Din, dil, ırk, şehir, okul, yaş ayırmaksızın herkesin birbiri ile gelişimini ve deneyimini samimi bir ortamda rahatlıkla paylaşmasına, öğrencilerin ülkemizde gerçekleşen etkinliklerden haberdar olarak birlikte katılmasına, kariyer hedeflerinde bilim ve teknoloji olan öğrencilerin başarılı bilim insanlarımız ile buluşmasına ve paylaşımda bulunmasına yardımcı olmayı amaçlayan ve 2016 yılında kurulan Future Science Team, bu yıl ilkini düzenlediği bir bilimkurgu öykü yarışmasına imza atıyor.
Geleneksel hale getirilmesi planlanan yarışmaya başvurular 11 Temmuz – 10 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılabilecek. Ön elemeden geçecek öyküler, daha sonra Tevfik Uyar, Bülent Akkoç, İsmail Yamanol ve Sinan İpek‘ten oluşacak final jürisinin değerlendirmesine sunulacak.
Yarışmanın Genel Kuralları
- Yarışma 11 Temmuz 2018 tarihinde başlayıp, 10 Eylül 2018 tarihinde sonlanacak ve öyküler futurescienceteam.org adresindeki başvuru formuna Word veya PDF dosyası olarak eklenecektir.
- Öyküler, 2500 kelime sayısını aşmayacak şekilde, imla kuralları ve konu bütünlüğüne uygun bir şekilde yazılmalıdır. Kelime sayısı, puanlamaya etki edecektir.
- Öykülerin, yaratıcı ve özgün bir şekilde yazılması istenmektedir. Herhangi bir intihal tespitinde yarışmacı yarışmadan diskalifiye olacaktır.
- Alıntı yapılması durumunda muhakkak referans verilmelidir.
- Adaylar yarışmaya en fazla 2 öykü ile katılabilecektir.
Değerlendirme Kriterleri
- Kelime Sayısı: En fazla 2500 kelime ve en az 2000 kelime olacak şekilde ölçeklendirilerek puanlama yapılır.
- İmla Kuralları ve Türkçenin doğru kullanımı: Kelimelerde yazım hataları, anlatım bozuklukları, cümle yapıları, noktalama hatalarına dikkat edilerek puanlandırılır.
- Özgünlük: Öykünün yazarın yaratıcılığı doğrultusunda ve başka bilim-kurgu senaryolarına benzerliği ve bıraktığı farklı etki doğrultusunda puanlandırılır.
- Tutarlılık: Öykünün giriş, gelişme ve finalinin birbiri ile tutarlı ve bağlantılı olması doğrultusunda puanlandırılır.
- Akıcılık: Öykünün başlangıcından sonuna kadar akıcı, sürükleyici olarak ilerlemesi doğrultusunda puanlandırılır.
- Etkileyicilik: Öykü finalinde, öykünün okuyucu üzerinde bıraktığı etki doğrultusunda puanlandırılır. Sıkıcı, sıradan, iyi, çok etkileyici olmak üzere ölçeklendirilebilir.
- Cinsiyet Eşitliği: Öyküde geçen karakterler ve bu karakterlere cinsiyetlerine göre biçilen özelliklere dikkat edilir.
- Duruluk: Öykünün barındırdığı gereksiz detaylara dikkat edilir. Anlatımın mümkün olduğu kadar sade ve duru olması beklenir.
Ödüller
Birincilik Ödülü
- 1 yıllık Herkese Bilim Teknoloji Dergi aboneliği
- Ursula K. Le Guin, Yerdeniz Serisi (6 Cilt Takım, Metis Yayınları)
- NASA Sticker Seti
- Future Science Team rozeti
- Kreatifbiri sticker & ayraç seti
İkincilik Ödülü
- 1 yıllık Herkese Bilim Teknoloji Dergi aboneliği
- Bilim kurgu posteri (Seçenekler arasından seçimi kazanan yarışmacı yapar.)
- John Gribbin, Evren: Bir Biyografi kitabı
- Future Science Team Tişörtü
Üçüncülük Ödülü
- 1 yıllık Herkese Bilim Teknoloji Dergi aboneliği
- Bilim kurgu posteri (Seçenekler arasından seçimi kazanan yarışmacı yapar.)
- John Gribbin, Evren: Bir Biyografi kitabı
- Future Science Team rozeti
Ayrıntılı bilgi için Future Science Team’in internet sitesini ve Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.