2019’da Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları

Son yıllarda İthaki, Alfa ve Ayrıntı Yayınları‘nın ağırlık verdiği bilimkurgu eserleri dilimize kazandırılmaya devam ediyor. Çeviri eserlerin ön planda olduğu bu dönemde, yerli kurguların da azımsanmayacak sayıda olduğunu belirtelim. İthaki Yayınları, ‘İstikbal Göklerdedir’ parolasıyla çıktığı bu yolda Bilimkurgu Klasikleri’ne ara vermeden yeni eserler eklemeyi sürdürüyor. Bunun yanında Pangea Serisiyle de yerli bilimkurgu eserlerini ön plana çıkarıyor. Öte yandan PKD eserlerini tek bir çatı altında toplamaya karar veren Alfa Yayınları da yazarın eksik kalan eserlerini bilimkurguseverleriyle buluşturmak için elinden geleni yapıyor.

Yerli eserlerin ve çeviri eserlerin hayallerimize renk kattığı bu sene içinde bilimkurgu edebiyatı kendinden bir hayli söz ettirdi ve ettirmeye de devam edecek gibi duruyor. Şimdi lafı fazla uzatmadan 2019’un öne çıkan bilimkurgu kitaplarına bir göz atalım.

Kitaplar I: Çeviri Eserler

Kıyamet Polisi

Dünya, altı ay sonra 2011GV1 adlı asteroidin çarpması sonucu yok olacaktır. Bu kaçınılmaz sonun getirdiği kaos insanları o meşhur soruyu cevaplandırmaya itiyor. Sayılı günleriniz kaldığında ne yaparsınız? İşinden istifa edenlerin, ibadethanelerde dua eden ve tüm isteklerini yerine getirmeye çalışan bir topluluğun içinde kahramanımız Hank Palace kendisini tahmin bile edemediği bir arayışın içinde buluyor.

Edgar ve P. K. Dick ödüllerine sahip olan Kıyamet Polisi Üçlemesi ile karşımıza çıkan Ben H. Winters, üçlemenin ilk kitabıyla polisiye ve bilimkurguyu birbirine yaklaştırarak okurlarına benzersiz bir macera keyfi sunuyor.

İthaki Bilimkurgu Klasikleri

ithaki bilimkurgu klasikleri

Geçtiğimiz yıllarda bilimkurgunun sayılı eserlerini ilk defa çevirerek ve baskısı olmayan eserleri tekrar basarak birçok okuru sevindiren İthaki, bu yolda emin adımlarla ilerliyor. 2019 yılında serinin 50. kitabına ulaşmanın sevincini yaşayan yayınevi, bu yıl içinde seriye tamı tamına 10 yeni eser ekledi.

Tanrıların Tohumu, Biz, Andromeda Nebulası, İşkencenin Gölgesi, Phlebası Hatırla, Postacı, Yakın, Kumsalda, Kızıl Mars, Leibowitz İçin Bir İlahi gibi eserlerin seriye eklenmesiyle Bilimkurgu Klasikleri daha zengin bir dizi haline geldi.

Alfa PKD Eserleri

Bilimkurgunun Kâhinleri arasında gösterilen P. K. Dick ülkemizde geniş bir okur kitlesine sahip. Bu noktada yazarın kaleme aldığı öyküleri bizlere ulaştıracak bir köprüye ihtiyaç duyulmuştur her zaman. PKD eserlerinin çok azını okuma fırsatımız olsa da geçtiğimiz yıllarda telif haklarının Alfa Yayınları’na geçmesinden sonra okunacak PKD kitap sayısı daha da artmaya başladı.

Philip K. Dick Kitaplığı adı altında yayımlanan diziye 2019 yılı içinde yazarın daha çok gençlik yıllarında yazdığı Galaktik Çömlek Tamircisi, Yaratılan Dünya, Çığrından Çıkmış Zaman, Uzaydaki Çatlak ve Kozmik Kuklalar eserleri de eklenince kitaplığımızda daha çok yer açma zarureti doğdu.

Uzay Akımları, Gökteki Çakıl Taşı

İncelemesini Oku ->

Bilimkurgu denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Isaac Asimov’un eserleri bir bir dilimize kazandırılmaya devam ediyor. Asimov’suz bir sene türün okurları için hayal edilemez bir durum olurdu açıkçası. Bu noktada bizi hayal kırıklığına uğratmayan İthaki Yayınları’na teşekkürü bir borç biliriz.

Geçtiğimiz senelerde Vakıf Serisine el atan İthaki, daha sonra yazarın Bilimkurgu&Fantastik türündeki Galaktik İmparatorluk Serisini de okurlarının beğenisine sundu. Serinin ilk kitabı Toz Gibi Yıldızlar 2018 yılında yayımlandı. Daha sonra Uzay Akımları ve Gökteki Çakıl Taşı adlı kitaplar da 2019’da M. İhsan Tatari’nin çevirisiyle basıldı ve seri tamamlanmış oldu.

Sendrom

Yaşlı Adamın Savaşı Serisiyle büyük bir başarıya imza atan Hugo ödüllü yazar John Scalzi’nin eserleri İthaki etiketiyle yayımlanmaya devam ediyor. Bilimkurgu – Gizem türündeki Sendrom Serisi de yazarın en önemli üretimleri arasında yer alıyor. Böylelikle serinin ilk kitabı da 2019 yılı içinde çıkmış oldu.

Bilinmeyen bir virüsün dünyada yayılmaya başlamasından sonra ortaya çıkan ‘sendrom’ hastalığını ve bunun insanlar üzerindeki etkilerini anlatan yazar, çaylak FBI ajanı Chris Shane ve daha tecrübeli olan Leslie Vann’ın ortaklığında arka planda sürdürdüğü cinayeti açığa çıkarma planlarıyla olayları daha da ilginç hale getirir.

Zima Mavisi, Aquila Yarığının Ötesi

Netflix’in yayımladığı Love, Death & Robots dizisinde yer alan Zima Mavisi ve Aquila Yarığının Ötesi izleyicilerin en sevdiği bölümler arasında yer almıştı. Yazarın kalemini merak eden okurların bu beklentisini de İndigo Yayınları cevapsız bırakmayarak tüm dikkatleri bir anda üzerine çekti.

Daha önce hiçbir eseri dilimize çevrilmeyen yazarın öyküleri Toplu Öyküler adı altında yayımlanmaya başladı. Sert bilimkurguda ve uzay operasında uzmanlaşan Reynolds’ın öyküleri içinde barındırdığı dahice fikirlerle okurlarını selamlıyor.

Katilbot Günlükleri

İncelemesini Oku ->

Kazandığı ödüllerle adından çokça söz ettiren serinin ülkemizde yayımlanması 2019 yılında gerçekleşti. Kısa aralıklarla çıkan serinin yazarı Martha Wells, okurlarını temposu düşmeyen bir maceraya davet ediyor.

Kendi GüvSistemini hackleyen bir androidin başından geçen olayları konu alan Katilbot Günlükleri, ilk kitap Tüm Sistemler Çöktü ile açılış yapıyor.

Klasik Bilimkurgu Öyküleri

İncelemesini Oku ->

2019’un öne çıkan yayınevlerinden biri olan Çınar Yayınları, Kara Çınar Dizisiyle hızlı ve etkili bir giriş yapmıştı. Klasik Bilimkurgu Öyküleri de bu serinin içinde yer alan kitaplardan biri oldu.

Özellikle 1800’lü yıllara damgasını vuran H.G. Wells, Edward Bellamy, Abraham Merrit, Frank R. Stockton, Edward Page Mitchell ve Fitz-James O’Brien gibi yazarları bünyesinde barındıran derleme, birbirinden güzel öyküleriyle okurlarını adeta mest ediyor.

Kitaplar II: Yerli Eserler

Yüksek Doz Çürüyüş

yüksek doz çürüyüş

İncelemesini Oku ->

5 farklı yazar ve 5 farklı öykü projesi ile yayımlanan Yüksek Doz Gelecek kitabının aldığı olumlu geri dönüşler, projenin liderliğini üstlenen Orkun Uçar’ı başka projeler yapmaya sürükledi. Böylelikle Yüksek Doz Çürüyüş ile tekrar karşımıza çıkan proje Bilimkurgu ve Fantazyayı birlikte işleyerek okurlarına 5 distopik öykü sunuyor.

S.O.D. öyküsüyle kitapta yer alan Orkun Uçar’a Mert Süğün, Kadim Gültekin, Umut Altın ve Cem Can eşlik ediyor.

Kült

kült

İncelemesini Oku ->

Metal Fırtına Serisi, Zifir, Kızıl Vaiz, Asi ve Sin gibi daha birçok eserle önemli bir okur kitlesine hitap eden Orkun Uçar’ın son eseri Psikedelik Punk Bilimkurgu türündeki Kült oldu. Geçtiğimiz aylarda çıkan kitap renkli ve bir hayli çekici kapağıyla dikkatleri üzerinde topluyor.

Kendi halinde bir roman yazarı olan Ouz Kök, süpermarkette düzenlenen korkunç bir imza gününde güzeller güzeli bir hayranıyla tanışır… Bu tanışmanın galaksiler arası bir sergüzeştin ilk adımı olacağının farkında değildir. Dünyaların kaderi artık Ouz’un ellerindedir!

Beyin Kırıcı

İncelemesini Oku ->

Sinan İpek, birçok yarışmada derece elde etmiş ve yerli bilimkurgu alanında tanınan bir isim. Elde ettiği ödüllerle kariyerini sürekli geliştiren yazarın son çalışması olan Beyin Kırıcı bunun en büyük kanıtı.

İthaki’nin Pangea Kitaplığında kendine yer bulan eser, telepat olduğunu öğrenen bir üniversite öğrencisinin değişen hayatını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Kurbağa Adası

İncelemesini Oku -> 

“Neden inatla dünyanın sonunun gelmesini bekliyorsunuz? Yani sen ve senin gibiler! Sanki bunu istiyorsunuz.”

Selim Erdoğan‘ın son yayımlanan kitabı olan Kurbağa Adası, iklimsel felaketlerin ortasında kalan bir ailenin hayatını konu alıyor.

Distopya ve bilimkurguyu aynı çatı altında toplayan yazar, gerçekçi karakterleriyle ve sade anlatımıyla okurlarını kaotik bir geleceğe doğru sürüklüyor.

Uçan Mabet

Çiğdem Erkal‘ın ve Pangea Serisinin ilk kitabı olan Uçan Mabet hem fantastik hem de bilimkurgusal ögeleriyle bu iki türün aşıklarını hiç unutamayacakları bir hikayeye davet ediyor.

Bir bakıma evrimin iki zıt ucunu aynı noktada buluşturan yazar geçmişimizi ve geleceğimizi de aynı tablonun içine sığdırarak başarılı bir işe imza atıyor.

İçimdeki Robot

İncelemesini Oku ->

Daha önce Lagari Fanzinden çıkan UYAN! Fankiti ve Yerli Bilimkurguda ses getiren Yeryüzü Müzesi adlı çalışmada bir öyküsüyle yer alan Ruhşen Doğan Nar bu sefer İçimdeki Robot adlı öykü derlemesiyle hedefini daha da büyütmüş oldu.

Yitik Ülke Yayınları etiketiyle çıkan kitap 15 kısa hikayeden oluşuyor. Günümüz Türkiye’sini geleceğin teknolojisiyle harmanlayan R.D. NAR, mizahi dili ve kendi insanlarımıza has konuşmalarla okuru kitabın atmosferine sokmakta zorlanmıyor bile.

Sentromer – Ötekiler

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor grubunun kurucusu olan Sezai Özden, Sentromer: Ötekiler ile 2019’da adından söz ettirmeyi başardı. Paradigma Polisiye etiketiyle raflarda yerini alan kitap ikileme olarak planlanan serinin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor.

Bilimkurgunun birçok mecrasından izler taşıyan kitabın içinde yer alan çizimler de yine yazarın kendine ait.

Dördüncü Dünya, Schrödinger’in Papağanı

Aşk Algoritması ve Ogox gibi eserleriyle daha önce yerli bilimkurguya önemli katkılar yapan Murat K. Beşiroğlu katkılarına hız kesmeden devam ediyor. Öyle ki 2019 yılında çıkardığı iki kitapla okurlarına dolu dolu bir öykü seçkisi sunan yazar Dördüncü Dünya ve Schrödinger’in Papağanı adlı kitaplarıyla bilimkurgunun her teline dokunarak kaleminin ne kadar kuvvetli olduğunu gösterdi.

Her ne kadar 2019 yılı içinde öne çıkan bilimkurgu kitaplarını listelemeye çalışsak da bu çabamız daima yetersiz kalacaktır. Dikkatimizden kaçan ya da adından söz etmediğimiz bir eser varsa bu türe gönül verenler için o kitapları bu gönderi altında belirtebilirsiniz.

2020’nin bilimkurgu yılı olması dileğiyle, iyi okumalar.

Hazırlayan: Ahmet Boyraz

Yazar: Ahmet Boyraz

1993'de Adana'da doğdu. Futbol ve Bilimkurgu hastası. Bilimkurgu konusunda üretmekten çok tüketme eyleminde olsa da bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor.

İlginizi Çekebilir

iduk kapak

Bilimkurguya Açılan Hiciv Penceresi: İdük

Bilimkurguya dair çok şey söylenebilir ama üzerinde uzlaşılan bir şey varsa, o da tek bir …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin