Karşınızda güneş sistemimizdeki gök cisimlerinin hareketlerini iki boyutlu düzlemde gösteren harika bir gif.
Kepleri’in 3. gezegensel hareket yasasının da söylediği gibi; bir gezegenin yörüngesel periyodunun karesi, dolandığı elipsin ana eksen uzunluğunun küpü ile doğru orantılıdır. Yani basit olarak gezegen, yörüngesinde olduğu yıldızdan ne kadar uzaklaşırsa katetmesi gereken mesafe artacaktır ve aynı zamanda daha yavaş dönecektir. Matematiksel olarak:
: Gezegenin yörüngesel periyodudur.
: Yörüngenin ana eksenidir.
Örneğin, X gezegeni Güneş’e 4A uzaklıkta olsun. Y gezegeni de Güneş’ten A kadarlık bir uzaklıkta olsun. Bu durumda X her turda, Y gezegeninden 4 kat daha fazla yol katedecektir ve ayrıca X gezegeni, Y gezegeninin yarısı kadar bir hızla hareket edecektir.
Kepler’in doğa yasasına göre, toplamda X gezegeninin bir tam tur dolanması için geçen süre, Y gezegeninin yörüngeyi dolanması için geçen süreden 4 x 2=8 kat daha büyük olacaktır (82=43).
Not: Gök cisimlerinin büyüklükleri gerçeği yansıtmamaktadır.
Bu animasyon Güneş Sisteminin tam hareketini malesef vermemektedir, Güneş sistemi aynı zamanda Samanyolu Galaksisinde ilerler, bu nedenle tüm Güneş sisteminin aynı zamanda ilerlediği yolda, güneş etrafında dönerken tüm sistemin ileri doğru hareketi bu animasyonda verilememektedir.
Elbette bu tür animasyonlar tam olarak sistemin ne şekilde hareket ettiğini veremez, aşağıda benim verdiğim link bile veremeyecektir, çünkü aynı zamanda gezegenden gezegene değişen bir de Presesyon denilen bir hareket vardır, örnek olarak dünyanın salınım hareketi yüzünden şimdi kutup yıldızı dediğimiz yıldız, 20.000 yıl sonra orada olmayacaktır, dünyanın salınımı sürekli devam ettiği için bir döngü halinde bir süre sonra kutup yıldızı tekrar kutupta olacak ve gezegenlerin ve yıldızların ömrü yettiğince bu devam edecektir.
Güneş sisteminin ilerleme hareketi, izlemek isteyenler için link.
https://www.youtube.com/watch?v=pwaTzpNo4BA