Retrofuturism

Retro-Fütürizm: Gelecek Geçmişte

Fütürist pek çok film izlediniz, kitap veya çizgi roman okudunuz. Geleceğin dünyasını çok iyi biliyorsunuz, onu pek çok kez arşınladınız. Peki geleceğin dünyasının hayalinizdeki gibi olacağını nereden biliyorsunuz? Sonuçta insanlık bu güne kadar pek çok geleceği tasvir etmeye çalıştı, belki çok eğlenceli temalar ortaya koydu ama geleceğin dünyasını kesin olarak çizemedi.

Kelime anlamı “geçmişin gelecekçiliği” olan retro-fütürizm, insanlığın bu güne kadar ortaya koyduğu gelecek tasvirlerinden besleniyor. Jules Verne’in veya meşhur “Back To Future”  serisinin gelecek tasviriyle, günümüz sanatçılarının ortaya koyacağı bir gelecek tasvirinin farklılığı, konuya güzel bir örnektir. Günümüzde kavramın popüler olmasını sağlayan etkenlerden belki de en önemlisi Fallout oyun serisidir. Seri 1950’lerin gelecek tasviri temel alınarak geliştirildiği için bilimkurgunun bu alt türüne dahildir.

Zamanımızın Gelecek Tasviri: Siberpunk

Siberpunk
Cyberpunk’ın karanlık havasını yansıtan bir çizim

Retro-fütürizmin alanına girmese bile steampunk gibi pek çok fütüristik temayı etkilediği için size siberpunk türünden bahsetmek istedim. Kısaca siber teknolojinin çok geliştiği ama insanlığın hala mutluluğu bulamadığı bir dünya tasvir eder siberpunk. Teknoloji insanın değil insan teknolojinin kölesi olmuştur. Karanlık, kasvetli bir hava vardır.

Buharın Gücü Adına: Steampunk

steampunk
Buhar gücüyle gelişmiş şehir sanayi devrimi İngiltere’sini anımsatıyor

Retro-fütüristik temalar arasında en bilineni steampunktır. Sanayi dönemi İngiltere’sinden esinlenen türde teknoloji buhar gücüyle gelişmiştir, buhar gücüyle çalışan robotlar, zeplinler cyborglar, trenler vardır. Cattlepunk ve post-apokaliptik (kıyamet sonrası) steampunk en çok bilinen yan türleridir. Cattlepunk türünde western tarzı bir dünya resmedilir. Bu dünyada kovboyların mekanik atları veya buharlı silahları olabilir. Post-apokaliptik steampunk türünde ise kıyamet teknolojiyi bitirmiş ve insanlık yeni medeniyetini buhar gücüyle kurmuştur. Retro-fütüristik türler arasında en gelişmişi steampunktır.

Saatler, Dişliler, Çarklar: Clockpunk

clockpunk
Alice Harikalar Diyarında: Aynanın İçinden filminin clockpunk temasından etkilendiği belli oluyor

Steampunk’a çok benzetilen bu tür buhar teknolojisi gelişmeden önceki zamanları yansıtır. Saat mekanizması benzeri mekanizmaların kullandığı, yalnızca dişliler ve çarklarla gelişmiş bir teknoloji anlatan bu tür benim en sevdiğim türlerden biridir. Bu türde kum saatleri ve su saatleri de dahil olmak üzere her türlü saatin arasında bir yolculuğa çıkarsınız.

Dünya Savaşlarının Teknolojisi: Dieselpunk

dieselpunk bilimkurgu
Bir dieselpunk tasviri

Dünya iki büyük savaşa hazırlanırken ve savaşlar sırasında teknoloji de durmuyordu. İçten yanmalı motorlar ve diesel teknolojisi yeni bir çağ açmıştı. Dünya savaşları sırasında süren teknoloji yarışı büyük bir ilerlemeye yol açsaydı olabilecekleri anlatan bu türün en güzel örneklerinden olan “9” isimli animasyonu öneririm.

Atom Çağına Hoş Geldiniz: Atompunk

jetsons
Jetgiller, bünyesinde pek çok atompunk gelecek tasviri barındırmaktadır

Bu tür, 2. Dünya Savaşı sonrası gelişmeler (nükleer silahlanma,uzay yarışı vb.) devam ederken, siber teknolojinin gelişmediği olası bir geleceği anlatır. Türün en belirgin örneği Jetgiller animasyan serisidir. O dönem yapılan gelecek tasvirlerinde süper kahramanlar büyük rol oynadığı için, altın çağ çizgi romanlarının çoğunu bu türde sayabiliriz.

Daha Başka?

ottoman batman
Batman Osmanlı’da yaşasaydı… (Çizim: Eren Arık)

Tabi dahası da var. Taş devri teknolojisinin geliştiği stonepunk (örneğin Çakmaktaşlar) yahut teknolojinin ipek temelli geliştiği silkpunk (bu yakın bir zamanda Çinli bir yazarın yarattığı bir türdür) gibi. Hatta Devrim Kunter‘in Seyfettin Efendi çizgi romanındaki tasvirlerin ottomanpunk olarak değerlendirilmesi de mümkündür.

Yazar: Sadık Efe Sarıtunalı

Bilgisayarla fazla ilgilenir. Boş zamanlarında ise çizgi roman okur. Bir gram çizim yeteneği olmadığı için çuvalladığı çizgi romanlarından sonra en büyük hayali kendine bir çizer bulup çizgi roman yazarı olmak. En büyük tutkusu ise bilimkurgu.

İlginizi Çekebilir

Yeni Başlayanlar İçin Siberpunk Türünde 12 Anime

Yazar Bruce Bethke tarafından ortaya atılan “siberpunk” kelimesi, “cybernetics” (sibernetik) ve “punk” kelimelerinin birleşimidir. Sibernetik, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin