Express‘in ilk kez metan gazını tespit edişinden beri bilim insanlarının ilgisini çekiyordu. Ne yeryüzünden teleskopla yapılan gözlemler, ne Mars yörüngesinden incelemeler, ne de Mars yüzeyindeki analizler tespit edilen metan gazının kaynağını bulabilmiş değil. Bu metan gazı jeolojik süreçlerin sonucu olabileceği gibi, bir zamanlar yaşamış veya halen yaşamakta olan mikroorganizmalardan kaynaklanıyor olabilir. Bu görevde kullanılan robottaki bir çift hassas tayfölçerin bu konuyu aydınlatması bekleniyor.
Bu uzay görevi aynı zamanda ExoMars’ın ikinci bölümü için yolu açacak olan iniş teknolojilerini test etmek için tasarlanmış Schiaparelli adlı araştırma aracına da ev sahipliği yapacak. 2018’de fırlatılması planlanan bu araç yaşam belirtisi bulmak üzere yüzeyde 2 metre derinliğe uzanan kazılar yapabilecek.
Hazırlayan: Agah Tuğrulhan Polat | Kaynak: Sciencemag