Netflix’de yayımlanan Stowaway filmi, bilimkurgu tarihindeki en bilinen ve tartışmalı kısa öykülerden olan Tom Godwin’in yazdığı “The Cold Equations” (Acımasız Denklemler)‘i akıllara getirdi. Filmde de öyküdeki gibi, gemideki kaçak yolcunun keşfedilmesiyle sekteye uğrayan bir uzay yolculuğu konu ediliyor. Geminin kaynakları, bu fazladan yolcunun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil. Bu yüzden bir kişinin uzay boşluğuna yollanması gerekli. “Acımasız Denklemler” ilk olarak, editörlüğünü …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Astounding
Campbell, Asimov, Heinlein ve Hubbard’ın ‘Şaşırtıcı’ Öyküsü
Bilimkurgu yazarı Alec Nevala-Lee’nin iddialı kitabı Astounding, gelecek odaklı bir edebi türün gençliğini ve olgunlaşmasını ele alıyor; bunu da basitçe okurları eğlendirmekten daha önemli bir iş yaptığına inanan, türe en çok etkisi olan dört temel ismi işleyerek yapıyor. Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov, kitabın alt başlıklarını oluşturan bu dört isim arasında en çok bilinenler: hem aşırı yaratıcı olmalarıyla hem de …
Devamını gör »Bilimkurgunun Etkili Kalemi: Eric Frank Russell
Webster Craig, Duncan H. Munro ve Niall Wilde (ya da Naille Wilde) gibi takma adlarla da tanıdığımız Eric Frank Russell, 1905 yılında Berkshire’da doğdu. Babası Kraliyet Askeri Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyordu. Russell’ın bilimkurguya olan ilgisi otuzlu yaşlarına yakınken başladı. Amazing isimli dergide Leslie J. Johnson’ın yazdığı bir mektubu gördü ve onunla iletişim kurdu. Johnson da kendisi gibi bir bilimkurgu …
Devamını gör »Bilimkurgudan Dine: Scientology
“Kelimesi bir cent’e hikaye yazmak saçmalıktır, Eğer biri gerçekten 1 milyon dolar kazanmak istiyorsa, bunun en iyi yolu kendi dinini yaratmasıdır!” – L. Ron Hubbard Tam 173 sene önce o meşhur “Din toplumun afyonudur (Die Religion ist das Opium des Volkes)” sözünü dile getiren Karl Marx, geçmişi analiz ettiği kadar geleceği de gördü mü bilinmez. Ancak, 20. yüzyılın ikinci yarısında Raeliyan …
Devamını gör »