90’lı yıllar tam bir geçit töreni. Bu yıllarda öyle unutulmaz filmlerle tanıştık ki… Hangi birini sayalım: Total Recall (1990), Terminator 2: Judgment Day (1991), Jurassic Park (1993), Stargate (1994), Ghost in the Shell (1995), Twelve Monkeys (1995), Independence Day (1996), The Fifth Element (1997), Men in Black (1997), Contact (1997), Gattaca (1997), Dark City (1998), Matrix (1999), The Thirteenth Floor (1999)…
Şimdi geçit töreninden biraz uzaklaşıp ara sokaklara sapalım ve kıyıda köşede kalsa da izlenmeye değer 10 filme ışık tutalım.
1. Bicentennial Man (1999)
Bicentennial Man bilimkurgunun en önemli isimlerinden birinin, Isaac Asimov‘un aynı adlı öyküsünden sinemaya uyarlanmıştır. Film, Andrew isimli bir hizmet robotunun yapılış amacının ötesine geçip insan olma yolunda verdiği çabayı konu ediniyor. Filmde Andrew isimli robota can veren aktör ise uzak olmayan bir geçmişte üzücü bir şekilde aramızdan ayrılan Robin Williams.
500 küsur kitap yazmış Asimov’un, sinemada hak ettiği değeri görmediği bir gerçek. Bicentennial Man bu açıdan da önemli bir yapım olarak çıkıyor karşımıza. Öyküyü, Altın Kitaplar etiketiyle yayımlanan Asimov’un Jüpiter’i Satıyorum adlı kitabında, Ben İnsan adıyla bulabileceğinizi de belirtelim.
2. Screamers (1995)
Screamers da tıpkı Bicentennial Man gibi bir öykü uyarlaması. Philip K. Dick’in ilk kez 1953’te Space Science Fiction dergisinde yayımlanan Second Variety adlı öyküsünden yansımış beyaz perdeye. Film şöyle özetlenebilir: Bir nükleer savaş sonrası yaşam zor bir hal almıştır. Bu yetmezmiş gibi insanlar bir de screamers adlı katil robotlarla mücadele etmek zorundadırlar. Üstelik bu acımasız katiller gittikçe bize benzemekte ve aramıza sızmakta gün be gün ustalaşmaktadırlar.
Bu enfes öyküyü Büyülü Fener Yayınları tarafından yayımlanan Philip K. Dick – Kader Ajanları’nda (Toplu Öyküler – Cilt 2) bulabilirsiniz.
3. Sphere (1998)
Sphere tam bir yıldızlar geçidi. Dustin Hoffman, Sharon Stone, Samuel L. Jackson filmin başrollerini paylaşıyor. Yapım, okyanusun dibinde keşfedilen bir uzay gemisinin araştırılmasını konu ediniyor. Ve gemide bulunan parlak bir küre, filmin sonuna kadar gizem ve merak duygusunu canlı tutuyor.
Yapım, Michael Crichton‘ın 1987 tarihli aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Roman ise İnkılap Kitabevi tarafından Türkçe’ye kazandırılmıştır.
4. Darkman (1990)
Darkman, The Evil Dead ile yıldızı parlayan Sam Raimi‘nin 1930’ların korku filmlerine saygı duruşu niteliğinde yazdığı bir öyküden uyarlanmıştır. Yönetmen koltuğunda yine Raimi’yi gördüğümüz filmde, Karanlık Adam rolünde Liam Neeson çıkıyor karşımıza. Filmi şöyle özetleyebiliriz: Başarılı bir bilim adamı olan Peyton Westlake yanma sonucu yaralanan insanlar için sentetik bir deri geliştirmeyi başarır. Ancak peşine düşen kötü güçler onu ölümün kıyısına sürükler. Ölümden kurtulsa da ağır yaralanan Peyton artık Karanlık Adam’dır ve keşfettiği deri ile kılıktan kılığa girip onu bu hale getirenlerin peşine düşecektir.
Commodore 64, Amiga, Game Boy gibi platformlarda oyun olarak da karşımıza çıkan Darkman özellikle süper kahraman filmlerini sevenler için güzel bir alternatif.
5. The Lawnmower Man (1992)
The Lawnmower Man neredeyse her türde eser veren Stephen King‘in aynı adlı öyküsünden sinemaya uyarlanmıştır. Öykü ilk olarak 1975’te Cavalier dergisinin Mayıs sayısında yayımlanmış, daha sonra yazarın Night Shift adlı kitabında yer almıştır. Jobe Smith herkes tarafından sevilen, altı yaşında bir çocuğun zekasına sahip bir bahçıvandır. Ancak Jobe’un hayatı, sanal gerçeklik ile zeka geliştirme deneyleri yapan Dr. Lawrence Angelo ile tanışınca sonsuza dek değişecektir.
Night Shift’in dilimize Altın Kitaplar tarafından Hayaletin Garip Huyları olarak çevrildiği, ama filme konu olan öykünün kitapta yer almadığını söyleyelim.
6. Fortress (1992)
Fortress‘in yönetmen koltuğunda, Lovecraft uyarlamaları ile tanınan Stuart Gordon oturuyor. Başrolde fantastik yapımlarda rol almayı seven bir ismi, Christopher Lambert‘i görüyoruz. Distopik bir gelecekte geçen film, ikinci çocuklarını bekledikleri için maksimum güvenlikli bir hapishaneye gönderilen Brennick çiftinin yaşadıklarını konu ediniyor.
Yapımın, 2000 tarihli bir de devam filmi olduğunu belirtelim.
7. Timescape (1992)
Duygusal bir yapım olan Timescape adından da anlaşılacağı üzere zamanda yolculuk temasını işliyor. Konusu kısaca şöyle özetlenebilir: Ben Wilson karısının ölümünün ardından doğduğu topraklara geri döner ve bir pansiyon satın alır. Kızı ile birlikte yeni bir başlangıç yapmaya çalışan Ben, pansiyonerlerin gelmesiyle birlikte yaşayacağı maceradan habersizdir.
Yapım, Amerikalı yazarlar Catherine L. Moore ve Henry Kuttner tarafından kaleme alınan Vintage Season adlı novella’dan uyarlanmış.
8. Hardware (1990)
Bir kıyamet sonrası bilimkurgusu olan Hardware, Steve MacManus ve Kevin O’Neill‘in SHOK! adlı eserlerinden uyarlanmıştır. Bir eski asker olan Moses, bir gezginden eski bir robot kafası satın alır. Estetik gözüken kafayı kız arkadaşına hediye olarak verir. Ancak bu kafa eski bir asker robotuna aittir ve sanılanın aksine hiç de ölü değildir. Kendini yenileyen robot, kısa sürede dehşet saçmaya başlar.
Hardware elbette bir Terminator değil; ancak büyük beklentiyle izlemezseniz hoşunuza gidebilecek, nostaljik bir videokaset dönemi filmi.
9. Nemesis (1992)
Film, androidlerin topluma yayılıp neredeyse ayırt edilemez hale geldikleri karanlık bir geleceği resmediyor. Kahramanımız Alex Raine bir cyborg ödül avcısıdır. Son görevinde işler ters gider ve yaşamını yitirir. Tekrar aktive edildiğinde ise giderek insanlıktan uzaklaştığını düşünüp organizasyondan ayrılmak ister. Ancak bu kararı avcıyken av durumuna düşmesine yol açacaktır.
Nemesis, yönettiği B tipi aykırı filmlerle adından söz ettiren Albert Pyun‘un kariyerindeki en dikkat çekici filmlerden.
10. Galaxy Quest (1999)
Eski bir bilimkurgu dizisinin oyuncuları olan ekibimiz, kendilerinden istenen yardımı yeni bir iş teklifi sanarak kabul eder. Oysa yardım talep edenler, saldırıya uğramış uzaylı bir ırkın gerçek temsilcileridir. Artık ekip için geri dönüşü olmayan bir ölüm kalım savaşı çoktan başlamıştır.
Kadrosunda Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Tony Shalhoub, Sam Rockwell gibi isimleri barındıran ve Star Trek’in keyifli bir parodisi olan Galaxy Quest (Galaksi Savaşçıları), bir yandan güldürürken bir yandan da bilimkurgu klişeleriyle dalgasını geçiyor.