Virüs Yiyen Canlı Keşfedildi

Bilim insanları ilk kez, özellikle virüsleri gıda olarak kullanan tek hücreli organizmalar keşfetti. Virüslerin konakçı spektrumunda sadece insanlar değil, aynı zamanda diğer memeliler, omurgasızlar, mantarlar, bitkiler, hatta bakterileri de bulunuyor. Kısacası virüsler için, dünyadaki neredeyse tüm canlılar ve bölgeler yaşam alanı konumunda. SARS-CoV-2 örneğinden de anladığımız gibi, virüslerin yüksek uyum yetenekleri ve hızlı yayılabilmeleri, onları gezegenin en başarılı sakinleri yapıyor.

Her şeyden daha şaşırtıcı olan ise, virüslerin dünyanın en eski varlıkları arasında olduğunu bilmemize rağmen, şimdiye kadar onlarla beslenen herhangi bir canlı bulamamamızdı. Frontiers Mikrobiyoloji dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, Ramunas Stepanauskas başkanlığındaki Bigelow Okyanus Bilimleri Laboratuvarı araştırmacıları ilk kez özellikle virüslerle beslenen bir protozoan keşfettiklerini duyurdu.

Bu amaçla araştırmacılar, İspanya‘nın Akdeniz kıyısındaki ve kuzeybatı Atlantik’teki tek hücreli deniz organizmalarını incelediler ve yaklaşık 1.700 organizmanın DNA’sını sıraladılar. Tür ilişkisine ek olarak, tek hücreli organizmaların beslenme özelliklerini de belirlediler. Beklendiği gibi, örneklerin çoğunun besin zincirinde hem bakteriyel hem de viral genetik materyal bulundu. Tek hücreli koanoflagellatlar (fırfırlı kamçılılar) ve pikozoa gruplarından birçok organizma ise farklıydı. Onlarda şaşırtıcı bir şekilde sadece viral DNA bulunurken, olması gereken bakteri DNA’sı tespit edilemedi. Stepanauskas’a göre, “Bu protist hücrelerin çoğu, geniş bir virüs yelpazesinin DNA’sını içeriyor fakat bakterileri içermiyordu.”

Ayrıca denizde serbestçe yüzebilen en küçük organizmalar olan Picozoa, sadece üç mikrometre büyüklüğünde ve hiç bakteri yiyemez. Bununla birlikte, çalışma verilerine göre Picozoa, virüsler için konakçı da değil. Çünkü virüs DNA’sının büyük bir kısmı zaten bakterileri enfekte eden virüslerden geliyor. Bu durumda gıda kaynağı olarak virüsleri yiyor olmaları, araştırmacılara göre geriye kalan tek açıklama. Kısacası, choanoflagellates ve picozoa gerçek virüs yiyiciler olarak bilim literatürüne girmek üzere.

Stepanauskas, özellikle gıda olarak virüsleri kullanan ilk canlıların keşfine şaşırmış görünüyor. Çünkü bu sonuç, virüslerin ve protistlerin deniz besin ağındaki rolü hakkındaki ortak fikirlerle çelişiyor. Bu keşfin virüs salgınlarında ne kadar ve nasıl işimize yarayacağı ise gelecekteki araştırma konusu olarak bilim insanlarının çalışma programında yerini şimdiden aldı.

Hazırlayan: İnanç Kaya | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Yeniden Çekilse de İzlesek Dediğimiz 10 Bilimkurgu Filmi

Harika hikâyelere sahip olduğu hâlde, çeşitli sebeplerle yerle yeksan olmuş o kadar çok bilimkurgu filmi …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin