cin bilimkurgu

Çin Bilimkurgu Endüstrisinde Rekor Büyüme

2023 yılında büyümesi hızlanan Çin bilimkurgu endüstrisi, yaklaşık 113.29 milyar yuan (15.94 milyar dolar) gelir elde etti. Bu, yıllık bazda yüzde 29,1’lik bir büyümeyi temsil ediyor ve endüstrinin yıllık gelirinin ilk kez 100 milyar yuanı aştığı anlamına geliyor.

Pekin’de düzenlenen sekizinci Çin Bilimkurgu Kongresi’nin açılış töreninde, Çin Bilimkurgu Araştırma Merkezi ile Southern Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (Southern University of Science and Technology) Bilim ve İnsan Hayal Gücü Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa hazırlanan 2024 Çin Bilimkurgu Endüstrisi Raporu kamuoyuna sunuldu. Kongreye katılanlara göre Çin bilimkurgu endüstrisinin elde ettiği başarı, aslında Çin’in bilim ve teknolojideki gelişimiyle doğru orantılı. Çin Yazarlar Birliği Bilimkurgu Komitesi üyesi Ji Shaoting, verdiği bir röportajda şunları dile getirdi:

“Bilimkurgu endüstrisinin gelişimi ile ulusal bilim ve teknoloji birbirini karşılıklı olarak güçlendiriyor.”

Başarılı Uyarlamalar

Çin’in bilimkurgu endüstrisi, son yıllarda görülen teknoloji dalgası ve yerel bilimkurgu kitaplarının başarılı uyarlamaları sayesinde hızlı bir büyüme yaşadı. Endüstrinin geliri, 2016 yılındaki gelirin 10 katını geçmeyi başardı. Ji Shaoting’e göre raporda bahsedilen büyük gelir miktarına, özellikle edebiyat, oyun endüstrisi, film ve diziler katkı sağlıyor. Çin’in bilimkurgu film ve TV endüstrisi, 2023 yılında 11,59 milyar yuan gelir elde etti ve bu, yıllık bazda %38,8’lik bir artışı gösteriyor. Sadece bilimkurgu filmlerinin gişe satışları 11,55 milyar yuana ulaşarak bir önceki yıla göre %14,5 oranında arttı. Ayrıca bilimkurgu web dizisi ve kısa film üretiminde de belirgin bir artış yaşandı.

Çin’deki bilimkurgu oyun endüstrisi de önemli bir büyüme kaydetti ve 2023 yılında 65,19 milyar yuan gelir elde ederek bir önceki yıla göre %15,4 artış gösterdi. Bilimkurgu oyunları, geleneksel Çin kültürüyle etkili bir şekilde harmanlanarak kültürün yayılmasında önemli bir rol oynadı.

“Bilimkurgu, farklı kültürlerden insanların iletişim kurmasına yardımcı olan evrensel bir dildir. Daha fazla Çin bilimkurgu edebiyatı ve film eseri yurt dışında piyasaya sürüldükçe, diğer ülkelerden insanlar Çin’i ve Çin kültürünü daha iyi tanıyacaktır,” diyen Ji, “The Wandering Earth” ve “The Three-Body Problem” gibi büyük bilimkurgu yapımlarının, dünya için Çin bilimkurgu endüstrisini tanıma fırsatı anlamına geldiğini de sözlerine ekledi. 2023 yılında “The Wandering Earth II“, gişede 4 milyar yuanın üzerinde gelir elde etti. “Üç Cisim Problemi” ise son derece beğenilen bir TV dizisine dönüştü. Her iki eser de Çin’in yükselen yazarlarından Cixin Liu imzası taşıyordu.

Daha Parlak Bir Gelecek

Dünya’nın Geçmişi (Remembrance of Earth’s Past) serisindeki üçüncü kitap olan “Ölümün Sonu“nun çevirmeni sinolog Agustín Alepuz Morales de Pekin’de düzenlenen kongreye katılanlar arasındaydı ve şunları söyledi:

“Çin bilimkurgusunun Batılı muadillerinden çok farklı olduğunu düşünmüyorum. Bu türdeki çoğu hikâye, insanlığın karşı karşıya olduğu büyük sorunlara odaklanıyor; teknolojik gelişmelerin birey ve toplum üzerindeki etkileri, insanın evrendeki yeri gibi… Ve bu temalar kültürel sınırları kolayca aşabilir. Bu açıdan bakıldığında, yabancı okuyucuların kültürel geçmişlerinden bağımsız olarak Çin Bilimkurgusu ile ilişki kurabildiklerini düşünüyorum. “

Alepuz, kongrede yaptığı konuşmada son yıllarda Çin ve Batı arasındaki bilimkurgu alışverişine katkı sağlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti. Bunun tutku ve yaratıcılıkla dolu bir yolculuğa benzediğini söyleyen çevirmen, herkesin çabasıyla bilimkurgu kültürünün Çin ve Batı arasında bir köprü inşa edeceğini ve geleceğin sonsuz olasılıklarını daha fazla insanın birlikte keşfedeceğini dile getirdi.

Çinli bilimkurgu yazarı Jiang Bo (takma adı), bilimkurgu endüstrisinin yayıncılık, animasyon ve oyunlar gibi farklı sektörlerde de varlık gösterdiğini ve bu sektörlerin işin en yaratıcı kısmı olduğunu belirtti. Böylece Çin bilimkurgusunun, konuya ilgi duyan herkesi kapsayan geniş bir hedef kitleye ulaştığını vurguladı. Raporda ayrıca, Çin’de bilimkurgu kitaplarından elde edilen gelirin 2023 yılında 3,17 milyar yuana ulaştığı ve yıllık bazda yüzde 4,3’lük bir artış gösterdiği belirtildi. Basılı bilimkurgu kitapları pazarı toparlanma belirtileri gösterdi ve yeni kitap satışları yüzde 20 arttı. Dijital okuma ise istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etti ve sesli kitap tüketimindeki artış hızı da ivmelendi.

Çin’deki bilimkurgu turizmi, 2023 yılında 31,06 milyar yuan gelir elde ederek bir önceki yıla göre yüzde 106,7’lik bir artış gösterdi. Jiang, yaratıcı içeriklerin dünya görüşlerini ve değerlerini etkileyebileceği için gençlere bilimkurgu eğitimi verilmesini önerdi. Jiang ve Ji, Çin hükümetinin uzay bilimlerinin gelişimine daha fazla önem vermeye başlamasıyla birlikte bilimkurgu endüstrisinin de büyüme seyrine girdiği görüşünde.

Kaynak:

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

hayalet sehirler

Dünyanın Dört Bir Yanından 10 Hayalet Şehir

İnsanlar büyük bir vücuda ait küçük parçalarsa, şehirlerin bu vücut olduğunu söyleyebiliriz. Âdeta deniz altındaki …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin