İnsanlık, asırlardır uzayda yaşam konusuna dair kafa yoruyor. Bu bağlamda hayaller kuruyor, düşünceler inşa ediyor ve geleceğe ulaşan yol haritasını çizmeye çalışıyor. Bilimkurgunun temel işlevini haddizatında böyle izah etmek de gayet mümkün. Nasıl ki hikâye, bir yanıyla gerçekleşmesi muhtemel olayları anlatıyorsa bilimkurgu da aynı anlatıcılık geleneğini sürdürerek insanlığın hayallerini kurgusal düzlemde yeniden yapılandırıyor. Zaten hikâye anlatıcılığının temeli de insan idrakinin …
Devamını gör »Kitap İncelemeleri
Tchaikovsky’den Distopik Bir Dünya: Devler
Dünya nüfusu, 13. yüzyılda iki büyük olay yaşadı: Büyük kıtlık ve kara veba. İki yıl süren kıtlığın aksine veba salgını tam yedi yıl boyunca insanlığı etkisi altına aldı. Her iki buhrandan da ağır yaralı çıkan insanlığın sayısı, her şeye rağmen 1804 yılına gelindiğinde 1 milyara ulaştı. 1971’de bu rakam 4 milyar, günümüzdeyse 8.2 milyar oldu. İstatistiklere göre, eğer olağanüstü bir …
Devamını gör »Halka Dünya Çocukları’nın Sınır Savaşı
Halka Dünya’nın dördüncü kitabı olan Halka Dünya Çocukları seriyi bütüncül biçimde görebileceğimiz, üçüncü kitabın aksine aksiyon ve hikâye yoğunluğunun yükseldiği, başkarakterlere yapılan dönüşle canlılık kazanan, okurun kafasında soru işareti olarak kalmış birçok soruya yanıt veren bir eser. Serinin üçüncü romanı Halka Dünya Tahtı ile ritmi, derinliği, akıcılığı sekteye uğrayan Halka Dünya, bu dördüncü kitapla okuru tekrar kendine çekmeyi başarıyor. 2004’te …
Devamını gör »Halka Dünya Tahtı’nda Yerlilerin Savaşı ve İstila
Larry Niven’ın bir bilimkurgu klasiği hâline gelen Halka Dünya serisinin üçüncü kitabı Halka Dünya Tahtı, ilk iki eserin vadettiği hikâye derinliğini veremese de bu muazzam yapay dünyanın yerli yaşamına dair yeni kapılar açıyor. Eser, Halka Dünya’ya yapılan ilk temas ve keşif yolcuğundan sonra artık farklı türlerin iktidar çatışmalarına yöneliyor, böylece şartlar ne olursa olsun yer kapma mücadelesinin, düşman ve müttefik …
Devamını gör »80’li Yılların Black Mirror’ı: William Gibson’dan Yanan Krom
“Her şey bir sahneden ibaretti, gelecekteki yaşamı sahnelemek üzere özenle seçilmiş bir dizi dekordu.” 1948 yılında ABD’nin Güney Carolina eyaletinde doğan William Gibson, aynı zamanda Kanada vatandaşı. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biri olarak anılıyor. Bu namını elbette siberpunk türüne olan katkılarına borçlu. Türün yaratıcılarından biri olarak görülmesine sebep olan Neuromancer adlı kitabı bilimkurgu türünün başyapıtları arasında gösteriliyor. 1984 yılında …
Devamını gör »İnsana ve Geleceğe Dair: Radyoaktif Düşler
Türk Edebiyatında bilhassa 2000’li yıllardan itibaren artan bir hızla bilimkurgu antolojilerine tanıklık etmeye başladık. Aslında başta Amerika olmak üzere diğer ülkelerde uzun yıllar bu minvalde pek çok eser üretilmişti. Ancak Türkiye’ye sirayeti ne yazık ki her şeyde olduğu gibi bu hususta da hayli gecikti. Buna rağmen 2010’lar ve 2020’lerle ivmelenerek artan bir üretimden bahsetmek mümkün. Pek çok farklı konseptte eser …
Devamını gör »Halka Dünya Mühendisleri’nde Büyük Sorular ve Çözümler
Larry Niven’in kitabın ithafında söylediklerinden anladığımıza göre Halka Dünya, seri olarak düşünülmüş bir proje değil. İlk romanın yayımlanışının ardından okurlardan gelen sayısız mektupla eserin yarattığı etki gerçek anlamda ortaya çıkıyor. Bilim insanlarından öğrencilere kadar birçok kişi Halka Dünya’nın tasarımına, barındırdığı teknolojiye dair yorumlar, eklemeler ve düzeltmeler sununca, yazar tüm bu kolektif heyecana kayıtsız kalamayarak öyküyü devam ettirmeye karar veriyor. Bir …
Devamını gör »Tarih Öncesinden Geleceğe: Dinozor Öyküleri
“Başa sarılan bir filmdi zaman.” Bilimkurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından Ray Bradbury, 1920’de Amerika’da doğdu. Tüm hayatını yazmaya adadı ve pek çok türde eser kaleme aldı. Fahrenheit 451, Mars Yıllıkları, Resimli Adam, Sonbahar Ülkesi, Güneşin Altın Elmaları gibi kültleşen kitaplarına ek olarak sayısız öykü, roman, şiir, deneme ve makale yazan Bradbury’nin adını edebiyat tarihine yazdırdığını söylemek mümkün. Yazarlık hayatı kısa …
Devamını gör »Bir Yaz Gecesi Rüyası: Uzak Dünyalar
Doğu Yücel, ilk eseri Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları (2000)’ndan beri yazdığı eserlerle oldukça dikkat çeken ve spekülatif kurgudaki hüneriyle türler arasında yaptığı geçişleri âdeta sanatsal bir izlenceye dönüştüren yetenekli bir isim. Fantastiğin sınırlarını zorlarken korkuya cesurca adımlar atarak en ilkel duygulardan biriyle âdeta oyunlar oynuyor ve bu da yetmezmiş gibi bilimkurgunun haylaz sorularını da irdelemekten geri durmuyor. Bu noktada …
Devamını gör »Dünya’dan Uzakta: Yaşlı Adamın Savaşı
Bilimkurgunun alt türlerinden askeri bilimkurgu, daima ilgi çekici olmuştur. Bunun sebebi ise sıklıkla işlenmemesinden ziyade okurların aksiyon beklentisini karşılayabilecek potansiyeli barındırmasdır. Tabii bir de işin mizahi tarafı vardır. Emirin demiri kestiği bu ciddi alanda, askerlerin yaşadığı komik olayları ve sohbetleri görevini yapmış her birey tahmin edecektir. Askeri bilimkurgu denilince de akla ilk olarak usta yazar Robert A. Heinlein’ın Yıldız Gemisi …
Devamını gör »