Etiket Arşivleri: 10 Cloverfield Lane

basarili devam filmleri

Bilimkurgu Sinemasından Unutulmaz 10 Devam Filmi

Kimi hikâyeler tek bir filmde anlatılıp biter, kimileriyse “filmlerce” devam eder. İngilizce sequel, dilimizdeyse yeni bir kavram üretmeye gerek duymaksızın “devam filmi” olarak adlandırdığımız bu filmlerin yaratım süreçlerinin geri planında bazı “duygusal” nedenlerin yattığını biliriz. Hâlihazırda başarı yakalamış bir hikâyenin evrenine sadık kalıp macerayı sürdürebilmek için ter döken yaratıcı ekibin hemen arkasında, gözbebeklerinde dolar sembolleriyle ellerini ovuşturan dev yapımcıların gölgeleri …

Devamını gör »

Kadınların Başrolde Olduğu 20 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu filmleri onlarca yıldır hem geleceğe dair hayal gücümüzü hem de türe dair ilgi ve anlayışımızı geliştirmekte harika işler çıkarıyor. The Day the Earth Stood Still ve 2001: A Space Odyssey gibi büyük klasikler, inanılmaz sahneleri ve dönemlerine göre devrim niteliğindeki görsel efektleriyle hâlâ merakımızı cezbetmeyi başarıyor. Sinema endüstrisindeki teknolojik gelişmelerden bolca faydalanılarak ortaya çıkarılan Avatar ve Interstellar gibi modern …

Devamını gör »
dusuk butceli bilimkurgu filmleri

Gişede Milyonlar Kazanmış Düşük Bütçeli Bilimkurgu Filmleri

Büyük bütçeli bilimkurgu yapımları oldukça yeni bir gelişme sayılır. Gişe rekorları kıran 2001: A Space Odyssey ve Star Wars: A New Hope gibi özgün filmler yalnızca 10 milyon dolara yakın bütçeye sahipti. Buna karşılık, Star Wars: The Force Awakens aşağı yukarı 300 milyon dolar bütçe ile çekildi. Daha büyük bütçe, daha gösterişli efektler, daha geniş oyuncu kadrosu ve izleyiciye sağlam …

Devamını gör »

Tek Mekânda Geçen Bilimkurgu Filmleri #1

Kurgunun, karakterlerin ve anlatım biçiminin yanı sıra, her türde olduğu gibi bilimkurguda da mekân yaşamsal bir önem arz eder. Çünkü mekân genişledikçe görsellik ve olay örgüsü de serpilip zenginleşir. Ancak bazı eserler vardır ki, anlatısını tek mekânla sınırlayarak bizlere cüretkâr öyküler anlatır. Bu filmlerde mekân, adeta bir tiyatro oyununda olduğu gibi sınırlıdır. Ayrıca mekânı daraltmak, efektlerden çok oyunculuğa ve hikâyeye …

Devamını gör »
10 Cloverfield Lane

Kıstırılmışlık: 10 Cloverfield Lane

Görece birbirlerinden bağımsız gözüken Cloverfield (2008) ve 10 Cloverfield Lane (2016) projeleri, The Cloverfield Paradox (2018) ile ortak bir noktada kesiştiler. Enerji kaynaklarının tükenme noktasına gelmesi sebebiyle bir uzay istasyonunda parçacık hızlandırıcı deneyi yapan ekip, istemeden de olsa, uzay/zamanda yırtıklar açılmasına neden olmuştur; sınırsız enerji bulma umuduyla başarısızlıkla sonuçlanan her bir deney, geçmiş, gelecek ve alternatif gerçekliklere olumsuz anlamda etki …

Devamını gör »
The Cloverfield Paradox

Uzay ve Zaman Kaosu: The Cloverfield Paradox

J.J. Abrams’ın yapımcılığında ve Matt Reeves yönetiminde görücüye çıkan Cloverfileld (2008), beklenmedik bir başarı göstermişti. Artık miadını doldurmaya başlayan Buluntu Film (Found Footage) türü ile risk almış olan yapım, bu tekniği dengeli kullanarak ve klasik canavar filmlerine getirmiş olduğu yenilikçi bakış açısı ile dikkatleri çekmeyi başarmıştı; yaratıcı ekip, gizem unsurunu yapımın geneline yayarak, merak seviyesini sürekli yukarıda tutabilmişti. Bir gece …

Devamını gör »
2018 BILIMKURGULARI

2018’in Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri

Geride bıraktığımız 2017 yılı, bilimkurgu sineması açısından zengin sayılabilecek bir yıldı. Senenin son bilimkurgusu olma özelliği taşıyan Star Wars: The Last Jedi, The Force Awakens’a kıyasla daha olumlu tepkiler aldı. Gravity ve Alien atmosferini birleştiren sürpriz sonlu Life, üçlemeye muhteşem bir final yapan War For The Planet Of The Apes ve ilkinin ihtişamından geri kalmayan Blade Runner 2049, geçtiğimiz yılın …

Devamını gör »