Elon Musk’ın Vakıf Serisine Dair Görüşleri

Ashlee Vance’ın kaleme aldığı  “Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future” kitabına göre, Elon Musk küçüklüğünden itibaren insanlığın kaderi için “kişisel bir sorumluluk” duygusuna sahipti. Kitap sevgisi ve onlardan aldığı dersler, yenilenebilir enerjiden tutun da uzay teknolojisine kadar Musk’a ilham veren en önemli unsurdu.

Musk’ın okunmasını önerdiği bu kitaplardan biri de ünlü bilim insanı ve bilimkurgu yazarı Isaac Asimov‘un yedi kitaplık başyapıtı Vakıf Serisi. Paylaştığı bir tweet ile Vakıf Serisi’nin okunmaya değer olduğunu ve kitapların kesinlikle yazılış sırasına göre okunması gerektiğini belirtti.

Peki, Elon Musk’ı bu denli etkileyen Vakıf Serisi ne anlatıyor? Okumayanlar için kısaca bahsetmekte yarar var. Milyonlarca gezegene yayılmış olan Galaktik İmparatorluk adım adım bir çöküşe doğru ilerliyordu. Psikotarih biliminin kurucusu ve geliştiricisi Hari Seldon dışında bu durumdan kimsenin haberi yoktu. Hari Seldon, psikotarih bilimini kullanarak Galaktik İmparatorluk’un çökeceğini ve galaksiye binlerce yıl sürecek bir barbarlığın hükmedeceğini öngörmüştü. İnsanlık, bu karanlık çağlar boyunca tüm bilgi ve birikimini kaybedecek; bir karmaşa ve şiddet sarmalına bulanacaktı.

Galaktik İmparatorluk’un çöküşünü engellemek için artık çok geçti. İmparatorluk çökecekti! Hari Seldon bu gerçeğin farkındaydı, ama öylece durarak uygarlığın felaketine de seyirci kalamazdı. 30 bin yıl sürecek bu karanlık çağı bin yıla indirebilmek için dahiyane bir plan geliştirdi. Artık insanlığın yazgısı, bu planın ne kadar hatasız kurgulandığına bağlıydı…

Musk, 2017 yılında Rolling Stone’a yaptığı bir açıklamada şöyle diyordu:

“Vakıf destanından aldığım mesaj şudur: Uygarlığın ömrünü uzatmalı, içine düşülebilecek bir karanlık çağ olasılığını en aza indirmeli ve eğer böyle bir çağda yaşıyorsanız da süreyi kısaltabilecek bir dizi eylemde bulunmaya çalışmalısınız.”

Ayrıca Musk, 2013’te Guardian’a verdiği bir demeçte, “Medeniyetlerin döngülerde hareket ettiğini ve uzay araştırmalarının bu döngüyü kırma noktasında rolü olabileceğini,vurguladı.

“4.5 milyar yıldır ilk kez insanlığı ve yaşamı Dünya’nın ötesine ulaştırmak mümkün hâle geldi. Hazır pencere açıkken harekete geçmek akıllıca olacaktır ve tabii ki bu pencerenin sürekli açık kalacağına da fazla güvenmemeliyiz.”

Vakıf Serisi’ne beslediği sevgi ve minnetin bir göstergesi olarak Musk, uzaya gönderilen Tesla Roadster’a, içerisinde Vakıf üçlemesi bulunan bir Arch Depolama diski yerleştirilmesine de önayak olmuştu.

Musk, Haziran 2018’de Asimov’un Sıfırıncı Robotik Yasası‘na atıfta bulunarak, “Vakıf Serisi ve Sıfırıncı Yasa, SpaceX’in oluşturulması için temel önem teşkil ediyor,” yazmıştı.

Üç Robot yasasına daha sonra eklenen sıfırıncı yasa şu şekildedir:

  • Bir robot insanlığa zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.

Sonuç olarak Musk, SpaceX’i 2002’de ikinci girişiminden (PayPal olan X.com, 1,5 milyar dolara eBay’e satıldı) sonra başlattı. 2003’te Tesla’yı, ardından 2016’da Neuralink’i ve 2017’de de The Boring Company’yi kurdu. Forbes’a göre bu şirketlerin günümüzdeki değeri 42,3 milyar dolar.

Kaynak

Yazar: Can Kaçan

Asimov ve Stargate hayranı...

İlginizi Çekebilir

posthumanizm

Posthümanizm ve Teknoloji: İnsan Sonrası Dünyanın Eşiğinde

Teknoloji ilerledikçe, insanın anlamı ve varoluşu da yeniden tanımlanıyor. Yapay zekâ, biyoteknoloji ve dijital gözetim …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin