Avrupa Belediyeleri, sıcaklığın her yıl daha da çekilmez boyutlara gelmesi ve özellikle yaşlılar ile çocukları olumsuz etkilemesi üzerine harekete geçiyor. Gölgesinde serinlik verecek ve nemi absorbe edecek ağaçların oluşturduğu şehir planlamaları ile değişikliğe gidiliyor. Simülasyon destekli planlamada kullanılacak ağaçların uygunluğu test edilerek, binaların çatı ve duvar çevresi yeşillendiriliyor.
Yeşil çatılar ve cepheler, binalarda doğal klimalar gibi çalışıyor; gölge sağlıyor ve şehrin nemini tutuyor. Yeşillendirilmiş ve çimlendirilmiş sünger çatılar ise yağmur suyunun düz çatılara oranla çok daha yavaş akmasını sağlıyor. Böylece sarmaşık ve çimlerin çatıda tuttuğu yağmur suyu binalara serinlik veriyor. Ayrıca binaların bu şekilde serinletilmesinin normal klimalara göre büyük bir avantajı da var. Normal klimalar bina sıcaklığını şehre yönlendirirken, bu sistemde böyle bir şey söz konusu değil. Aynı zamanda bu işlem için ekstra enerji ihtiyacına da gerek yok.
2019 yılı itibariyle mimarlar, bina planlarında bu sistemi göz önünde bulundurmakla yükümlü kılındı. Thuringian Sürdürülebilirlik ve İklim Koruması Enstitüsü, gelecek yıllarda artan sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı, gölgeleriyle klima görevi sağlayacak ağaç türlerini de seçti. Geleceğin ağaçları, kahverengi bakla biçimli meyveleriyle tarla akça ağaçları ve robinya ya da akasya olacak.
Ayrıca şehirlerdeki kamu binaları ve kütüphaneler, sıcaktan bunalan vatandaşlara soğuk odaları ile dinlenme hizmeti verecek şekilde dizayn edilecek. Hava durumuyla ilgili serinletilmiş yerler ve bu yeni ekilecek ağaçların yoğunlukta olduğu güzergahlar konusunda da iklim optimizasyonlu rotaları gösteren bir uygulamanın hazırlanması planlanıyor. Geleceğin evlerini şimdiden planlayan Avrupa, en az enerji ihtiyacı ve en doğal çözümler ile önümüzdeki zorlu günleri aşmayı hedefliyor.
Hazırlayan: İnanç Kaya | Kaynak