Bilim dünyası son günlerde Venüs’e odaklanmış durumda çünkü Venüs’te çok büyük bir miktarda fosfin olduğu keşfedildi. Fosfin atmosferin üst tabakalarında gezinen bir gazdır. Fosfinin oluşması için organik materyallerin çürümesi gerekli ve bu kadar büyük miktarda fosfin orada kendiliğinden bulunmuyorsa bu çok ilginç bir şeye delalet ediyor olabilir: Yaşama. Venüs tam bir cehennem dünyası olarak kabul ediliyor. Sovyetler, 1960lardan 1980lere kadar …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Astrobiyoloji
Dünya Dışı Yaşam Aradığımız Gezegenlerde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Araştıracak bunca gezegen varken, bilim insanları sürdürülebilir yaşam bulunma ihtimalinin en çok olduğu gezegenleri tespit etmeye çalışıyor. Çok değil, daha 30 yıl önce bile gökbilimciler diğer yıldızların da kendi gezegenlerinin olduğu konusunda emin değildi. Uzay bilimindeki atılımlar sayesinde artık Güneş Sistemimizdeki gezegen sayısının 535 katı kadar fazla gezegenin varlığından haberdarız. Bu da demek oluyor ki, galaksimizdeki toplam gezegen sayısı yüzlerce …
Devamını gör »İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #2
İzlenmesi gereken bilim belgeselleri listesinin devamıyla karşınızdayız. Bilindiği üzere serinin ilk bölümünde biyografik ağırlıklı belgesellere yer vermiş, gereğince tanıtmaya gayret göstermiştik. Fakat bu bölümde içerik aralığı ilkine nazaran daha geniş olacak. Biyolojiden astronomiye, uzay çalışmalarından beynin gizemlerine kadar çeşitli alanlar hakkında ortaya konulan bu yetkin çalışmalar aracılığıyla bilimin işleme prensiplerini ve alanlarını keşfetme olanağı bulacağız. Ayrıca, anlatacak özgün konu bulmakta …
Devamını gör »Uzaylıları Bulmak İçin Farklı Şekilde Düşünmeliyiz
Denizanalarından likenlere, dünyamızda o kadar değişik yaşam formları vardır ki bazılarının canlı olup olmadığını anlamak bile zordur. Yaşam şartlarının dünyamızdan çok farklı olabileceği diğer gezegenlerde hayat bulabilecek uzaylı biyolojisini anlayabilmek için kalıpların dışına çıkmalıyız. Yaşam, dünyamızda bile bu kadar çeşitli şekillerde var olmuşken, kim bilir durum başka gezegenlerde nasıldır? Bu konuda Pasadena, California’daki NASA çalışanı Morgan Cable şöyle yorum yapıyor: …
Devamını gör »Ceres’teki Yaşamın Yapı Taşları Başka Bir Yerden Gelmedi
Ceres, astronomları şaşırtmaya devam ediyor. Astronomların yaptığı yeni bir araştırma, cüce gezegen Ceres’teki organik moleküllerin orada oluştuğunu, başka bir yerden gelmediğini gösteriyor. Bu sonuçlara göre yaşamın yapı taşları baştan beri Ceres’te bulunuyordu. Southwest Research Institute’dan Dr. Simone Marchi tarafından yürütülen araştırmaya göre, Ceres’in kuzey yarımküresinde bulunan Ernutet kraterinde organik moleküller bulundu. Şu anda Ceres’in yörüngesinde dolanan Dawn uzay aracının verdiği …
Devamını gör »Çöpe Giden Bir Potansiyel: Life
Life, Daniel Espinoza yönetmenliğinde çekilmiş bir bilimkurgu/gerilim filmi. Senaristleri de Deadpool, G.I. Joe ve Zombieland’dan bildiğimiz Paul Wernick ve Rhett Reese. Yapımımız harika bir bilimkurgusal giriş yapıyor. Başlarda sanki The Martian gibi hardcore science fiction tadı verecekmiş izlenimi yaratıyor. Tek hücreli organizmanın metabolik özellikleri ve yapısı hoştu. Bir nevi spor oluşturup uyku modunda olması, sonra glikoz ile uyarması gibi güzel …
Devamını gör »İnsanlığın Önündeki En Büyük Engel: Kütle Çekimi
Bildiğiniz gibi fizikte kütle çekiminin çeşitli tanımları vardır. En basitinden Newton‘ın tanımına göre kütlesi olan her maddenin birbirine doğru hareket ettiği doğa olayıdır. Peki ne tür bir düşmandır bu? Çeşitli bilimkurgu yapımları, insanlığın uzak bir yıldız sistemine göçünü konu alır. Hatta önemli bazı bilim insanları da insan türünün uzaya açılması gerektiğini dile getirir. Aksi takdirde neslimiz sonunda yok olacaktır. Evet, …
Devamını gör »Bilimkurgudaki Kurgusal Diller Ne Kadar Gerçekçi?
“Romulan dilini biliyor musun Cadet?” “Hem de üç lehçesini birden, efendim.” –Lt. Uhura Star Trek evreninin Beta Çeyreğinde Romulus adında bir gezegen bulunur. Dünya’dan birazcık büyük olan bu gezegende yaklaşık 18 milyar kişi yaşar ve sadece üç büyük lehçe vardır. Oysa Romulus’tan üç kat daha az nüfusa sahip Dünya’da yaklaşık 7.105 dil ve on binlerce lehçe konuşulmaktadır. Açıkcası bilimkurgu eserlerine bakacak olursanız, koskoca …
Devamını gör »Sıradışı Ötegezegen Türleri ve Yaşam Potansiyelleri
Kompleks organizmaların yaşadığı ötegezegenleri düşündüğümüzde ilk olarak akla bilimkurgu eserlerinden biri olan çift yıldızlı çöl gezegeni Tatooine (Star Wars) ya da sürreal ormanları ve dağları ile Pandora (Avatar) gelir. Şimdi bir de bilimkurgunun ”kurgu”sunu çıkararak sıradışı ötegezegen türlerine bir göz atalım. Karbon Gezegenler: Nedir Onlar? Karbon gezegenler, neredeyse tamamen karbon bileşiklerden oluşmuş gök cisimleridir. Kendi sistemimizde bulunan silikat zengini katı …
Devamını gör »Drake Denklemi Nedir?
Samanyolu Galaksisi içerisindeki “akıllı medeniyetler”in sayısına ulaşma amacıyla Frank Drake tarafından 1961 yılında geliştirilen denklem, “Drake Denklemi” olarak bilinir. Bu denklem, Samanyolu içindeki yıldız ve gezegenlerin sayısı, yıldızların ömür süreleri gibi oldukça iyi bilinen ve çok büyük, her anlamda ‘astronomik’ faktörlerle, kimyasal/biyolojik süreçlerin hayatı oluşturabilmesi olasılığını içeren ve daha az bilinen bazı temel-bilimsel faktörler yanında, hakkında daha da zor tahminlerde …
Devamını gör »