Etiket Arşivleri: Alex Garland

Alex Garland ve Bilimkurgu

alex-garland

Son iki yıldır konuşulanların aksine, Alex Garland film yapımından aslında emekli olmuyor. Kendisi bu konuda bile basını ikiye bölmeyi başarmış bir sanatçıyken nasıl sanatı hakkında bölünmeyelim ki? Karşıt argüman yaratmayı seven sinemacı, bizleri hep hakkında konuşmaya itiyor. Garland’ın hikâyelerini ve filmlerini sevin ya da nefret edin, en azından kışkırtıcı ve konuşulmaya değer oluyorlar. Kendisi bir şekilde filmlerinin ya da hikâyelerinin …

Devamını gör »

Civil War: Yaşanmış Bir Geleceğin Korkulu Rüyası

civil war kapak

Bilimkurgunun oyun sahası gelecektir. Bütün alt türleriyle bilimkurgu, geleceği yalnızca teknoloji bağlamında düşünmez. Sosyal bilimler de bilimkurgunun temelleri arasındadır. Bu bağlamda ütopya ve distopya tasvirleri elbette ki teknoloji yönünden değil, yalnızca sosyal olarak da ele alınabilir. Tarih, siyaset, iktisat ve bir toplumun portresini oluşturan bütün çizgiler bilimkurgunun elinde istenilen şekilde can bulabilir. Yani bir toplumun enstrümanını oluşturan bütün teller, bilimkurgunun …

Devamını gör »

Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi

Blade-Runner-2049

Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …

Devamını gör »

Kaç, Saklan, Korun: 28 Days Later

28 Days Later

Yönetmen koltuğunda Danny Boyle‘ın oturduğu ve senaryosunu Alex Garland’ın yazdığı 28 Later Days (28 Gün Sonra), hayvan hakları aktivistlerine kısaca “boyunuzdan büyük işlere girişmeyin,” diyerek, İngiltere’yi kasıp kavuran bir virüs salgınını konu alıyor. 2002 yapımı düşük bütçeli filmin kadrosunda ise Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Ecclestion gibi isimler var. Post-apokaliptik yapımlara hayransanız, hele hele zombi filmlerinden hoşlanıyorsanız mutlaka izlemelisiniz. Filmimiz maymunlara zorla şiddet görüntülerinin izletildiği …

Devamını gör »

Değişen Bilimkurgu ve Netflix: Annihilation

Uzun olmasa da bir süre boyunca erteledim Annihilation‘u izlemeyi. Sebebi malum; Netflix yapımı bir uyarlama olması beni biraz geri itti başlat tuşuna basarken. Fakat bu filmde daha önce fark edemediğim bir kalite olduğunu anlayınca daha fazla tutamadım kendimi: Pazarlama stratejisi… Netflix artık pazarlamayı o kadar iyi yapıyor ki bunun farkında bile olamıyoruz. Zaten kanımca Türk reklam anlayışında çığır açmaya doğru …

Devamını gör »

Kansere İçeriden Bir Bakış: Annihilation

“Love it or hate it” denen bir sınıf var. Ya bayılırsın ya nefret edersin. Kafa karıştırıcı bir sınıftır. IMDb’de bakar on yıldız veya bir yıldız verenleri görürsün. Biri “şarlatanca bir paçavra, zaman ve paranızı boşa harcamayın” yazarken diğeri “müthiş, dolambaçlı, içe işleyen bir sanat eseri” der aynı film için. Annihilation bayıl ya da nefret et sınıfına girenlerden. Sitede daha önce …

Devamını gör »

Derin Görünmeye Çalışan Sığ Bir Çaba: Annihilation

Sonda söylenmesi gerekeni ilk başta yazarak başlayalım bu yazıya: Alex Garland‘ın yönettiği Annihilation bir kısa film, en çok 25-30 dakikalık “Alacakaranlık Kuşağı” bölümü olabilecek bir senaryonun uzatılmış hali. Kurgu çatısı çok dallı değil, tek bir düzlem üzerinde ilerliyoruz. Bazı sahneler ana kurguyu ilerletmek için değil de film olsun diye uzatılmış gibi duruyor. Annihilation’a “Uzayda Piknik”in sabun köpüğü, sığ versiyonu diyebiliriz. “Parıltı” bölgesinin …

Devamını gör »

Adalet Geri Geliyor: Yargıç Dredd

Çizgi roman hayranları, 1995 yılında, Judge Dredd’in sinema versiyonunu izlediklerinde, eminiz bir süre kendilerine gelememişlerdir. 3. sınıf bir bilimkurgu filmi ile uyarlaması yapılmış Judge Dredd’in eli yüzü düzgün versiyonu için tam 17 sene beklemek, yine eminiz ki çok zor olmuştur. John Wagner ve Carlos Ezquerra ikilisinin 70’lerin sonunda yarattığı bu kült çizgi roman serisi, tam anlamıyla bilindik Marvel ve DC …

Devamını gör »

Ex Machina: Deus Ex Machina?

“Günün birinde yapay zekâlar bize Afrika düzlüklerindeki fosil iskeletlere baktığımız gibi bakacaklar. Kaba bir dil ve aletlerle, toz içinde yaşayan, dik durabilen bir maymun gibi. Soyu tükenmeye hazır.” – Nathan Beni Asla Bırakma (Never Let Me Go), 28 Gün Sonra (28 Days Later) filmleriyle adını duyuran İngiliz yönetmen ve senarist Alex Garland’ın yazıp yönettiği Ex Machina, yönetmenin diğer filmleri gibi oldukça ilgi …

Devamını gör »