Haritaya baktığınızda Hollanda küçük bir ülkedir, ama gözünü Güneş Sistemi’ni koloni etmeye dikmiş durumda. (Gerçi o küçük ülke Türkiye’de birkaç katı tarım ve hayvancılık ihracatına sahip.) Mars’ta koloni kurmak üzere bir proje yürütüyorlar. Başka bir gezegende koloni kurmanın birçok teknik ayrıntısı var ama enteresan olan bu projenin maliyetini karşılama planları.
Mars’ta koloni projesini planlayan şirket maliyeti televizyon yayını, reklam ve sponsorlardan karşılamayı düşünüyor. Yani bütün Mars koloni projesi devasa bir “Biri Bizi Gözetliyor” tarzı reality şov olacak.
Bu noktada şunu belirtmem lazım; Hollanda’nın önemli ihracat kalemlerinden biri yarışma, reality şov formatları. Yani tüm dünyaya TV programları formatları üretip, haklarını satıyorlar. Yayınlanan her programdan para alıyorlar. Örneğin “O Ses Türkiye” bir Hollanda formatı.
Mars’a koloni projesi tek yönlü bir bilet. Yani gidenler geri dönmeyecek. Bu zor şartlara rağmen proje duyurulduğundan beri 200.000 kişi başvurmuş (Türkler de var). Çeşitli elemelerden sonra 200’e düşürülmüş. Bunlar arasından seçilecekler de Dünya’da Mars’a benzer koşullarda (küçük kapalı mekanlar, ölümcül bir yeryüzü) 10 yıl eğitilecek. Birçok konuda eğitim alacaklar.
Mars projesi, tüm olarak eğitim, yolculuk ve koloni yaşamı televizyondan, internetten sürekli yayınlanacak. İlk kolonicilerin özel yaşamı olmayacak; günlük yaşamları, kavgaları, mücadeleleri, sevişmeleri, yıkanmaları, tuvaletleri milyarlarca insan tarafından seyredilecek. Klasik reality programlarındaki gibi oyla eleme olmayacak ama yolculuk ve Mars’ta elbette kazalar ve ölümler olacak. Belki cinayet bile.
Herhalde bu programın zirve noktası Mars’ta doğan ilk çocuk ile olacak. Gerçi Mars, Dünya’dan daha az bir yerçekimine sahip ve bu koşullarda döllenme olacak mı, fetüs sağlıklı olacak mı bilinmiyor.
Eğer Güneş sistemini koloni edeceksek ilk üssümüz Ay üzerinde kurulmalı. Evet, Ay’da insanları güneş ışınından, ısıdan, radyasyondan koruyacak atmosfer yok, ama koloni Ay’daki lav kanalları denilen mağaralarda kurulabilir. Ama daha önemlisi Ay’da helyum 3 var. Geleceğin enerji kaynağı, trilyonlarca değerinde… Ay’daki helyum 3 için sadece devletler değil, özel şirketler de proje sahibi. Ay madencilerinin malzeme ihtiyacı için boşluk veya düşük yerçekiminde çalışacak 3 boyutlu yazıcılar üretildi. Bu yazıcılar Ay tozundan bir somun veya makine parçası yapıyor.
Sadece Ay ve Mars hedefte değil, şu anda bile asteroid madenciliği hedefleyen birkaç özel şirket var. Eğer Mars koloniciliği başarılı olursa, Güneş Sistemi’ni ele geçirmeyi reality şov programları sayesinde başarmış olacağız. Bu fazlasıyla garip.
Hazırlayan: Orkun Uçar