Jerry Eugene Pournelle, Amerikalı araştırmacı, bilimkurgu ve deneme yazarı, gazeteci ve ilk bloger’lardandı. 60’larda ve 1970’lerin başında havacılık endüstrisinde çalıştı, ancak sonunda yazarlık kariyerine odaklandı. Ölüm ilanında, “geleceğin yorulmaz elçisi” olarak tanımlanıyordu. 1933 yılında Shreveport, Louisiana’da doğdu ve daha sonra ailesiyle birlikte Memphis yakınlarındaki Capleville, Tennessee’de yaşadı. Kore Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri ordusunda görev yaptı. Askerlik hizmetinden sonra psikoloji ve siyaset bilimi alanında doktora yaptı. Bir Üniteryen olarak yetiştirildi. Ancak sonraları katolikliği tercih etti. Yazar, sert bilimkurgu yazım tarzı ile birçok ödül aldı. Tek başına yazdığı eserlere ek olarak, Larry Niven dahil olmak üzere diğer birkaç yazarla birlikte de ortak çalışmalara imza attı. Bir dönem Amerikan Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği‘nde başkan olarak da görev yaptı.
Pournelle’in gazeteciliği öncelikle bilgisayar endüstrisi, astronomi ve uzay araştırmaları odaklıydı. 1970’lerden 1990’ların başına kadar bilgisayar dergisi Byte’a, uzman bir kullanıcının bakış açısından makaleler yazarak katkıda bulundu. Politika, bilgisayar teknolojisi, uzay teknolojisi ve bilimkurgu hakkında yorumlar içeren “Kaos Malikanesi” başlıklı ilk bloglardan birini yarattı. Zaman zaman kurgusuna, paleo-muhafazakar siyasi görüşünü yansıtmaktan çekinmedi. Daha sonraları “Stratejik Savunma Girişimi” adıyla anılacak olan ve “Ulusal Uzay Politikası” içerisinde yer alan “Vatandaş Danışma Konseyi”nin kuruculuğunu üstlendi.
Possony ile birlikte yazdığı The Strategy of Technology (1970) de dahil olmak üzere çok sayıda teknik kitap kaleme aldı. Bunun gibi birkaç eser, Birleşik Devletler Askeri Akademisi (West Point), Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Akademisi (Colorado Springs), Hava Harp Okulu ve Ulusal Savaş Koleji’nde ders kitabı olarak kullanıldı. 1950’lerin sonlarında Boeing’de operasyon araştırması yaparken adını “Project Thor” olarak belirlediği bir silah tasarladı. Ardından Boeing’in tasarım ve analiz grubunda Sistem Analisti olarak çalıştı ve önerilen yeni silah sistemlerinin stratejik analizini yaptı. 1964’te San Bernardino, California’daki Aerospace Corporation’a katıldı ve burada ABD Hava Kuvvetleri’ne gerekli füze desteğini sağlayacağına inandığı teknolojilere yatırım yapılması konusunda tavsiyede bulunmak amacıyla başlatılan Project 75’in editörü oldu.
Kuzey Amerika Rockwell’in Uzay Bölümü’nde, Apollo programı ve genel operasyonlarda yöneylem araştırması direktör yardımcısı olarak yer aldı. Pepperdine Araştırma Enstitüsü’nün kurucu başkanı oldu. 1989’da Max Hunter ve emekli Korgeneral Daniel O. Graham ile dönemin Başkan Yardımcısı Dan Quayle’a, DC-X roketinin geliştirilmesi noktasında yardımlarda bulundu. Larry Niven ile yaptığı çalışmalarından ikisi, New York Times En Çok Satanlar Listesi’nde yer aldı. 1977’de “Lucifer’s Hammer” iki numaraya, “Footfall” ise 1985’te zirveye oturdu.
Boeing Company’deki görev süresi boyunca, Astounding Science editörü John W. Campbell’a pek çok bilimkurgu öyküsü gönderdi, ancak Campbell uzun bir süre boyunca Pournelle’in öykülerini yayımlamaya yanaşmadı. 1971’de, “Peace with Honor” adlı romanını yayımlamayı kabul ettiğinde, Pournelle’in çalışmaları başından beri güçlü askeri temalar içeriyordu. Yazar, Beam Piper’ın birkaç yakın arkadaşından biriydi. Piper’ın Terro-Human Future History serisinin parçası olan Space Viking için 90’lı yılların başına kadar katkıda bulundu. “Janissaries” romanının sinema hakları, 2013’te Goddard Film Grubu tarafından satın alındı, ancak herhangi bir filme uyarlanmadı.
Pournelle, bilgisayar dergisi Byte’ta “Kaos Malikanesi’nde Bilgi İşlem” sütununu yazdı. Bu sütunda, bir kısmı satın alınan ve bir kısmı da satıcılar tarafından incelenmek üzere gönderilen bilgisayar donanımı ve yazılımıyla ilgili deneyimlerini anlattı. Byte’ın basılı versiyonunun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yayını sona erdikten sonra, çevrimiçi versiyonu ve uluslararası basılı sürümleri için 2006 yılına kadar sütun yayımlamaya devam etti. Daha sonra buradaki çalışmalarını kendi web sitesi “Chaos Manor Reviews”a da taşıdı. Ayrıca Pournelle, 1977’de kişisel bir bilgisayarda kelime işlemci kullanarak kitap yazan ilk isim olarak tarihe geçti.
Pournelle, siyasi ideolojileri ayırt etmek için kullanılan ve iki boyutlu bir koordinat sistemi olan “Pournelle Diyagramı” ile dikkat çekti. Yazar ayrıca, Reagan’ın meşhur “Yıldız Savaşları” konuşmanın hazırlanmasına da katkıda bulundu. James Wheatfield kendisini, “Pournelle, karmaşık arka planlar ve olay örgüleri kurmaktan zevk alır, okuyucuyu adım adım politik açıdan doğru olanın tam tersi bir sonuca yönlendirir,” diyerek tanımladı. Öte yandan yazar, kendi adı ile anılan bir dizi yasa geliştirdi.
8 Eylül 2017’de kalp yetmezliği sonucu kaybettiğimiz yazarın dilimize kazandırılmış tek eseri olan Tanrı’nın Gözündeki Zerre, 2020 yılında İthaki Yayınları etiketiyle piyasaya sürüldü. Larry Niven ile birlikte kaleme aldığı bu roman, uzaylılarla ilk temas üzerine yazılan ve uzay operasını kökten değiştiren çığır açıcı bir eser olarak büyük ilgi gördü.
Yararlanılan Kaynaklar: