Ne zaman yeni bir teknoloji çıkagelse insanlar genellikle bilimkurgunun gerçekliğe dönüştüğünü söyler. Çoğu zaman bu bir abartıdır. Fakat NASA‘da çalışan bir mühendis ve fizikçi olan Harold White, neredeyse tüm bilimkurgu romanlarında hüküm süren bir uzay gemisi konseptini hayata geçirebilmek için çalışıyor. Şimdilik ISX Enterprise olarak adlandırılan bu hayali uzay gemisi, hayata geçirilmeyi bekleyen birçok “bilimkurgu” özelliğine sahip. Fakat bu geminin en ilginç özelliği ne diye sorulacak olursa, tabii ki de “Büküm Sürüşü“… Bu, geminin uzayda ışık hızından daha hızlı seyahat edebileceği anlamına geliyor. Evet, tıpkı Star Trek‘de olduğu gibi.
White ile iş birliği yapan ve ISX Enterprise için CGI tasarı konseptini oluşturan Mark Rademaker “Genç beyinlerin STEM’de bir kariyer sahibi olmasını teşvik etmek için, Büküm Sürüşü özelliğine sahip teorik bir uzay gemisi taslağı oluşturmak istedik. Söz konusu geminin proje boyutuna ulaşması elbette çok zor ve şimdilik tamamen bir bilimkurgu olduğu doğru… Fakat kararlı ve istikrarlı bir istekle bunu da başarabiliriz” ifadelerini kullandı.
Bu projenin altında yatan bilimin, teorik anlamda mümkün olabileceği gerçeği akıllara durgunluk veren cinsten. Olayı basite indirgeyerek anlatacak olursak gemi, tasarımı sayesinde Einstein’ın İzafiyet Teorisi‘nde bulunan kuramsal bir boşluğu kullanacak. Bir başka ifadeyle gemi, arkasındaki uzay-zamanı genişletip önündeki uzay-zamanı daraltan bir sisteme sahip olacak.
Deterministik kurallar gereği, uzay gemisinin arkasındaki boşluk hızla genişlemeye zorlanacak ve bu da uzay gemisini ileriye doğru itecektir. Yolcular herhangi bir ivme hareketine maruz kalmadıkları halde bunu bir hareketlenme olarak algılayacaklardır. White’ın tahminlerine göre böyle bir etki, uzay gemisini 4.3 ışık yılı uzakta olan Alfa Centauri‘ye sadece iki hafta gibi kısa bir sürede götürebilecek “hız” potansiyeline sahip olabilir.
White’ın 1994’de ortaya atılan bir teori üzerine matematiksel hesaplamalar yaparak oluşturduğu konsept gemi, hem önündeki hem de arkasındaki uzay-zamanı bükerken harcayacağı gerekli enerji ihtiyacını azaltabilmek adına etrafını sarmalayan yüzükler kullanacak.
“Yüzükler bu projenin en önemli parçası çünkü bükme baloncuklarını onlar oluşturacak” diyen Rademaker sözlerine şöyle devam etti: “Yüzüklerin tasarlanış şekilleri baloncuğu oluşturmak için gerekli olan enerji gereksinimini azaltacak, hem de oldukça büyük bir çapta. Aynı zamanda yüzüklerin içine olabildiğince fazla boşluk doldurmaya çalıştık çünkü bu masraflı bir sistem ve boşta ya da kullanılmamış alan bırakmak gibi bir lüksümüz yok.”
NASA’nın Eagleworks Labs‘ında çalışan White ve ekibi, şimdilerde ise çalışmalarını bu kavramın ispatı üzerine yoğunlaştırmış durumdalar.
Hazırlayan: Agah Tuğrulhan Polat