“Geleceği hayal edemeyen, onu inşa edemez!”
Türkiye Cumhuriyeti gençlerinin bilimkurgu okuma oranı oldukça yüksek olmasına rağmen, bu eşsiz edebiyat türünü yazmaya olan ilgi maalesef beklenenin çok altında kalıyor. Ancak şunu çok iyi biliyoruz: Geleceği hayal edemeyen onu inşa edemez. Bu nedenle, bilimkurgu edebiyatında Türkçe içerik üreten yazar sayısını artırmak için sizin katkınıza ihtiyacımız var!
Bilimkurgu; düşünen, soran, sorgulayan bir sanat alanı olarak, entelektüel bireylerin ve ileri toplumların oluşumunda hayati bir rol oynar. Ne yazık ki, ülkemizde bu edebiyat alanına olan ilgi oldukça zayıf. Genç nüfusu birçok ülkenin toplam nüfusundan fazla olan Türkiye ve dünya genelindeki Türkçe konuşulan topluluklarda, yaratıcı düşüncenin ön plana çıktığı bu çok özel edebiyat dalında eser ve çalışma üretmek için bir kıvılcım gerekiyor. Bugünün dünyasındaki tüm teknolojik ve bilimsel gelişmeler, geçmişte geleceği hayal etmeye cesaret eden zihinlerden ilham alınarak üretildi. İşte şimdi, o cesareti göstermenin ve geleceği şekillendirmenin tam zamanı!
Cesaret öğrenilir ve cesur insanlar örnek oldukça, bu cesareti gösterebilenlerin sayısı artar. Bilimkurgu üretebilen, geleceği kurgulayabilen insanların sayısının artması, hem ülkemiz hem de dünyamız adına büyük bir kazanım olacaktır. Çünkü bilimkurgu, geleceğimizin bir öngörüsü, bilim ve teknolojinin ilham kaynağı ve itici gücü olarak işlev görür. Bilimkurgu bakış açısından yoksun olmak, geleceği okuyamamak, isabetli tahminler yapamamak demektir. Daha uygar ve mutlu bir geleceği tasarlamak için şansın yüzümüze gülmesini beklemek yerine, hayal gücümüzü cesurca kullanmak çok daha akıllıca bir seçenek olacak…
Bu bilimkurgu yarışmasında, geleceği hayal eden zihinlerin dünyamıza ilham kaynağı olmasını bekliyoruz.
Haydi, geleceği birlikte inşa edelim! Çünkü gelecek, sizin cesaretinizle yazılacak!
AçıkBeyin ve Bilimkurgu Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen yarışmanın katılım ve uygulama aşamalarına, başvuru ve değerlendirme adımlarına, yapılacak işlemlere, ödüllendirme ve yarışma takvim sürecine ilişkin usul ve esasları aşağıdan öğrenebilirsiniz.
KATILIM KOŞULLARI
- Yarışmaya AçıkBeyin ve Bilimkurgu Kulübü Yönetim Kurulu üyeleri, çalışanları, birinci derecede yakınları ile seçici kurulda yer alanlar dışında herkes katılabilecektir.
- Öyküler Türkçe yazılacaktır.
- Öykülerde bilimkurgusal ögeler aranacaktır.
- Öyküler, daha önce herhangi bir yayın organında yayımlanmamış ve herhangi bir yarışmada ödül almamış olacaktır.
- Her yazar yarışmaya yalnızca bir öyküyle katılabilecektir.
- Öyküsünü gönderen her yazar, öykünün yayın hakkını Bilimkurgu Kulübü ile AçıkBeyin’e vermiş sayılacaktır.
- Öyküler en fazla iki bin sözcükten oluşacaktır.
- Öyküler, 31 Mayıs 2025 tarihine kadar acikbeyin.com adresi üzerinden gönderilecektir.
- Yapay zekâ ile oluşturulduğu saptanan metinler değerlendirmeye alınmayacaktır.
DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Öykülerin değerlendirilmesi ve dereceye giren öykülerin belirlenmesi aşağıdaki esas ve usullere göre yapılacaktır:
- Değerlendirme süreci, bilimkurgu edebiyatında yetkin jüri üyeleri tarafından yürütülecektir.
- Yarışmaya katılan tüm öyküler; ön jüri tarafından imla, anlatım, dile hâkimiyet, akıcılık, bilimsel tutarlılık gibi ölçütler bağlamında değerlendirilecek ve puanlamaya tabi tutulacaktır.
- Ön jüriden en yüksek puanı almayı başaran 20 öykü asıl jüriye iletilecek, bu aşamada yapılan oylamalar sonucunda derece alan öyküler belirlenecektir.
ÖDÜLLER
Dereceye girmeyi başaran öykülerin sahiplerine, sponsorların da katkılarıyla aşağıdaki ödüller takdim edilecektir:
- Birincilik Ödülü: 150.000 TL
- İkincilik Ödülü: 100.000 TL
- Üçüncülük Ödülü: 50.000 TL
- 1 Adet Mansiyon Ödülü: 30.000 TL
- 16 Adet Seçki Ödülü: 15.000 TL
JÜRİ
Sinan Canan, Murat Menteş, Mustafa Acungil, Afşin Kum, Aşkın Güngör, Ayşe Acar, Demet Çaltepe, Müfit Özdeş, Selda Uygur, Selim Erdoğan
Ayrıntılı bilgi için AçıkBeyin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.