Etiket Arşivleri: Astrofizik

bilimkurgu astrafizik ders uzay gemi

Bilimkurgu, Yeni Bir Astrofizik Dersine İlham Veriyor

“Yggdrasil adlı bir uzay gemisi, uzun vadeli sakinleri için yeni bir yuva bulmak amacıyla uzayda seyrediyordu. Aniden, başıboş bir asteroid tarafından vurulan geminin hidrojen yakıt kaynağı hasar gördü. Yggdrasil’deki insanlar, astrofizik bilgilerini kullanarak yeni bir hidrojen kaynağını aramak ve elde etmek zorundaydı.” Bu hikâyeyle öğrenciler, “The Salvation of the Yggdrasil: An Immersive Astronomy Experience” adlı yeni bir derse giriyor. Bu …

Devamını gör »
evren-kaos

Güçlü Bir Kütle Çekim Anomalisi: Büyük Çekici

Yaklaşık kırk yıl önce, gökbilimciler galaksimiz Samanyolu’nun uzayda beklenenden çok daha hızlı hareket ettiğini ortaya çıkardı. Saatte 2,26 milyon kilometre ile Samanyolu’nun evren içindeki hızı, seyir hâlindeki bir uçaktan 2500 kat daha hızlı; Dünya’dan kaçış hızının 55 katı ve galaksinin kendi kaçış hızından bile iki kat daha fazlaydı! Bilim insanları 1980’lerin başından beri Samanyolu’nun yerel galaksi grubuyla birlikte bizden 100 …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #2

İzlenmesi gereken bilim belgeselleri listesinin devamıyla karşınızdayız. Bilindiği üzere serinin ilk bölümünde biyografik ağırlıklı belgesellere yer vermiş, gereğince tanıtmaya gayret göstermiştik. Fakat bu bölümde içerik aralığı ilkine nazaran daha geniş olacak. Biyolojiden astronomiye, uzay çalışmalarından beynin gizemlerine kadar çeşitli alanlar hakkında ortaya konulan bu yetkin çalışmalar aracılığıyla bilimin işleme prensiplerini ve alanlarını keşfetme olanağı bulacağız. Ayrıca, anlatacak özgün konu bulmakta …

Devamını gör »
astronom

Tüm Zamanların En Etkili 10 Astronomu

Gökyüzü, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar farklı kültürlere mensup insanların ilgisini çekmiştir. Bu ilgi, kendini gök cisimlerini keşfetmeye adayan astronomları ortaya çıkaracak kadar da etkiliydi. Yıldızların adlandırılmasından kara deliğin ilk kez görüntülenmesine dek varan bu istek ve arzu, günümüzde birçok bilimkurgu yazarına da uzay temalı eserlerinde bir ön rehber olmayı sürdürüyor. Çağlar boyunca astronomi bilimine katkıda bulunan tüm astronomları listelemek …

Devamını gör »

Evrenin Sonu Var mı?

Bilim insanları, evrenin sürekli artan bir hızda genişlediğini biliyor. Peki eğer böyle hiç durmadan büyüyorsa nereye kadar genişleyebilir? Başka bir deyişle evrenin ötesinde ne var? Eğer bir “öteden” bahsediyorsak, bu evrenin bir sonu olduğu anlamına gelir. İşte böylece konu karmaşıklaşıyor. Çünkü bilim insanları henüz böylesi bir çıkarım yapıp yapamayacağımızdan emin değil. Cevap soruya nasıl baktığımızda gizli biraz da. “Evrenin dışını …

Devamını gör »

İlk Kara Delik Fotoğrafı Dünya ile Paylaşıldı

Dün bilim dünyası adına heyecanlı bir gündü. Çünkü tarihte ilk defa bir kara deliğin fotoğrafı çekildi. ABD Ulusal Bilim Vakfı, Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen çığır açıcı sonucu eş zamanlı basın toplantısıyla açıkladı. Böylelikle öteden beri varlığı öngörülen ve dolaylı olarak gözlemlenebilen bu ihtişamlı doğa harikalarına dair somut bir görüntüye de kavuşmuş olduk. Uzun uğraşlar ve hummalı bir çalışmanın …

Devamını gör »

Işıktan Oluşan Kara Delik: Kugelblitz

Kugelblitz (Almanca: Yıldırım Topu), teorik fizikte ışığın son derece yoğun bir hal alarak olay ufku oluşturmasına ve kendi içinde hapsolmasına denir. Genel göreliliğe göre eğer yeterli yoğunlukta radyasyon bir bölgede toplanırsa, uzay/zamanı bükebilecek düzeydeki bir objeye dönüşür. Çünkü genel göreliliğe göre enerji ve madde bazen aynı şekilde davranır. Bu yüzden enerji de madde gibi bir bölgede yoğunlaşabilir. Fakat buradaki anahtar cümle ”yeterli yoğunluk”tur. …

Devamını gör »

Yıldızlararası Filminin Bilimsel Arkaplanı

Yıldızlararası (Interstellar) filmi, izleyeciler tarafından büyük beğeni aldı. Ayrıca filmin gerek içeriği, gerekse görsel yapısı, bilime yaptığı katkılarıyla da ses getirdi. Bu yazıda filmin kurgusuna pek dokunmadan, filmin bilimsel arka planına göz atmaya çalışacağız. Filmin bilim danışmanı (ve aynı zamanda yapımcılarından olan) Kip Thorne ünlü bir fizikçi. Filmle aynı tarihte piyasaya bir kitap çıkardı: The Science Of Interstellar (Yıldızlararası’nın Bilimi). …

Devamını gör »

Eski Yıldız Kümelerinde Dünya Dışı Yaşam Gelişmiş Olabilir

Astronomlar, dünya dışı yaşamı yanlış yerde arıyor olabilir. Bir araştırma, bu arayışın eski ve yoğun küresel yıldız kümelerinde olması gerektiğini belirtiyor. Bilim insanları, her birinin içinde milyonlarca yıldız bulunan küresel yıldız kümelerinde dünya dışı medeniyet arama fikrini bugüne dek önemsememişlerdir. Bilinen binlerce gezegenden sadece bir tanesi bahsedilen yıldız kümelerinde bulunmuştur; birçok astronoma göre ise yoğun biçimde kümelenmiş yıldızlar arasındaki yerçekimsel kuvvetlerden …

Devamını gör »

Evreni Yönetin: Universe Sandbox²

Kendi yıldız ve galaksi sisteminizi oluşturup, yönetmek mi istiyorsunuz? Ya da kütle çekiminin cisimlere etkisini kendiniz mi test etmek istiyorsunuz? O zaman doğru yere geldiniz. Universe Sandbox, bir tür interaktif uzay ve kütle çekim simülasyonudur. Bu simülasyonda farklı boyutlardaki gök cisimlerinin kütlesi, çapı, yoğunluğu, albedosu gibi özelliklerini kontrol ederek uzay-zaman içerisindeki evrimlerini gözlemleyebilirsiniz. Bir sistem yaratırken dilerseniz, UY Scuti, Proxima Centauri ve Güneş …

Devamını gör »