beyond-skyline-

Aksiyon Soslu Bilimkurgu Filmi: Beyond Skyline

2010 yapımı “Skyline” filmi düşük bütçesi ve oyunculuklardaki sorunlara rağmen konusuyla ilgi çekmiş ve başarılı olmuştu. (Ki bence 4.4 imdb puanından daha fazlasını hak ediyor.) Filmi sevenler yıllarca devamını bekledi. Nihayet 2017’de “Beyond Skyline” çekildi. İlk filmde bio-mekanik diyebileceğimiz uzay gemileri ve uzaylılar önce mavi bir ışık, sonra da yeryüzüne indirdikleri yaratıklar sayesinde insanları topluyordu. Beyinlerini bio-mekanik vücutların içine koyuyordu.

İkinci filmin senaryosu bazı açılardan değiştirilmiş. Devamlılığa tam sadık kalındığı söylenemez. İlk filmde prodüktör ve senarist olan Liam O’Donnell bu kez yönetmenliği de üstlenmiş. 2010 yapımı Skyline filmini seyrettiğimde ufak çaplı bir şok geçirmiştim, zira birkaç yıl önce gördüğüm bir rüyaya çok benziyordu. Rüyamda gökyüzünde filmdekilere benzer uzay gemileri beliriyor ve dokunaçlarla insanları topluyorlardı. Aynı fikrin bir başkasının aklına gelmesi, filmini çekmesi kafamda acaba, “Gelecekte olacak böyle bir saldırıyı sezdik mi?” soruları oluşturmuştu.

İlk film Eric Balfour’un oynadığı Jarrod karakterinin uzaylı gemisine alınması ve beyni bio-mekanik zırhın içine konduğu halde kişiliğini kaybetmemesi ile sona ermişti. Yani uzaylı yaratıklarımızla aynı koşullarda mücadele edecekti. İkinci film için epey bekledik. Bu beklemenin yapım için gereken bütçeyi bulma çabasından kaynaklandığı belli oluyor. Senaryo da bundan şekillenmiş. Film ABD’de başlıyor ama Uzakdoğu’da Altın Üçgen’de devam ediyor. Filmin yapımcıları İngiltere, Çin, Singapur, ABD, Kanada ve Endonezya’dan… Özellikle sonuncusu önemli zira filmde Iko Uwais oynuyor. Dövüş filmi meraklıları bu ismi iyi bilir. “The Raid” ve “The Raid 2”de oynayan Iko Uwais, sinema tarihinin en iyi dövüş sahnelerinden bazılarına imza atmıştır. Endonezya’nın Tony Jaa’sı diyebiliriz.

Filme böyle bir dövüşçü monte edilince senaryoya dövüş sahneleri eklememek olmaz tabii. Filmin ikinci yarısı bunlarla dolu… Açıkçası biraz kaliteyi de aşağı çekmiş. Çünkü bazılarının bahanesi saçma ve ikna edici olmamış. Filmin ilk yarısındaki güçlü organik zırhlı karakterle bıçaklı, tekmeli dövüş sahneleri görünce insan yadırgıyor. Organik zırh ve simbiyoz uzaylı saldırgan fikri Inpendence Day filminde işlenmişti. Bu filmde fikir geliştirilmiş. Görsel efektler ise böylesi bir filme göre gerçekten başarılı. Zaten yönetmen Liam O’Donnell görsel efektçi olarak kariyerine başlamış.

İlk filmle ikincisi arasındaki farklara gelirsek… İlk filmde gökyüzünde birçok uzaylı gemisi vardı, bunda bir tane. Jarrod karakterini oynayan oyuncu da değiştirilmiş. İlk filme atıf yapan sahnelerde Eric Balfour yerine başka bir oyuncunun yüzü görülüyor. Senaryoda bir ana uzaylı kötü karakter var artık. Diğer yaratıklar beyin takılmış köleler. Senaryo efektler kadar iyi değil. Karakterlerin değişimleri gerçekçi değil. Güzelliğiyle filme katkıda bulunan Bojana Novakovic bir metro makinisti olarak başlayıp, dövüşçü olarak bitiriyor.

Hele uzaylıları anlama ve olayı çözme hızları inandırıcı değil. Seyirci olarak onların uzaylıları çözme aşamalarına erişemiyoruz. Bütün eksilerine rağmen Skyline ve Beyond Skyline saygı duyulması ve seyredilmesi gereken bir seri.

Hazırlayan: Orkun Uçar

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

planet of the apes bilimkurgu film

Uzaylıların Kazandığı 10 Bilimkurgu Filmi

Uzaylılarla mücadele içeren çoğu filmin sonunda hep insanlık kazanır, ancak bunun istisnaları da var… Yönetmenler …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin