Yeni Nesil Konsollar Bekleneni Verebildi mi?

2020 yılında görücüye çıkan 9. nesil oyun konsolları Playstation 5 ve Xbox Series S/X, sektörde olgunluk dönemine girmiş değil ve henüz o vaat edilen “yeni nesil oyun” deneyimini hakkıyla yaşayamadık. 8. nesil konsollar hâlen varlıklarını sürdürüyor ve Assassin’s Creed: Valhalla, Spider-Man: Miles Morales, Stray ve Cyberpunk 2077 gibi yeni nesil iddiasında olan yapımlar da her iki nesilde eş zamanlı olarak yayımlandı. Söz konusu oyunlar, 9. nesilde 4K görüntü çözünürlüğü ve Ray Tracing (Işın izleme) teknolojisiyle farklılık gösteriyor Dolayısıyla Unreal Engine 5 oyun motorunu kullanan yeni nesle özel oyunları 2023 sonları itibariyle görebileceğiz. Daha önce benzer durumlar 7. ve 8. nesil geçişlerinde de yaşanmıştı. Önceki konsolların oyuncu kitlesini hemen kaybetmek istemeyen firmalar, eski donanımlarının yaşam döngüsünü mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışıyor. Şu an 10. yaşına giren 8. nesil hâlen satmaya devam ediyor.

Bir önceki nesil artık “yaşlanmaya” başladığından yeni donanıma geçmek için en doğru zamanda olduğumuzu söyleyebiliriz. Oyun çeşitliği açısından daha iyi bir noktaya gelecek olan rakip konsollar, güçlerini gerçek anlamda zorlayacak oyunları yakın zamanda sunacak. Üç yıl önce teknoloji demosu tanıtılan Lumen in the Land of Nanite, aynı zamanda yeni oyun motoru Unreal Engine 5’in de gücünü göstermişti. Oyun motorunun piksel boyutunda üçgenler ürettiği “mikropogon geometrisi” ve geometrik değişikliklere uyum sağlayan “dinamik aydınlatma” teknolojisi, demonun en öne çıkan unsurlarıydı. Dolayısıyla, dokularda daha yüksek detaya çıkılıp kamera açılarına uygun olarak pozisyon alan ışıklandırma tekniği sayesinde yeni neslin gerçek anlamda neye benzeyeceğine dair fikir edinme şansı bulduk. Fakat hâlihazırda güncel oyun motorunu kullanan pek az oyun mevcut olduğu için 9. nesil çeşitlilik açısından zengin bir çıkış yapamadı; oyun geliştiricilerin yeni IP (Intellectual Property / Fikri Mülkiyet) geliştirmeleri için daha zamana ihtiyaçları vardı…

Lumen in the Land of Nanite

2021 yılında tanıtılan bir diğer teknoloji demosu The Matrix Awakens, Unreal Engine’nın özellikle “açık dünya” oyunlarında çıtayı yeni bir seviyeye çıkaracağını kanıtladı. Neo ve Trinity’nin ajanlara karşı kısa mücadelesinde Mass AI olarak adlandırılan yapay zekânın, şehirdeki trafik ve kalabalık kitleleri otomatik olarak nasıl yerleştirdiği etkili bir biçimde tanıtıldı. Ayrıca oyun motorunun dinamik küresel aydınlatma (dynamic global illumination ), yansımalar (reflections), nesne tabanlı yerleştirme(rule based object placement), parçacık sistemi (particle system), sanallaştırılmış geometri (virtualized geometry), kaos fizik sistemi(chaos physics system) ve “prosedürel ses üretimi (procedural audio generation) gibi daha adını sayamayacağımız özellikleri de gösterildi. Ancak en çok dikkat çeken, görsellikte foto gerçekliğe yaklaşılmış olmasıydı.

Tüm bu anlatılanlar sonucunda akıllara yeni jenerasyon konsolların piyasalara vaktinden önce sürüldüğü fikri gelebilir, fakat bu tekrarlanan ticari bir strateji… Örneğin, son üç yılda Playstation 5’in farklı seri numarasına sahip modelleri üretildi; 2000 yılında çıkan model CFI-1000 ve şimdilik son olarak gelen CFI-1200 arasında bazı teknik farklılıklar bulunmakta. Soğutma sistemi küçüldü, daha sessiz bir fan yerleştirildi ve daha küçük bir ana kart kullanılarak “hafif” bir sistem hâline getirildi. Chipsette de güncellemeye gidilerek güç tüketiminde ciddi bir düşüşe geçildi. Üreticiler ilk birkaç yıl, kullanıcı geri dönüşlerini de dikkate alıp arka planda model numaralarını güncelleyerek değişikliklere gidebiliyor. Dolayısıyla zamanla konsollarını daha istikrarlı bir sistem hâline getiren firmalar, konsolun gücünü kullanmaya dair beklentilere ancak birkaç yılın sonunda eğilebiliyor.

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience

Evet, yeni nesil konsollar beklentileri daha yeni yeni vermeye başlayacak. Ortalama yedi yılda bir yeni nesil konsol üretilse de, bir donanım on yıl çok rahat faaliyet gösterebiliyor. İlk üç yılını görece “sönük” geçiren konsollar ancak ömürlerinin son beş yıllarında en iyi işlerini çıkarabiliyor. Hâliyle yeni nesil bir konsol çıktığında hemen almayıp biraz beklemekte fayda var. Playstation ve Xbox cephesi hâlen 8. nesil konsollarına destek vermeye devam ediyor; 2024 yılı itibariyle desteklerini kademeli olarak çekmeye başlayacaklar. Nintendo ise farklı bir strateji izliyor. Her ne kadar Switch konsolu ile 8. nesilde kalmış olsa da, oyun dünyasında causal gamer denen bir kitleye hitap ettikleri için Playstation ve Xbox arasındaki rekabete uzak bir tavır alıyor. Yeni nesil oyun deneyimine daha yeni yeni başlayacağımız bu dönemde, 9. nesle sahip olmak için belki de en doğru zamana girmiş bulunuyoruz.

Yazar: Buğra Şendündar

1979 İstanbul doğumlu. Sinemaya olan ilgisi daha yedi yaşındayken dedesiyle sabahlara kadar film izlemekle başlar. Daha önce çeşitli mecralarda sinema üzerine makale ve eleştiriler kaleme aldı. Günümüzde, Bilimkurgu Kulübü'nde yazarlık serüvenine devam ediyor. Ona göre sinema, insanın kendini keşfetmesidir.

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu ve politika

Bilimkurgu ve Politika: Geleceği Şekillendiren Hikâyeler

Bilimkurgu sadece teknolojik yeniliklerin ve uzay maceralarının peşinde koşmaz; aynı zamanda politik ideolojilerin ve toplumsal …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin