Bilimkurgu, gezegendeki en popüler eğlence türlerinden biri. Kitaplardan filmlere, TV dizilerinden çizgi romanlara kadar birçok medyayı içinde barındırıyor. Sanatta bilimkurgunun 1620’de Johannes Kepler’in romanı Somnium ile başladığına inanılıyor. Tabii, bilimkurgu türünün ne zaman başladığı konusunda muhtemelen bir ton tartışma olduğunun farkındayız, ancak Jon Guttman’ın Somnium’un neden ilk olduğuna dair açıklaması gayet inandırıcı:
“Efsanelerin ve mitolojinin arasından, ilk kez hangi kitabın bilimsel olarak mümkün olabilecekler alanında belirdiği konusunda hala devam eden tartışmalar var. Johannes Kepler’in Ay’a yapılan bir geziyi ve bu perspektiften Dünya’nın hareketlerini tasvir ettiği romanı Somnium (6120-1630) bu alanda ilk kurgu eser sayılır. Jonathan Swift’in 1728’deki Gulliver’in Seyahatleri kitabı hakkında da benzer bir iddaa da bulunulabilir. Bu kitapta, Swift sosyal hiciv için bir bilim-fantazyayı araç olarak kullanmıştır. Fakat felsefi ve bilimsel olarak mümkün olanı anlatan, diğer yandan da kanımızı dondurup, nefesimizi kesen ilk kitap Mary W. Shelley’in 1818’deki klasik Frankenstein’ı ve 1826’da ona eklediği veba odaklı apokaliptik bir dünyayı anlatan Son Adam sayılabilir.“ –Jon Guttman, Araştırma Direktörü, World History Group
Bilimkurgu dünyası büyüdükçe, silahları da arttı. Bilimkurgudaki silahlar genellikle şu anda gerçek dünyada sahip olduğumuz her şeyden çok daha güçlü. Sci-fi Weapons internet sitesinin hazırladığı aşağıdaki infografik, bilimkurgudaki en güçlü ve en iyi silahları gösteriyor. Liste, silahın tahribat enerjisini (joule olarak) ele alıyor. Bir joule bilimsel olarak, bir cisme 1 metre boyunca etkiyen 1 Newtonluk kuvvetin yaptığı işe veya bu esnada cisme aktarılan enerjiye eşittir.
Site listeyi hazırlarken gerçek hayattaki silahları, bilimkurgudakilerle karşılaştırılabilmesi için dahil etmiş. Fizikçiler ve mühendislerle beraber çalışarak açığa çıkan yıkıcı enerjiyi hesaplamışlar. Mümkün olduğu durumlarda, kaynak materyalden verileri çekmiş veya silahları gerçek yaşam versiyonlarıyla karşılaştırmışlar. Gerçekliği çarpıtan ve değiştiren, hayal gücünün sınırlarında gezinen fantastik silahlar söz konusu olduğunda da teorik fizikçilerden yardım alınmış. Buyurun listeye…