Kitap İncelemeleri

sir perdesi kapak

Muammanın Ardındaki Hakikat: Sır Perdesi

“Victoria Çağı’nda yalnız kadınlar arasında değil, erkekler arasında da George Eliot kadar bilgili çok az sayıda insan vardı.” – İngiliz Edebiyatı Tarihi, Mina Urgan İngiliz Edebiyatı dendiğinde akla ilk gelen yazarlardan George Eliot, 1819 doğumludur. Gerçek adı Mary Anne Evans olan Eliot’ın eserlerini bir erkek ismiyle yayımlaması, “kadınlar yalnızca hafif aşk romanları yazar” önyargısını kırmak içindir. Victoria döneminin önde gelen …

Devamını gör »
robot serisi - robotlar ve imparatorluk

Robot Serisi #4: Robotlar ve İmparatorluk

Serinin üçüncü kitabı Şafağın Robotları‘nda Elijah ve Daneel tekrar bir araya gelmiş ve pozitronik beyni donan Jander vakasına yoğunlaşmıştı. Aurora’yı epey meşgul eden olay, Küreselciler’in lideri Kelden Amadiro ve insanlığın diğer gezegenlere yayılmasını isteyen Han Fastolfe’u karşı karşıya getirmişti. Elijah ve Daneel’in etkili gayretleri sonucunda siyasetteki yerini sağlama alan Fastolfe, Amadiro ile anlaşarak insanlığa dair fikirlerini gerçekleştirme yolunda önemli bir …

Devamını gör »
tuhaf bir kivilcim kapak

Fahrenheit 451’e Saygı Duruşu: Tuhaf Bir Kıvılcım

Ray Bradbury, bundan tam yetmiş sene önce kendisiyle özdeşleşecek ve bilimkurguda başı çeken eserlerden biri hâline gelecek Fahrenheit 451‘i kâğıda dökerken belki de bu denli etkili bir şey yazdığını tahmin etmemişti. Kitapların yasaklandığı ve itfaiye çalışanlarının toplu kitap yakımında bulunduğu distopik bir geleceği resmeden kitap için zamanında çeşitli özel edisyonlar da yapıldı. Elbette övgüler bununla sınırlı kalmadı, yazarın ve kitabının …

Devamını gör »
robot serisi - safagin robotlari

Robot Serisi #3: Şafağın Robotları

Isaac Asimov imzalı Robot Serisi macerası, hatırlayacağınız üzere Çelik Mağaralar ile başlamıştı. İlk kitapta Elijah Baley ve R. Daniel Olivaw, zorlu bir görevi kabul etmiş ve üstesinden gelmeyi başarmıştı. Dünya’da geçen cinayet olayı, ikinci kitap Çıplak Güneş‘te Solaria gezegenine taşınarak yeni bir maceranın kapıları aralanmıştı. Yeni görevde ortağı Olivaw ile tekrar bir araya gelen Baley, bu işi de layıkıyla yaparak …

Devamını gör »
tehlikeli goruler

Hazmı Zor Bir Antoloji: Tehlikeli Görüler

Birçok yazarı aynı türde bir araya getiren antolojiler edebiyatta ayrı bir önem teşkil ediyor. Tek bir tema üzerinden ustalaşan ya da farklı bir alanda kalem oynatan yazarların belirlenen bir konu etrafında toplanması daima okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. Dışardan bakıldığında basit bir sisteme sahip gibi dursa da antoloji işi hakkıyla yapılması gerektiğinde oldukça meşakkatli bir uğraş. Seçkin yazarlarla anlaşmak, süreci yönetmek, …

Devamını gör »
koloni paradoksu

Uzayın Sonsuzluğundaki Sır: Koloni Paradoksu

İnsanlık, asırlardır uzayda yaşam konusuna dair kafa yoruyor. Bu bağlamda hayaller kuruyor, düşünceler inşa ediyor ve geleceğe ulaşan yol haritasını çizmeye çalışıyor. Bilimkurgunun temel işlevini haddizatında böyle izah etmek de gayet mümkün. Nasıl ki hikâye, bir yanıyla gerçekleşmesi muhtemel olayları anlatıyorsa bilimkurgu da aynı anlatıcılık geleneğini sürdürerek insanlığın hayallerini kurgusal düzlemde yeniden yapılandırıyor. Zaten hikâye anlatıcılığının temeli de insan idrakinin …

Devamını gör »
devler kapak

Tchaikovsky’den Distopik Bir Dünya: Devler

Dünya nüfusu, 13. yüzyılda iki büyük olay yaşadı: Büyük kıtlık ve kara veba. İki yıl süren kıtlığın aksine veba salgını tam yedi yıl boyunca insanlığı etkisi altına aldı. Her iki buhrandan da ağır yaralı çıkan insanlığın sayısı, her şeye rağmen 1804 yılına gelindiğinde 1 milyara ulaştı. 1971’de bu rakam 4 milyar, günümüzdeyse 8.2 milyar oldu. İstatistiklere göre, eğer olağanüstü bir …

Devamını gör »
halka dunya cocuklari

Halka Dünya Çocukları’nın Sınır Savaşı

Halka Dünya’nın dördüncü kitabı olan Halka Dünya Çocukları seriyi bütüncül biçimde görebileceğimiz, üçüncü kitabın aksine aksiyon ve hikâye yoğunluğunun yükseldiği, başkarakterlere yapılan dönüşle canlılık kazanan, okurun kafasında soru işareti olarak kalmış birçok soruya yanıt veren bir eser. Serinin üçüncü romanı Halka Dünya Tahtı ile ritmi, derinliği, akıcılığı sekteye uğrayan Halka Dünya, bu dördüncü kitapla okuru tekrar kendine çekmeyi başarıyor. 2004’te …

Devamını gör »
halka dunya tahti

Halka Dünya Tahtı’nda Yerlilerin Savaşı ve İstila

Larry Niven’ın bir bilimkurgu klasiği hâline gelen Halka Dünya serisinin üçüncü kitabı Halka Dünya Tahtı, ilk iki eserin vadettiği hikâye derinliğini veremese de bu muazzam yapay dünyanın yerli yaşamına dair yeni kapılar açıyor. Eser, Halka Dünya’ya yapılan ilk temas ve keşif yolcuğundan sonra artık farklı türlerin iktidar çatışmalarına yöneliyor, böylece şartlar ne olursa olsun yer kapma mücadelesinin, düşman ve müttefik …

Devamını gör »

80’li Yılların Black Mirror’ı: William Gibson’dan Yanan Krom

“Her şey bir sahneden ibaretti, gelecekteki yaşamı sahnelemek üzere özenle seçilmiş bir dizi dekordu.” 1948 yılında ABD’nin Güney Carolina eyaletinde doğan William Gibson, aynı zamanda Kanada vatandaşı. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biri olarak anılıyor. Bu namını elbette siberpunk türüne olan katkılarına borçlu. Türün yaratıcılarından biri olarak görülmesine sebep olan Neuromancer adlı kitabı bilimkurgu türünün başyapıtları arasında gösteriliyor. 1984 yılında …

Devamını gör »