icarus_pathfinder

Yıldızlara Yakın Uçmak: Icarus Projesi

Icarus Projesi: Daedalus’un Oğlu – Yıldızlara Yakın Uçmak olarak adlandırılan proje, ilk kez 2008 yılında Kelvin Long ve Marc Millis arasındaki müzakerelerde konuşulmuş, daha sonra NASA Glenn Araştırma Merkezi’ne taşınmıştır. Long ve Richard Obousy tarafından hayata geçirilen proje, 2009 yılında Londra’da resmi olarak başlatılmıştır. Bu çalışma ile ilgili makaleler, Journal of the British Interplanetary Society tarafından çıkarılan özel sayıda yayımlanmıştır. Icarus Projesi’nin hedefleri arasında;

  1. Gelecek yüzyıllarda gerçekleştirilebilecek uçuşlar için güvenilir bir konsept tasarlamak,
  2. Daedalus projesi ile teknolojik bağlamda doğrudan karşılaştırma yapılabilmesini sağlamak ve gelecekte gerçekleştirilmesi beklenen öncü görevlerde kullanılacak füzyon yakıtlı araçların olgunluk değerlendirmesini yapabilmek,
  3. Öncü nitelikteki yıldızlararası görevlerde, dikkatleri günümüz şartlarında ulaşılabilecek hedeflere çekmek,
  4. Güneş sistemimizin dışına yapılacak uzay görevlerinde yeni nesil bilim adamlarının yer almalarını sağlamak

bulunmaktadır. Bu hedeflerle doğrultusunda Icarus Projesi’nin yıldızlararası araştırmaları tekrar gündeme getireceği umut ediliyor. Ayrıca yıldızlararası her türlü çalışmada yer alabilecek, mühendislik hesaplarını yapabilecek ve aynı zamanda düşünsel üretim yapabilecek yetenekli tasarımcıların olduğu yeni bir nesil oluşturmak da bu projenin hedefleri arasındadır.

slingshot-jupiter-2l
Slingshot Jupiter

Icarus Projesi’nin görev tanımları özellikle mühendislik alanındaki gereksinimlerle ilgilidir:

  1. Hedef yıldızlar, birleşik gezegen kütleleri, Güneş çevresi ve yıldızlararası ortamla ilgili bilimsel veriler elde etmemizi sağlayacak insansız bir uzay aracı tasarlanacaktır.
  2. Uzay aracı, günümüz veya yakın gelecek teknolojisini kullanarak uygun olan ilk fırsatta fırlatmaya imkân verecek şekilde üretilecektir.
  3. Uzay aracı, varış noktasına mümkün olan en kısa sürede varabilmelidir. Süre bir yüzyılı geçmemelidir.
  4. Başka yıldızlara da ulaşabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
  5. Uzay aracının itiş gücü temel olarak füzyon yakıtı ile karşılanacaktır. (Daedalus’u hatırlayın)
  6. Varış noktasında daha fazla zaman geçirebilmesi için, uzay aracı istendiğinde yavaşlatılabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
icarus_pathfinder_vasimr_2l
Icarus Pathfinder VASIMR

Proje fikir aşamasındayken görev tanımlarının belirlenmesi sırasında aracın fonksiyonelliği ve güvenliği arasındaki denge uzun uzadıya tartışıldı.  Aynı ikilem, Daedalus Projesi’nde de yaşanmıştı. İtiş sisteminin füzyon temelli oluşu tartışma konularından biriydi. Temeli füzyona dayanan itiş gücü, bir gün yıldızlara ulaşabilmemizi sağlayacak sistemlerden biri olma yolunda en güçlü adaydı ve tercih edilmesi kaçınılmaz olmuştu. Ayrıca, Daedalus Projesi’nin devamlılığını sağlamak ve nostaljisini yakalamak da önemliydi.

Bu stratejiyi benimsemenin artılarından biri, füzyon temelli itiş gücünün Teknoloji Hazırlık Seviyesi’nin (Technology Readiness Level – TRL) günümüzde ölçülüp (günümüzde yaklaşık 2-3 TRL) 1970’li yıllardaki teknoloji ile karşılaştırabilmesini sağlamasıdır. Icarus projesini Deadalus projesinden ayıran yavaşlatma siteminin karmaşıklığı, karşılaştırma sonuçlarını etkileyem en büyük faktör olacaktır. Daedalus Projesi’nde, tasarlanan aracın yıldızlara transit geçmesi planlanıyordu. Icarus Projesi’nde ise uzay aracının, varış noktasına geldiğinde yavaşlaması gerekmektedir.

icarus_pathfinder_vasimr_3l
Icarus Pathfinder VASIMR

The British Interplanetary Society, Icarus Projesi’nin gerçekleştirilmesine katkı sunmuştur ve bu projeye danışman sıfatı ile dahil olan Daedalus Projesi çalışma ekibine tam destek sağlamaktadır.

Icarus Projesi’nin uluslararası bir çalışma oluşu, onu Daedalus Projesi’nden bir adım ön taşımaktadır. Projede ekvatorun hem altından hem de üstünden bambaşka kıtalardan tasarımcılar çalışmaktadır. Dünya çapında ağın (WWW) sağladığı imkanlar, günümüzde bu modelin hayata geçirilmesini mümkün kılmıştır. Daedalus Projesi ekibininse böyle bir lüksü bulunmamaktaydı.

Projenin amacı, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin ışığında Daedalus konseptini daha gelişmiş ve daha güvenilir bir tasarım haline getirmektir. The British Interplanetary Society, bir hez daha gelecekte meyvelerini alabileceğimiz öncü bir çalışmada ön saflarda yerini almıştır.

Hazırlayan: Burak Avcı | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin