pluton New Horizons

Selam Sana Plüton!

Plüton‘la karşılaşmaya hazır olun! Önümüzdeki ay gidilmeyen son gezegen olan Plüton’a bir uzay aracı varmak üzere. (Evet, Plüton artık gezegen kabul edilmiyor, ama bizim gönlümüzde hala o Güneş Sistemi’nin 9. gezegeni olmaya devam ediyor.) NASA tarafından gönderilen uzay aracı Plüton’dan sadece 4 hafta ve 32 milyon kilometre ötede… Gelecek ay, tarih yeniden yazılıyor.

Uzay aracı, 9 yıl süren 5 milyar kilometrelik yolcuğun sonlarına geldi. NASA’nın New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracı hepimizin favori gezegeni olan Plüton’a şu an herkesten daha yakın… 14 Temmuz 2015’te Yeni Ufuklar’ın Plüton’un 12.000 kilometre yakınından geçmesi bekleniyor. Bu mesafe yaklaşık olarak Seattle ile Sydney arasındaki mesafe kadar… Yeni Ufuklar, Plüton’un beş uydusuna da uğrayacak…

Yeni Ufuklar, Plüton’un buzlu yüzeyini inceleyerek yakından fotoğraflayacak. Bugüne kadar elimizde Plüton’un yalnızca birkaç pikselden oluşan kaba görüntüleri vardı. Yakında Plüton yüzeyinin neye benzediğini öğrenebileceğiz… Yüzeyin rengi ne? Milyarlarca yıllık kozmik çarpışmalar gezegenin yüzeyini ne hale soktu? Yer şekilleri neye benziyor? Tepeler ve kraterlerin dağılımı nasıl? Hatta belki de Plüton’da yaşam var mı–ya da bir zamanlar var mıydı? İşte bütün bu soruların yanıtını öğrenmemize çok az kaldı.

“Bugüne kadar Plüton bizim için sadece bir ışık noktacığıydı. Ama gelecek ay bir gezegene dönüşecek.” Southwest Araştırma Enstitüsü araştırma müdürü Alan Stern böyle diyor. “En son NASA’nın fırlattığı Voyager 2’nin 1989’da Neptün’ün yanından geçmesinden beri hiç bu kadar uzağa gitmemiştik,” diye de ekliyor.

pluto-new-horizons_768

Tam şu anda uzay aracı, Plüton’a bizim Venüs’e olduğumuzdan daha yakın bir konumda bulunuyor. Araç, Cape Canaveral üssünden 2006 yılında fırlatılmıştı. Projenin şu ana kadar NASA’ya maliyeti 700 milyon Amerikan Doları civarında… Yeni Ufuklar Ocak’dan beri Plüton’un fotoğraflarını yolluyor Dünya’ya. Geçen hafta uçuş kontrolü aracın Plüton’a olan yolculuğuna doğru son yörüngesine girmesini sağlayacak olan iticilerini çalıştırdı.

“Mayıs sonu ile Haziran başlarında aracın gönderdiği son fotoğraflar Plüton’un alt tarafında geniş karanlık bölgeler olduğunu gösterdi” diyor Dunn. “Bilim insanları bu lekelerin konumu, büyüklüğü ve şeklini bilmek istiyorlar. Uzayaracı Plüton’a adım adım yaklaştıkça görüntüler daha da netleşmekte…”

Bu olayın önemini daha da iyi anlatabilmek için Birleşik Devletler Ulusal Uzay Topluluğu aşağıdaki videoyu hazırlattı. Takvimlerinize 14 Temmuz’u işaretleyin. Çünkü bu gerçekten büyük bir olay olacak.

“Ders kitapları baştan yazılacak. Şu an için Plüto hakkındaki bilgilerimiz çok kısıtlı,” diyen Stern, “Bu gerçek bir keşif olacak. Ne olduğunu görmek için bilinmeyene yapılan bir yolculuk.” ifadelerini kullandı.

Yazar: Sinan İpek

Yazar, çizer, düşünür, öğrenir ve öğretmeye çalışır. Temel ilgi alanı Bilimkurgu yazarlığıdır. Bunun dışında Matematik, bilim, teknoloji, Astronomi, Fizik, Suluboya Resim, sanat, Edebiyat gibi konulara ilgisi vardır. Ara sıra sentezlediklerini yazı halinde evrene yollar. ODTÜ Matematik Bölümü mezunudur ve aşağıdaki başarılarıyla gurur duyar:TBD Bilimkurgu Öykü yarışmasında iki kez birincilik, 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik, Ya Sonra Öykü Yarışması'nda finalist, Mimarlık Öyküleri Yarışması'nda finalist, 44. Antalya Altın Portakal Belgesel Film Yarışmasında finalist. Ithaki yayınları Pangea serisinin 5. üyesi "Beyin Kırıcı" adlı bir romanı var.

İlginizi Çekebilir

posthumanizm

Posthümanizm ve Teknoloji: İnsan Sonrası Dünyanın Eşiğinde

Teknoloji ilerledikçe, insanın anlamı ve varoluşu da yeniden tanımlanıyor. Yapay zekâ, biyoteknoloji ve dijital gözetim …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin