Yakın Geleceğin Uzay Savaşları

Savaşlar günümüzde havada karada ve denizde yaşanıyor. Yakın bir tarihten itibaren artık uzay da savaşlara sahne olabilir. Tabii uzmanlara göre uzay savaşları Star Wars’taki gibi olmayacak. Yani hızlı sortiler, uzay araçları arasında it dalaşı gibi şeyler, yakın gelecekteki bir uzay çatışmasında mümkün değil. Gelecekte yaşanması muhtemel uzay savaşları düşünülenin aksine oldukça yavaş ve uzun vadeli planlanmış olacaktır. Yani oldukça dikkatli davranmak ve atılacak tüm adımları iyice hesaplamak gerekecek. Çünkü uzaydaki savaşlar manevra kabiliyeti açısından tarafları oldukça kısıtlayacaktır.

Bugün dünyanın önde gelen güçleri uzayı silahlandırmaya çalışıyor. Uzay aslında başlı başına silahlanmış durumda sayılır bile. Uydular sayesinde yeryüzündeki orduların operasyon kabiliyeti artıyor ya da fırlatılan balistik füzeler tespit edilip havada imha edilebiliyor. Dahası bir ordu için en hayati etkenlerden biri hava durumu. Uydular sayesinde hava durumunu tahmin edip ona göre konum almak mümkün. Antik çağlardan bu yana hava durumunu lehine kullanabilen ordular avantajlı oldu. Elbette bugün insanlar daha gelişmiş silahlara sahip, ancak hava durumu hâlâ daha önemli bir etken.

Tabii bizim bildiğimiz anlamda uzaya çıkarılan tek tük silahlardan biri Sovyet uydusu Almaz’daki TP-82 tabancasıydı. Bu tabanca olur da eğer Siberya’ya iniş yapılırsa kabin ekibi kendini oranın vahşi doğasına karşı koruyabilsin diye tasarlanmıştı. Bunun haricinde Sovyet uzay istasyonu Salyut 3, 23 mmlik bir topla donatılmış, çeşitli test uydularına atışlar gerçekleştirmişti. Bunlara ek olarak atmosferin dışına çıkıp yerçekimi kuvvetini kullanarak ivmelenen balistik füzeler de var. Şimdilik ya da yakın gelecekte uzayda Star Wars benzeri savaşların yaşanmasını beklemek mümkün değil.

Yakın tarihlerde yaşanması muhtemel uzay savaşları düşmanın stratejik hedeflerini devre dışı bırakmak üzerine olabilir. Bugün askeri amaçlar için kullanılan uydular genellikle istihbarat, hava durumu, iletişim ve navigasyon üzerine. Uzayda düşmana mahsus bir casus uydu yeryüzündeki ordularımız için epey sorun çıkarabilir. Onun bir an önce ortadan kalkması operasyon kabiliyetimizi arttıracaktır. Bir uyduyu ortadan kaldırmak için pek çok seçeneğimiz var.

Bunlardan ilki ASAT diye de bilinen anti-uydu silahları. Dünyada henüz hiçbir ülke bir ASAT kullanarak karşı tarafın uzaydaki uydularına zarar vermedi, ama kullanım dışı kalmış kendi uydularını vurarak gövde gösterisi yapanlar oldu, örneğin Çin’in 2007’de yaptığı gibi. Bilinen ASAT füzelerinden biri Birleşik Devletler’in ASM-135’ydi. Bu füze bir F-15 tarafından taşınıyor ve atmosferin yüksek tabakalarından uzaya doğru fırlatılıyordu.

Buna ek olarak kamikaze uydular kullanılarak hedef uydunun imha edilmesi sağlanalabilir. Bir kamikaze uydu gerekli hesaplamalar yapılarak hedefe ulaşacak şekilde uzaya fırlatılabilir ya da uzaydaki bir istasyondan gönderilebilir. 2013’de çıkan Call of Duty: Ghosts isimli oyun uzayda geçen bir görev de içeriyordu. Bu görevde kontrol ettiğimiz karakter ve ekibi, karşı tarafın uzay istasyonunu ele geçiriyordu. Yerçekimsiz ortamdaki silahlı çatışmaları düşünmek bir çeşit zihin egzersizi gibi.

İlerleyen yıllarda uzay daha da silahlanmış bir hale gelirse, gelişmiş uzay istasyonlarından Dünya’ya fırlatılan büyük kütleli parçalar kinetik bombardımanlar yaratabilir. Atmosfere girip yer çekimi etkisi ile ivme kazanan bir obje, yere düştüğü zaman büyük bir tahribata yol açabilir. Amerika, Vietnam Savaşı sırasında Lazy Dog denen bir çeşit bomba kullanmıştı. Bunlar patlayıcı yüklü değildi. Aksine, boyutları mermiler kadar küçüktü. Ancak uçaklardan fırlatıldıkları zaman kazandıkları ivme ile ölümcül bir güce ulaşıyorlardı. Bu bombalardan oluşan bir demet, basit korunakları kolayca delip geçebiliyordu.

Gelecekte uzayın silahlanması devam edecek. Fakat nükleer bombalar gibi bunların da bir çeşit güç gösterisi olarak kalması muhtemel. Dünya artık fazlasıyla müşterek bir yer haline geldi ve büyük çaplı savaşlar dünyanın her yerini az ya da çok etkiliyor. Uzayın silahlanması ve uzayda yaşanacak savaşlar demek daha fazla uzay çöpü anlamına gelir. Üstelik atmosfer dışında yaşanacak bir patlamanın sonucunda geriye kalan parçalar Dünya’ya yağabilir ve büyük çaplı yıkımlara sebep olabilir.

Hazırlayan: Tuğrul Sultanzade

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

dunya

Dünya Risk Altında: Dokuz Gezegensel Sınırdan Altısını Aştık!

3 milyar yılı aşkın bir süredir, yaşam (“Biyosfer Bütünlüğü” adı verilen bir gezegensel sınır ile …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin