Etiket Arşivleri: Ay

Ay Zalim Bir Sevgilidir Romanına Çağdaş Bir Bakış

ay zalim bir sevgilidir

Bugünden Geleceğe Bilimkurgu, birçok insan için geleceği öngörmenin ve hatta ona yön vermenin en yaratıcı yollarından biri olarak kabul edilir. Bu türde yazılan eserler, gelecekte karşılaşabileceğimiz teknolojik ve toplumsal değişimlerin ipuçlarını sunar ve okuyucuları farklı olasılıklar üzerinde düşünmeye davet eder (Konu üzerine bir yazı için buraya tıklayabilirsiniz). Ancak bu gerçeği değerlendirirken hesaba katmamız gereken bir şey daha vardır ki bazı …

Devamını gör »

Bir Neslin Belleğine Kazınan Karakter: Maya

space 1999 maya kapak

1975-1977 arasında iki sezon olarak yayımlanan bilimkurgu klasiği efsanevi dizi Space: 1999’ı türe meraklı olan herkes bilir ve sever. Çok farklı ve orijinal bir fikirle ekranlara konuk olan yapımda Ay, büyük bir patlama sonucu Dünya’nın yörüngesinden çıkarak derin uzaya fırlar. O sırada Ay’da bulunan Ay Üssü Alfa mürettebatı ise bir yandan hayatta kalmak için mücadeleye atılır bir yandan da uzayı …

Devamını gör »

Amerikan Halkı, Apollo Ay Programını Destekliyor muydu?

apollo11

Eğer geriye dönüp NASA’nın Apollo Ay görevlerinin halk arasında gördüğü desteğin zaman içinde değişimini düşünecek olursanız, sanki halkın bu görevleri her zaman can-ı gönülden desteklediği yanılgısına düşebilirsiniz. Halbuki NASA, Ay’a gidene kadar (hatta gittikten sonra bile) halkın bu görevlere desteği inanılmaz düşük seviyelerdeydi: 1961 yılında Gallup tarafından yapılan bir ankete göre, John F. Kennedy bu projeyi gümbür gümbür bir konuşma …

Devamını gör »

Bir Star Trek Kehaneti: Tomorrow is Yesterday ve Ay’a Yolculuk

star trek - Tomorrow is Yesterday kapak

Daha önceki yazılarımızdan birinde bilimkurgu için şu ifadeleri kullanmıştık: “Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha …

Devamını gör »

Astronomi ve Mitoloji #2: Ay

mitolojilerde ay

Güneş’ten farklı olarak mütemadiyen şekil değiştiren, hilalken dolunay olan, sonrasında küçülen, yok olan ve yeniden ortaya çıkan Ay, eski toplumların gözünde doğum, ölüm ve yeniden doğum döngüsünün simgesiydi. Dünya’nın yegâne uydusu Ay, insan yaşamının ayrılmaz bir parçası. Kız çocuklarına içinde “Ay” geçen isimler verilmesi, şiir başta olmak üzere edebiyat eserlerinde, şarkılarda Ay sembolizminin sıklıkla kullanılması, bu kurak toprak parçasının insanlar …

Devamını gör »

Milyar Milyar Yıl Sonra

“Sıçramadan sonra pekâlâ Arz’ın güneşi olabilecek yıldız hâlâ onda bir parsek mesafedeydi. Gökyüzündeki açık ara en parlak nesneydi, fakat hâlâ bir yıldızdan ibaretti.” -Isaac Asimov, “Vakıf ve Dünya” Kozmos belgeselinin bir bölümünde Neil deGrasse Tyson, evrenin büyük patlamadan bu yana olan ömrünü bir yıla, yani 365 güne ölçekleyerek insanın bu yılın sadece son dakikasında yaşadığını söylüyordu. Hakikaten de kainat tarihi …

Devamını gör »

Ay’ın Ayrıntılı Jeolojik Haritası

ayin-jeojik-haritasi

Ay’ın ilk kez çıkarılmış jeolojik haritasına bakıyorsunuz. Bu çalışma, uydumuzun bilinen tüm yüzey yapılarını ve peyzaj formlarını gösteriyor. Ay hakkında ayrıntılı jeolojik bilgi içeren harita ihtiyacı, Ay’a bir üs kurma çalışmaları kapsamında gerekliydi. Bu nedenle NASA, Lunar Planet ve Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS)‘den bilim insanları, ortak bir çalışmayla uydumuzun bilinen tüm yüzey yapılarını ve peyzaj formlarını gösteren jeolojik haritasını oluşturmayı …

Devamını gör »

Ay Bizi Nasıl Etkiliyor?

ay etki

Günümüzde çoğu insan yapay ışık kaynakları sayesinde artık geceleri görebilmek için ona ihtiyaç duymasa da, Ay’ın doğal ritimlerimizi etkilediği biliniyor. Örneğin dolunaydan hemen önce, birçok insan daha geç ve daha kısa süre uyuyor. Buna ek olarak kadınlarda regl döngüsünün uzun süreli gözlemleri, zaman zaman Ay döngülerine uyum sağladığını gösteriyor. (Bu durum, özellikle Ay’ın Dünya’ya uyguladığı kütle çekim kuvvetinin en güçlü …

Devamını gör »

H.G. Wells ve Sosyalizm – 4. Bölüm: Ay’da İlk İnsanlar

ay'da ilk insanlar

İlk olarak 1901 yılında yayımlanan Ay’da İlk İnsanlar’da H.G. Wells, hırslı bir iş adamı olan Bay Bedford ve garip bir bilim insanı olan Bay Cavor tarafından Ay’a yapılan ilk insanlı yolculuğu anlatır. Bedford ve Cavor, “Seleneliler” adını verdikleri gelişmiş bir uzaylı medeniyetin Ay’a yerleştiğini keşfeder. Kitabın başlarında Ay’ı keşfetme arzusuyla Cavor, Bedford’u Cavorite adını verdiği maddeden yapılacak bir kürenin inşasına …

Devamını gör »

Kolonizasyon Robotları Uzay Keşfinin Anahtarı Olabilir

Gelecekte bizler için ötegezegenleri dünyalaştıracak ve buralarda bizlere uygun yapılar inşa edecek kolonizasyon robotları üretmeyi başardığımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ancak bunun için aşmamız gereken çeşitli zorluklar var. NASA’nın 188 cm boyunda ve 136 kg ağırlığındaki beyaz zırhlı insansı robotu Valkyrie, Iron Man ile stormtrooper karışımı bir görünüme sahip. Ancak o bir asker değil, insanların uzayda yaşam alanları inşa …

Devamını gör »