akira manga

Okumanız Gereken 10 Bilimkurgu Mangası

Bilimkurgu, tüm kurgu dünyasında en popüler türlerden biri. Bilimkurgu deyince çoğunluğun aklına Star Wars veya çizgi roman evrenleri gelir. Bilimkurgu animesi dersek de tartışmasız bir şekilde Fullmetal Alchemist veya Steins;Gate…

Yine de hayranların neyi gerçek bilimkurgu olarak algıladıklarına bakılmaksızın, birçok hayranın türü sevdiğini ve internette favorilerini belirttiğini anlamak önemli. Dışarıda tonlarca harika bilimkurgu mangası var. İşte MyAnimeList kullanıcılarının oylarına göre türün en iyileri…

Kidou Senshi Gundam: The Origin

Gundam bir franchise olarak 70’lerin sonundan beri hayatımızda. Bu isim altında çok çeşitli seriler ve figürler üretildi. İlk Mobile Suit Gundam animesini detaylandıran manga da ürünlerden biri.

Karakter tasarımcısı Yoshikazu Yasuhiko tarafından yazılıp çizilen eser, orijinal bir yeniden anlatım. Hayranlar diziye benzer şeyler bekleyebilirler ancak bu twistlerin, sürprizlerin ve ilginç değişikliklerin olmadığı anlamına gelmiyor.

Yakusoku No Neverland

Hem animesi hem de mangası bu yıl final yapan The Promised Neverland, son yılların en popüler serilerinden.

Yakın gelecekte, 2045 yılında geçen öykü Emma, Ray ve Norman yetimhanede anneleriyle mutlu mutlu yaşarken başlıyor. Kısa süre sonra, hayatlarını ve algıladıkları dünyayı kökünden değiştirecek çok daha karanlık gerçekler olduğunu fark ediyorlar.

Hikaye bundan sonra daha da gizemli bir hal alıyor. Karanlık fantezi türünü sevenler bayılacaktır.

Pluto

Son on beş yılın en etkili çizgi romanları listesinde de kendine yer bulan Pluto; Monster gibi klasiklerle tanıdığımız usta mangaka Naoki Urasawa’dan son derece psikolojik bir Astro Boy yorumu. Hem eski hem de yeni hayranların aşık olacağı bu eser; kaynak materyalin yaratıcısı, muhtemelen anime-manga sektöründe gelmiş geçmiş en önemli isim ve Urasawa’nın en büyük esin kaynağı olan Osamu Tezuka’nın oğlu tarafından sıkıca denetlenmiş.

Manga, Naoki Urasawa eserlerinden aşina olduğumuz tarzda bir cinayet zincirini insan ve robot türlerini etkileyecek şekilde ele alan merak uyandırıcı bir gizem öyküsü anlatıyor.

Aria

Enix tarafından yayımlanan Aria, 24. yüzyılda Aqua gezegeninde geçiyor. Gezi rehberi olma hayalini gerçekleştirebilmek için Neo-Venezia kasabasına yerleşen Akari Mizunashi’nin hikayesini takip ediyoruz. Aria şirketinde rüyalarının işine başlayan genç kadın Aqua dünyasını, Neo-Veznia’yı ve mesleğinin doğasını yavaş yavaş keşfediyor.

Hayattan kesitler türündeki bu eser, kalbinize dokunacak bir bilimkurgu masalı.

Akira

Katsuhiro Otomo’nun vahşi şaheseri Akira, tüm kurgu dünyasındaki en devrimsel yapıtlardan biri. Çoğu hayranın Akira’yı yine Otomo’nun elinden çıkan animeyle tanımasına rağmen okurların manganın da çok iyi, hatta belki de daha iyi olduğuna dair şüphesi olmasın.

Hikayeyi yeni yönlere taşırken o dünyayı animedekinden daha karanlık bir şekilde keşfeden manga, raflarınızda bulunmayı hak ediyor.

