Bilgisayar bilimcileri ve doktorlar, ölümcül hastaların ölüm zamanını hesaplamak için ortaklaşa bir çözüm geliştirdi. Yapay Zekâ, ölüm zamanlarını hesaplayarak ölmek üzere olan hastalara sevdikleriyle veda etme fırsatı sağlayacak.
İlk bakışta ürkütücü görünen yazılım, gelecekte iyileşme şansı olmayan hastalar için ölüm zamanını tahmin edecek. Hastalar daha sonra yoğun bakım ünitesinde ölmek yerine palyatif bakıma sevk edilecek. Palyatif bakımın amacı, iyileşmesi imkansız hastaların son günlerini olabildiğince keyifli hale getirmek. Özel tıbbi ve hemşirelik bakımı sayesinde son günlerini yaşayan hastalara ağrıdan, fiziksel ve biyolojik stresten arınmalarını sağlayacak hizmetler veriliyor.
Yapay zekâyı ve sinir ağını eğitmek için Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden ve ünlü Stanford Üniversite Hastanesi’nden bilim insanları, 1995 ile 2014 arasında 2 milyon kayıt ve 222.284 ölümcül hastadan alınan verileri değerlendirdi. Sinir ağı daha sonra özel olarak geliştirilmiş bir Phyton programı yardımıyla eğitildi. Yapılan çalışmanın makalesindeki açıklamada, yapay zekâ algoritmalarının bir hastanın ortalama yirmi dört saat sonra gerçekleşecek olası ölüm zamanını hesaplayabildiği belirtiliyor. Bilim insanları özellikle yoğun bakım ünitesinde üç ila maksimum on iki ay sonra ölen hastalara odaklandı. İlgili doktorlara göre, palyatif bakıma transfer için en iyi adaylar bunlar.
Amerikalılar arasında yapılan bir araştırma, ölümcül hastalıkları olan kişilerin yüzde 80’inin son günlerini evde veya palyatif bakım ünitesinde geçirmeyi tercih ettiğini gösterdi. Ancak bu hastaların sadece küçük bir kısmı yeterince erken sevk edilebiliyor. Tedavi eden hekimler tarafından yapılan yanlış değerlendirmeler sonucunda, tedavi edilemeyen hastaların yüzde 60’a varan kısmı yeterince erken nakledilemiyor, bu da hastanede kendi istekleri dışında ölmeleri anlamına geliyor.
Büyük miktardaki verilerin analizi CUDA aracılığıyla bir Nvidia TitanX üzerinde gerçekleştirildi. Bilim insanları daha sonra yapay zekânın ölümüne kesin gözüyle baktığı gruptan rastgele 50 hastayı seçti ve onları üniversite kliniğindeki palyatif bakım uzmanlarına sundu. Uzmanlar, vakaların yüzde 100’ünde yazılımın kararını doğruladı. Yazılımdan alınan isabetli sonuçlar, üniversite kliniğinde bir pilot proje başlatılmasını sağladı. Amaç, muhtemelen palyatif servise nakledilmesi gereken yeni hastaları belirlemek.
Yüzde 100 “başarı oranına” sahip sinir ağı, doktorların ve hastaların işini kolaylaştıracak başka alanlarda da kullanılabilecek.
Hazırlayan: İnanç Kaya | Kaynak