Hiçbir tür yönlendirmeyi bilimkurgudan daha fazla dikkate alamaz. Karakterler ister uzaydaki asteroit alanlarında dolaşıyor, ister zamanda yolculuk yapıyor olsun, her bilimkurgu okuyucusu iyi bir kaptanın kararlılığını takdir etmeyi öğrenir.
Bilimkurgu hikâyelerinin geniş dünyasında bir rehber arıyorsanız, bir web sitesini kullanabilir ya da internette okurların yorumlarını okuyabilirsiniz. Amazon’dan kitapların ücretsiz örneklerine göz atabilir veya arkadaşlarınıza öneriler sorabilirsiniz. Ancak türün klasiklerini çözümleyip onları yeni ve heyecan verici öykülere dönüştüren yazarlar kadar kimse bu suların derinliklerini iyi bilemez.
Yenilik veya ilginç bir yorum sunabilmek için daha önceki eserlerin bilgisine sahip olmak gerekir. Bu yüzden bir yazarın tavsiyesi, okur için çok şey ifade eder. Bu makalede çok satan yazarlar, sevdikleri hikâyeleri neden önerdiklerini ve bu kitapların günümüzde edebiyatı nasıl etkilediğini anlatıyor.
William Gibson’ın Favori Bilimkurgu Kitabı
Dhalgren
Yazan: Samuel R. Delany
Neuromancer‘ın yazarı William Gibson, The Week için yazdığı bir makalede en sevdiği altı kitaptan biri olarak Dhalgren‘i gösterdi. Bu kitap hakkında şöyle yazdı:
“Dhalgren, bilimkurgu türünün gerçekten deneysel bir roman ürettiği nadir örneklerden biri. Tüm hikâye, tuhaf, yasaların işlemediği bir felaketin âdeta kara delik gibi içine çektiği Ortabatı’daki bir şehirde geçiyor. Herkese göre değil ama severseniz asla unutamazsınız. Dhalgren, 60’lı yılların ruhunu yansıtan bir okuma deneyimi.”
William Gibson’ın diğer favori bilimkurgu kitapları:
- Zaman Makinesi – H.G. Wells
- Kaplan! Kaplan! – Alfred Bester
- Random Acts of Senseless Violence – Jack Womack
- Değişim – Kingsley Amis
Andy Weir ve Liu Cixin’in Favori Bilimkurgu Kitabı
Rama’yla Buluşma
Yazan: Arthur C. Clarke
Birden fazla çok satan yazarın önerdiği Arthur C. Clarke’ın Rama’yla Buluşma kitabı tam anlamıyla bir klasik. Andy Weir (Marslı ve Kurtuluş Projesi yazarı), Amazon için yazdığı bir makalede şöyle dedi:
“Bu eser, bir grup kâşifin devasa bir uzaylı yıldız gemisini keşfetmesiyle ilgili unutulmaz bir hikâye. Disko döneminde yazılmış bilim ağırlıklı bir kitabın günümüzde pek geçerliliğinin kalmayacağını düşünebilirsiniz ama bu sizin için bir yanılgı olur.”
Üç Cisim Problemi yazarı Liu Cixin, bir röportajda, “Arthur C. Clarke’ın eserleri üzerimde büyük bir etki yaptı. Tarzım, özellikle 2001: Bir Uzay Destanı ve Rama’yla Buluşma’dan büyük ölçüde etkilendi. Benim bütün işlerim Clarke’ın eserlerinin yetersiz taklitlerinden ibaret,” dedi. Bu, onun kendi başarılarını da düşünürsek oldukça büyük bir övgü.
Andy Weir’in diğer favorileri:
- Üç Cisim Problemi – Cixin Liu
- Leviathan Uyanıyor – James S. A. Corey
- Yıldızları Hesaplamak – Mary Robinette Kowal
Liu Cixin’in diğer favorileri:
- 1984 – George Orwell
- 2001: Bir Uzay Destanı – Arthur C. Clarke
- Mars Yıllıkları – Ray Bradbury
Ray Bradbury’nin Favori Bilimkurgu Kitabı
Mars Tanrıları
Yazan: Edgar Rice Burroughs
Ray Bradbury, Edgar Rice Burroughs’un eserlerini överken çekinmemiştir. Bir dizi röportajda, “Burroughs, dünya tarihindeki en etkili yazar olabilir,” demiştir.
Ne yazık ki bu ikonik bilimkurgu-fantezi serisi, şu an büyük ölçüde başarısızlıkla sonuçlanan 2012 tarihli John Carter film uyarlaması ile tanınıyor. Ancak bu kalıcı hikâye, serinin ilk kitabı olan Mars Prensesi’nin 1912’de yayımlanmasının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen anlatılmaya devam ediyor.
Ray Bradbury’nin diğer favorisi:
- Lorelai of the Red Mist: Planetary Romances – Leigh Brackett
Pierce Brown’ın Favori Bilimkurgu Kitabı
Bitmeyen Savaş
Yazan: Joe Haldeman
Pierce Brown’a bir okuyucusu Twitter üzerinden yeni başlayan bilimkurgu okuyucuları için öneriler sorduğunda, Brown’ın cevaplarından biri Joe Haldeman’ın Bitmeyen Savaş eseri oldu. 1974 yılında yayımlanan ve Hugo, Nebula ile Locus ödüllerini kazanan bu roman, Vietnam Savaşı’ndaki askerlerin deneyimlerine bir yorum niteliğinde. Çoğunlukla John Scalzi’nin favori bilimkurgu kitabı olan ve bu listede sıradaki eserle ilişkilendirilir.
Pierce Brown’ın diğer favorileri:
- Hyperion – Dan Simmons
- Shadow and Claw – Gene Wolfe
- Phlebas’ı Hatırla – Iain M. Banks
John Scalzi’nin Favori Bilimkurgu Kitabı
Yıldız Gemisi Askerleri
Yazan: Robert A. Heinlein
John Scalzi, okuyucusuyla Twitter’da yaptığı bir sohbet sırasında, çok satan Yaşlı Adamın Savaşı eseri için özellikle dört ilham kaynağını belirtti. Robert A. Heinlein’ın Yıldız Gemisi Askerleri kitabı, bu eserler arasında muhtemelen kimseyi şaşırtmaz. Ancak Scalzi, Hyperion (Dan Simmons) ve hatta Half-Life video oyunu serisinin yanı sıra, Sleepless in Seattle gibi romantik komedilerden bile ilham aldığını ekledi.
John Scalzi’nin diğer favorileri:
- Actual Star – Monica Byrne
- Sıradışı Yıldızların Işığı – Ryka Aoki
- Space Opera – Catherynne Valente
- Goliath – Tochi Onyebuchi
Suzanne Collins’in Favori Bilimkurgu Kitabı
1984
Yazan: George Orwell
Açlık Oyunları serisinin yazarı olarak Suzanne Collins’in distopik hikâyelere ilgi duyması sürpriz değil. Entertainment Weekly ile yaptığı bir röportajda, “1984’ü kaç kez okuduğumu söylemek utanç verici,” dedi. Ayrıca, Sineklerin Tanrısı ve We Have Always Lived in the Castle gibi diğer distopik klasikleri de favorileri arasında gösterdi. Bunun yanında Collins’in favorilerinde, fantastik eserlerin sayısı da dikkat çekiyor.
Suzanne Collins’in diğer favorisi:
- Zamanda Kıvrılma – Madeleine L’Engle
Martha Wells’in Favori Bilimkurgu Kitabı
Mirabile
Yazan: Janet Kagan
Katilbot Günlükleri serisiyle tanınan Martha Wells, Tor.com için çocuklukta ve yetişkinlikte sevdiği bilimkurgu hikâyelerini içeren harika bir liste sundu. Kendisini bilimkurgu türüne çeken ilk hikâyeler arasında, Janet Kagan’ın genetik mutantları barındıran kısa hikâyelerden oluşan Mirabile kitabı vardı. Wells, “Erken favorilerimden biri olan Mirabile’i çok sık yeniden okuyorum,” dedi.
Martha Wells’in diğer favorileri:
- Adalet – Ann Leckie
- Finder and Driving the Deep – Suzanne Palmer
- Rosewater – Tade Thompson
- Finders – Melissa Scott
- İmparatorluk Denen Bir Anı– Arkady Martine
- The Best of All Possible Worlds – Karen Lord
- Çay Ustası ile Dedektif – Aliette de Bodard
Kaynak: The Portalist