Yokohama Kaidashi Kikou

Güzel manzaralarla dolu barışçıl bir kıyamet-sonrası dünyada insanlık yok oluşun eşiğindedir ve gezegenimizi uçan balık gibi yeni türler doldurmuştur. Kahve dükkanı işleten bir robotun gündelik hayatını okuduğumuz bu yaşamdan kesitler mangası, çinileme tarzıyla öne çıkıyor.

Eser oldukça temiz, buna rağmen son derece detaylı ve hikayeyi tam da olması gerektiği gibi aktaran çizimlere sahip. İnsan ilişkilerini ve yeni dünyaya dair küçük ipuçlarını okumak hoşunuza gidiyorsa bu seri tam sizlik.

One Punch-Man

One Punch-Man son yıllarda inanılmaz bir popülariteye sahip. Hem shounen hem de süper kahraman türünün parodisi olan manga, son derece absürt bir teknikle evrendeki muhtemelen en güçlü varlık haline gelen Saitama’ya odaklanıyor.

Eser yalnızca mizahla değil, mükemmel ötesi çizimlerle de dolu. Yusuke Murata’yı sanatının zirvesinde bize sunması OPM’i sadece harika bir bilimkurgu-aksiyon mangası değil, en güzel görünen çizgi romanlardan da biri yapıyor.

Uchuu Kyoudai

Space Brothers bir hayal hakkında, iki erkek kardeş tarafından paylaşılan bir hayal…

Bu bilimkurgu anlatısında öykü, ikisinin de verdiği bir söz üzerinden ilerliyor. Hibito Ay’a, Mutta da Mars’a gitmeye kararlı. On dokuz yıl sonra, kardeşlerden biri hayalini gerçekleştirmek üzereyken öbürü hala çok uzak. Neyse ki JAXA programından güven verici bir mektup alıyorlar ve Mutta’nın da rüyalarını gerçekleştirme ihtimali doğuyor.

Made in Abyss

Abyss olarak bilinen devasa deliği çevreleyen Orth kasabasına hoş geldiniz. Abyss’e gidenler dönemiyor ama yine de çukurun üst katmanlarında gezinebilecek kadar cesur mağara akıncıları yok değil. Küçük kız Riko ve robotik yol arkadaşı Regu’nun öyküsünde, ikilinin Riko’nun annesini bulmak için çıktıkları yolculuğu okuyoruz.

Serinin inanılmaz eşsiz bir çizim tarzı var. Neredeyse eskizvari olmasına rağmen ağır gri tonları gerçekçi bir hava katmış. Karakterler normal olarak chibi ve çocuksu oluşturulmuş ama dünyanın kalanı korku filmlerinden fırlama herkesi rahatsız edecek tasarımlarla dolu.

20th Century Boys

Son olarak, listeyi başka bir Naoki Urasawa klasiğiyle bitiriyoruz. Tezgahtar Kenji Endo’nun hikayesini anlatan seri, mangakanın en iyi işlerinden biri. Arkadaşı aniden intihar eden kahramanımız kendini tarikatlarla ilişkili bir gizemin ortasında bulur.

Okuyacağınız çok katmanlı öyküde her detay büyük gizeme hizmet ediyor. Bu da şahsına münhasır bir bilimkurgu teması ve dünyanın sonu komplolarıyla birleştirilmiş. Muhtemelen söz konusu eserden sıkılacak bir manga okuru yoktur.

Kaynak

Yazar: Sadık Efe Sarıtunalı

Bilgisayarla fazla ilgilenir. Boş zamanlarında ise çizgi roman okur. Bir gram çizim yeteneği olmadığı için çuvalladığı çizgi romanlarından sonra en büyük hayali kendine bir çizer bulup çizgi roman yazarı olmak. En büyük tutkusu ise bilimkurgu.

İlginizi Çekebilir

Dandadan

Dandadan’da Bilimkurgu ve Doğaüstünün Uyumu

Hikâye anlatıcılığının en ilginç yönlerinden biri, iki farklı türü tek bir öyküde harmanlayabilmektir. Dandadan doğaüstü …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin