Eserleri kadar, aforizmalarıyla da ünlü olan Isaac Asimov, “Bilimkurgunun Babası” unvanını beyhude yere almamıştır. Küçük yaşlarda başlayan okuma tutkusuna, sonraları bir de yazma tutkusu eklenmiş ve bu büyük yazar, yaşama veda ettiğinde arkasında 500’ten fazla eser bırakmayı başarmıştır. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, Asimov daha çok bilimkurgu ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra fantezi dalında da yazmıştır. Öyle ki, Dewey Ondalık Sınıflandırma Sistemi‘ndeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Hemen hemen her konuda söyleyecek bir sözü olan bu unutulmaz yazarın, 10 aforizmasını sizler için derledik.
“Ulus diye bir şey yoktur. Sadece insanlık vardır. Ve eğer biz bunu kafamıza sokmazsak, yakında insanlık da kalmayacaktır!”
“Eğer bir ateist olmasaydım, insanları bazı kuru laflara bakarak yargılayan bir tanrı yerine, yaşamlarındaki samimiyete bakarak yargılayan bir tanrıya inanırdım. Bence o, sürekli olarak “tanrı, tanrı, tanrı” diye konuşan ve yaptığı her iş “yanlış, yanlış, yanlış” olan bir TV ilahiyatçısı yerine, dürüst ve samimi bir ateisti tercih ederdi.”
“Şiddet, beceriksizlerin son sığınağıdır.”
“Eğer doktor bana altı dakikalık ömrümün kaldığını söyleseydi, biraz daha hızlı yazardım!”
“Daima daktilomun başında yazı yazarken başım klavyeye düşüp, burnum iki tuşun arasına girerek ölmek istemiştim, ama bu mümkün olmayacak gibi görünüyor.”
“Aklın, Sokrates’ten bu yana yobazlık ve hurafeye karşı açtığı savaş henüz kazanılmış değildir.”
“Nefes almakla aynı sebep yüzünden yazıyorum. Yazmasaydım ölürdüm!”
“Bilgisayarlardan değil, onların yokluğundan korkuyorum.”
“Her ne olursa olsun, yorulmak bilmeden denemeye devam ediyorum ve daima devam edeceğim. Ancak biliyorum ki Dünya’yı tek başıma kurtaramam, hatta elle tutulur bir değişikliğe bile yol açamam. Fakat tüm bunlara rağmen günlerimi hiç çaba sarfetmeden geçirerek kendime de mahçup olamam.”
“Tam şu anda hayatın bence en üzücü tarafı, bilimin bilgiyi biriktirme hızının toplumun bilgelik edinme hızından daha fazla olmasıdır.”