ROBOT

Bilimkurgunun Unutulmaz Robotları

Ne robotlar sevdim, zaten yoktular. Kimi robotlar ise sevme duygusundan mahrumdu. Hatta insanları öldürmeye programlıydı, Asimov yasaları onları bağlamıyordu.

Tıpkı insan karakterler gibi, iyisiyle kötüsüyle, bilimkurgu yapımlarda yer alan unutulmaz ünlü robotları sizin için derledim. Elbette ki bu sınırsız külliyatın tamamına yer veremedim, ama bu yazının altında yorum kısmına siz de unutamadığınız robot karakterlere ait videoları paylaşabilirsiniz. Yazının sonunda, Bilimkurgu Kulübü sitesinde konuyla ilgili daha önce yayımlanmış içeriklere de göz atmayı sakın unutmayın.

T-800

Namı diğer Terminatör. Robotik iç iskeletin üstüne giydirilen organik dokuya sahip bir ölüm makinesi. Arnold Schwarzenegger’in görünümüyle asla unutulmayacak bir robot karakter.

C-3PO

(1978 yılındaki Oscar törenine C3PO ve R2D2 birlikte katılıyor)

Yıldız Savaşları evreninin unutulmaz protokol droidi. Anakin Skywalker tarafından yaratılan C-3PO, 6 milyonun üzerinde iletişim dilini akıcı şekilde konuşabiliyor ve çevirebiliyor.

R2-D2

(C3PO ve R2D2’nun beraber oynadığı “Sadece İkimiz” adlı video klip)

Bir tamir ve bakım droidi olarak görev yapan R2-D2, Yıldız Savaşları evreninin diğer unutulmaz robot karakteri.

CYBERMAN

(Doctor Who’da geçmişten bugüne çeşitli Cybermen sahneleri)

Doctor Who serisinde, Doktor’un amansız düşmanları olarak karşımıza çıkan bir siborg ırkı. Orijinal seride, Dünya’nın ikiz gezegeni Mondas’ta kendilerini korumak için vücutlarına günden güne daha çok yapay parça takan, ama zamanla insani duygularını kaybeden ve buz gibi soğuk bir mantıkla düşünmeye başlayan insansı robotlar olarak betimlenmişlerdi. 2005 yılında yeniden başlayan Doctor Who bölümlerinde ise kökenleri paralel evrendeki dünya olarak revize edilmişti.

ROSIE

Jetgiller çizgi film serisinin unutulmaz hizmetçi robotu Rosie.

VOLTRON

Çocukluğunu 90’lı yıllarda yaşamış hangi çocuk şu cümleyi kurmamıştır ki:

“Hadi Voltran’ı oluşturalım!”

HAL 9000

2001: Bir Uzay Macerası (Destanı)’ndan tanıdığımız yapay zekâ bilgisayarı. Yetenekleri arasında konuşmak, ses tanıma, yüz tanıma, sanat anlayışı, duygusal davranışları yorumlama, mantık yürütme, satranç oynama ve dudak okumayı sayabiliriz! “Üzgünüm Dave. Korkarım dediğini yapamayacağım!” repliğiyle hafızalara kazınmıştır.

MASCHINENMENSCH

Almanca “Robot-İnsan” anlamına gelen Maschinenmensch’i Fritz Lang’in meşhur Metropolis’inden hatırlıyoruz. Maria adını taşıyan bu kadın robot, sinemada yer alan ilk robot karakterlerden.

ROBOCOP

Detroit Polis Teşkilatı’nın meşhur siborg polis karakteri. Kod adı OCP Suç Önleme Birimi 001.

MARVIN

Otostopçunun Galaksi Rehberi’nden tanıdığımız paranoyak android. “Cehalet mutluluktur” sözünü haklı çıkarırcasına, bir robot Marvin kadar zeki olursa elbette ki böylesine depresif ve mutsuz olacaktır.

Yazar: İsmail Yiğit

1982 Ankara doğumlu. Türkiye Bilişim Derneği’nin 2016 yılında düzenlediği bilimkurgu öykü yarışmasında “İhlal” adlı öyküsü üçüncülüğe seçildi. Fabisad'ın düzenlediği 2017 GİO yarışmasında “Satır Arasındaki Hayalet” adlı öyküsüyle öykü dalında başarı ödülü kazandı. İlgilendiği ana konular: Teknolojinin toplumsal inşası, sosyoteknik tasavvurlar, siber savaşlar, otonom silahlar, transhümanizm, post-hümanizm, asteroid madenciliği, dünyalaştırma... Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick, Michael Crichton ve Kim Stanley Robinson, kalemlerini örnek aldığı yazarlar arasında. Parolası: “Daha iyi bir dünya pekâlâ mümkün!”

İlginizi Çekebilir

Arnold Schwarzenegger vs Sylvester Stallone

Arnold Schwarzenegger vs Sylvester Stallone

Arnold Schwarzenegger ile Sylvester Stallone arasındaki rekabet, 70’ler, 80’ler ve 90’lardaki aksiyon sinemasının en ikonik …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin