Norveç‘in başkenti Oslo, yakın zamanda dünyanın en sürdürülebilir kentine ev sahipliği yapabilir. Oslo Havaalanının yanında yer alacak bu muhtemel kent, çevre dostu teknolojileri kullanacak ve tüm enerjisini yenilenebilir şekilde kendisi üretecek. Haptic Architects ve Nordic Office of Architecture, Oslo Havaalanı Kenti (OAC) adı verilen bu sürdürülebilir kenti kurmak için hazırladıkları planları yayınladı. OAC, sadece kentin içinde üretilen enerjiyi tüketecek ve sürücüsüz, elektrikli araçlar sokaklarda yer bulacak. Haptic Architects’in müdürü Tomas Stokke, “Bu, bir kenti sıfırdan tasarlamak için benzersiz bir fırsat,” diyor. Peki, bu kenti sürdürülebilir hale getirecek olan özellikler neler? Bu özelliklere bir göz atalım:
- Kent, aşırı derece yürünebilir olacak. Kentte yaşayanlar veya kenti ziyaret edenler, herhangi bir ulaşım aracını kullanmak zorunda kalmayacaklar. Çoğu yere yürümek çok daha kolay olacak.
- Kentin merkezi, tamamen otomobilsiz olacak. Bu durum, kentin yüksek oranda yürünebilir olmasıyla sağlanacak.
- OAC, sınırları zorlayan, çevre dostu pek çok teknoloji kullanacak. Kullanılacak tüm teknolojiler belirtilmese de kentin; sürücüsüz arabalar, otomatik ışıklandırma, akıllı atık teknolojisi ve güvenlik teknolojilerini kullanacağını söyleyebiliriz.
- Kent, sadece kendi ürettiği enerjiyi kullanacak. Böylece, fosil yakıt kullanımı ve yakıt ile enerji tedariki için harcanan enerji azaltılacak.
- OAC, ürettiği enerjinin fazlasını satacak. Ayrıca, fazla enerjiyi uçakların buzlarını temizlemek için kullanacak. Bu şekilde, havaalanının yakıt kullanımı azaltılmış olacak.
- Kentin içinde, sadece elektrikli araçlar olacak.
- Toplu ulaşım, bisiklet yoluyla ve elektrik gerektirmeyen açık hava aktiviteleriyle yakından bağlantılı olacak.
Kentin konumu, rastgele seçilmiş gibi gözükebilir; ama tam aksine, planlanan ütopik kent için ideal bir konumda yer alıyor. Oslo Havaalanı, 2050’ye kadar çalışan sayısının ikiye katlanacağını tahmin ediyor. Bu kent, çalışanların aileleri ve yolcular için mükemmel bir mekan olabilir. Peki, OAC hayata geçirilebilir mi? OAC’nin müdürü Thor Thoeneie, “Norveç ve Oslo’da bir havaalanı kentinin hayata geçirilmesinin, olur mu olmaz mı diye bir sorunu yok, sadece ne zaman olacağı üzerine kafa yoruyoruz,” diyor.
İnşaatın 2019 senesinde başlaması ve 2022’de bitirilmesi planlanıyor. Bu, biraz iddialı gözükebilir ve bitirilme tarihi süreç içerisinde değişebilir; ama Norveç’in sürdürülebilirliğe olan bağlılığıyla bu geleceğin kentinin, yakın zamanda bir gerçeklik halini alacağını söylemek abartılı olmayacaktır.
Hazırlayan: Ruhşen Doğan Nar | Kaynak