igor ashurbeyli

Asgardia: Hayaller ve Hayatlar

Tarih 25 Haziran 2018. Viyana’daki 800 yıllık Hofburg Sarayı, gene bir “taç giyme” törenine ev sahipliği yapıyor. Yalnız bu sefer önceki törenlerden birkaç küçük farklılık var; taç giyen liderimiz Dünya’daki herhangi bir toprak parçası ya da devlet üzerinde hak iddia etmiyor. O, uzayda kurulan ilk devletin, Asgardia’nın lideri olarak Dünya’ya takdim ediliyor. Azeri kökenli Rus havacılık mühendisi ve girişimci Igor Ashurbeyli tarafından Ekim 2016’da kurulan Asgardia, dünyanın ilk “uzay devleti” olduğunu iddia ediyor. Dünya çapında 200 binden fazla “vatandaşa” sahip ve Birleşmiş Milletler tarafından “ilk uzay devleti” olarak tanınmayı bekliyor.

Büyük fikirlerle kurulan Asgardia’nın ilk uzay faaliyeti, oldukça mütevazi biçimde gerçekleşmiş gibi görünüyor. Kasım 2017’de fırlatılan 3 kg ağırlığındaki Asgardia-1 uydusu, yörüngeye yerleşmiş durumda. Uydudaki 512 gb’lık depolama kapasitesi, binlerce Asgardia vatandaşının yüklediği görsel ve yazı gibi dosyalarla dolduruldu. Yani Asgardia, vatandaşlarına kısıtlı miktarda da olsa (500 kb) verileriyle uzayda iz bırakma imkanı tanıyor.

Uzayda Kalıcı Yerleşim

asgardia-1 uydusu

Yörüngedeki uydu ve vatandaşların verileriyle de olsa uzayda yer alması, sembolik bir ilk adım olarak umut vaat edici olabilir. Ancak Asgardia’nın uzaya dair planları, bu kadar basit değil. İlk olarak kalıcı bir yörünge yerleşimi hedefleniyor. Ardından Ay ve Mars’ta üsler kurulması planlanıyor. Adım adım Güneş Sistemi’ne açılma planları kulağa heyecan verici geliyor. Peki Asgardia gerçekte hangi noktada?

Uzaydaki aralıksız en uzun süreli insan yerleşimi sayılabilecek Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998’den beri yörüngede yer alıyor. Aynı anda en fazla 5-6 kişinin yaşayabildiği istasyon, tarihte inşa edilmiş en pahalı nesne olma özelliğine de sahip, 1998’den itibaren 150 milyar $’lık bir işletim maaliyeti bulunuyor ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu hedefleyen her insanlı uçuşun maliyeti 40 ile 60 milyon $ civarında seyrediyor. Yani gördüğünüz gibi, uzayda yaşamak çok yüksek maddi bedeller gerektiriyor.

uluslararası uzay istasyonu

Asgardia kuruluşundan itibaren dünyadaki ilk uzay devleti olduğunu iddia ediyor, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmayı talep ediyor. Ancak Asgardia’nın gerçekten de bir uzay devleti olarak tanınması için sunulan 2 şart var:

  • Yörüngede kalıcı bir yerleşim noktası, istasyonu
  • Bu istasyonda aralıksız şekilde yaşayan kalıcı bir nüfus

Eğer bu iki şart yerine getirilmezse, Asgardia’nın bütün iddialarına karşılık uluslararası hukuktaki yeri “özel teşebbüs ve şirket” olmaktan öteye geçemeyecek. Asgardia’nın planı yörünge yerleşimiyle başlayıp, Ay ve Mars’ın ardından Güneş Sistemi’ne açılmaktı. Yörünge yerleşiminin ilk adımı olan uydu fırlatıldı, büyük oranda kurucu Igor Ashurbeyli’nin maddi desteğiyle. Peki kalıcı yerleşim, yörünge istasyonu gibi büyük projeler nasıl finanse edilecek?

Gerçekte Ne Var?

asgardia

Kurucu Ashurbeyli’nin büyük de olsa milyar dolarları bulamayan bir serveti var. Viyana başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki Asgardialılar da binlerce dolar civarında fon sağlıyor, ancak bağışçıların sayısı oldukça sınırlı kalıyor. Yani henüz Dünya kamuoyunun ilgi ve desteğini yüksek düzeyde çekememiş olan Asgardia, nasıl Uluslarası Uzay İstasyonu gibi büyük bir projeye rakip olabilecek? Bu soru Ashurbeyli’ye ısrarla soruluyor, o da Asgardia vatandaşlarının bağışlarıyla yüksek fonlara ulaşılabileceğini düşünüyor. Ancak bu güne kadar 200 bin Asgardia vatandaşının her birinin katkıda bulunduğu bir fon kurulamadı. Bütün bu ekonomik sorunların ötesinde, planlanan yörünge istasyonu hakkındaki teknik sorular da cevapsız kalıyor.

2018 yılında Asgardia hakkında gördüklerimiz, online üyelikle vatandaş kabul eden bir “uzay devleti”; kendi anayasası, parlamentosu, bayrağı ve milli marşı da var. Yani Asgardia henüz 3 kg’lık basit bir uyduyla uzayda temsil ediliyor olsa da, ütopik planları ve insanlık için ufuk açıcı ilkeleriyle, güzel bir 21. yy ütopyası olmaya doğru ilerliyor. Bu ütopyanın nereye ulaşacağını, uzak torunlarımız daha iyi değerlendirebilir. 22.yy’a ulaştığımız zaman, Asgardia yalnızca birkaç meraklı internet tarihçisinin zihninde kalan bir dipnot olmanın ötesine geçebilecek mi? Ya da geleceğin ilk ulus-ötesi uzay devleti olarak, insanlığın kaçış noktası mı olacak? 25 Haziran 2018’de tarihi bir ana mı şahit olduk? Bunu 100 yıl sonra anlayacağız.

Hazırlayan: Emre Yorgancıgil

Kaynakça

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Güvenli Şekilde Dünya’nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırılabilir?

10 yıl kadar önce gezegenimizin yörüngesinde sadece bin civarı operasyonel uydu bulunuyordu. Günümüzden on yıl …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin