Arch Mission Foundation, geçtiğimiz hafta ilk test uçuşunu gerçekleştiren Falcon Heavy içerisine bir adet Arch Depolama Sistemi yerleştirdiğini açıkladı. Arch, Arch Mission Foundation tarafından zorlu (milyarlarca yıllık uzay) koşullarda bile bozulmadan kalabilmek için tasarlanmış bir 5D lazer optik kuvartz depolama cihazıdır. Kabaca madeni para büyüklüğündeki cihazı bir mikro DVD gibi düşünebilirsiniz. Southampton Üniversitesi Optoelektronik Araştırma Merkezi’nden Dr. Peter Kazansky’nin öncülüğünü yaptığı grup, önümüzdeki on yıl içinde 360 Terabyte’lık veriyi bir arch diskine depolayabilmek için çalışmalar yürütüyor.
AMF’nin amacı, yıldızlararası seyahatlerde uygarlık kütüphanesini korumak. Grup bu yola Isaac Asimov’un Vakıf Serisi’nden esinlenerek çıkmış. Bilindiği gibi Asimov’un Vakıf serisinde de bir grup bilim insanı, yıkılacağı öngörülen Galaktik İmparatorluğun tüm bilgi birikimini bir ansiklopedide toparlamaya çalışır. Elon Musk ve SpaceX, diğer sürprizlerinin yanında (Otostopçunun Galaksi Rehberi, havlu, “Don’t Panic” yazısı, Davi Bowie Space Oddity) Tesla Roadster’a içerisinde Vakıf üçlemesi bulunan bir Arch Depolama diski yerleştirerek hem bilimkurgu hayranlarına hem de bilim meraklılarına güzel bir mesaj vermiş oldu.
Üretilen ilk iki Arch diskinden bir tanesi Elon Musk’ın kişisel kütüphanesindeyken, bir diğeri ise artık Roadster’da. AMF hayallerini gerçekleştirebilirse insanlığın bütün bilgilerini tek bir diskte toplamayı hedefliyor ve antik çağlarda taş üstüne kazınarak aktarılan bilgiyi, bizden sonraki nesillere bu disk sayesinde aktarabilmeyi umuyor. Ayrıca diski oluştururken üzerine, içindeki bilgilerin nasıl çözümleneceğine dair bir kılavuz koymayı da ihmal etmemişler. Evet, ülkemizde İthaki Yayınları tarafından yeniden basılmaya başlanan Vakıf Serisi artık uzayda… Ayrıca Vakıf serisinin, insanlığın geleceğini öngören bir adamı ve onun uzun vadeli planını anlatması ise ayrı bir metafor oluşturuyor. Tabii Elon Musk’ın, insanlık için Hari Seldon gibi bir kurtarıcı olup olamayacağını zaman gösterecek.
AMF bundan sonraki hedefini, kütüphanelerini genişletip Ay’a ve Mars’a gönderebilmek olarak açıkladı. Ayrıca bir gün, tüm insanların bu bilgi kütüphanesine katkıda bulunacağı bir sistem kurmayı da planlıyorlar.