Uzun zamandır evrende yalnız olmadığımızdan şüphe ediyoruz. Şimdiyse bilim insanları, Dünya’dan çok da uzakta olmayan düzinelerce uzaylı uygarlığın bulunabileceğini söylüyor. Öyle ki içlerinden bazılarının, bizimle irtibat kurabilecek kadar gelişmiş olabileceği düşünülüyor. The Astrophysical Journal‘da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Nottingham Üniversitesi‘ndeki bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nde bizimle iletişim kurabilecek düzeyde en az 36 akıllı uygarlığın olabileceği görüşünde.
“Astrobiyolojik Kopernik Sınırı” adını verdikleri, akıllı yaşamın diğer gezegenlerde de Dünya’dakine benzer şekilde oluştuğunu savunan varsayıma dayanarak, bunun aslında ihtiyatlı bir tahmin olduğunu söylüyorlar. Araştırmacılar; eğer Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde Dünya benzeri bir gezegen, teknolojik olarak insanlığa benzer şekilde gelişen bir uygarlığa ev sahipliği yapıyorsa, galaksimizde yaklaşık 36 Dünya benzeri uygarlık olabileceğini, dolayısıyla Dünya’nın özel olmadığını varsayıyorlar. Bu durumda, teknolojik olarak gelişmiş diğer uygarlıklar da, insanlığın aynı zaman periyodunda yaptığına benzer şekilde, televizyon ve uydulardan radyo yayınları gibi sinyaller yollayarak, diğer yaşam formlarını bulmaya çalışacaklardı.
Araştırmanın başındaki isim Christopher Conselice, bir basın açıklamasında: “Akıllı yaşamın oluşmasının, diğer gezegenlerde de Dünya’daki gibi 5 milyar yılı bulduğu varsayımından yola çıkarsak, galaksimizde en azından birkaç düzine aktif uygarlığın var olması gerekir. Burada mesele: evrimi kozmik ölçekte düşünmek,” ifadesinde bulundu. Uzaylı yaşamına dair önceki hesaplamalar, astronom ve astrofizikçi Frank Drake tarafından 1961’de yazılan, akıllı uygarlıkların sayısını bulmak için gerekli 7 faktörü içeren Drake Denklemi‘ne dayanıyordu.
Tahminler sıfırdan birkaç milyar uygarlığa kadar değişen oldukça geniş bir aralıktaydı. Drake Denklemi kabaca şöyle özetlenebilir: N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L
Bu denklemde:
- N: Galaksimizde iletişim kurulabilecek uygarlık sayısı
- R*: Güneş benzeri yıldızların galaksimizde oluşma hızı
- fp: Bu yıldızlardan etrafında gezegen olanların oranı
- ne: Bu gezegenler içinde yaşama elverişli olanların oranı
- fl: Bu gezegenlerin içinde herhangi bir şekilde yaşam oluşanların oranı
- fi: Bunların içinde akıllı yaşama geçebilenlerin oranı
- fc: Bu akıllı yaşamların içinde diğer akıllı uygarlıklarla haberleşebilecek düzeyde teknoloji geliştirenlerin oranı
- L: Bu tür bir uygarlığın iletişim kurabildiği ortalama yaşam süresi.
Nottingham’daki araştırma ekibi yeni veriler ve varsayımlar kullanarak Drake’in denklemini geliştirdi. Sonuç olarak diğerleriyle iletişim kurabilecek 4 ila 211; kuvvetle muhtemel de 36 uygarlığın olabileceğini tespit ettiler. Bilim insanlarının binlerce ışık yılı uzaklıkta olabileceğini ifade ettikleri bu uygarlıkları keşfetmekse tamamen ayrı bir konu. Mevcut teknolojimizle uzaylı yaşamı tespit etmek ve iletişim kurmak neredeyse imkansız. Bilim insanları, Dünya dışı akıllı yaşam arayışının, kendi uygarlığımızın ne kadar uzun süre hayatta kalabileceğine dair bir fikir verebileceği görüşünde.
Dünyamıza yakın ne kadar çok uygarlık bulabilirsek, insanlığın uzun vadede hayatta kalma şansı o kadar artar. Conselice: “Eğer akıllı yaşamın yaygın olduğunu keşfedersek, bu bize uygarlığımızın birkaç yüz yıldan uzun süre daha var olabileceğini gösterir. Bunun tersi olarak, galaksimizde aktif uygarlık olmadığı sonucuyla karşılaşırsak da, bu uzun vadede varlığımızı sürdürebilmemiz için kötüye işarettir,” diyor ve şunları ekliyor: “Dünya dışı akıllı yaşam arayışımız, hiçbir şey bulamasak bile, kendi geleceğimizi ve kaderimizi keşfetmemize olanak sağlıyor.”