Etiket Arşivleri: Ay’a Seyahat

2001: Bir Uzay Macerası 50 Yaşında

Bilimkurgu sinemasının yapı taşlarından biri haline gelen 2001: A Space Odyssey, şu sıralar 50. yaşını kutluyor. Arthur C Clarke’ın kısa hikayesi The Watchers‘tan doğan filmin prömiyeri, 6 Nisan 1968’de Los Angeles’ta yapıldı. 2001: A Space Odyssey, başlarda monoton ve sıradan bir uzay filmi olarak görünürken, zaman içinde yapay zeka konularında sinemasal bir başucu eserine dönüştü. Aslında yapım 1967’nin başlarında sinemalara gelebilirdi, ancak …

Devamını gör »
a-trip-to-the-moon-le-voyage-dans-la-lune-

Bir Jules Verne Klasiği: Ay’a Yolculuk

Ülkemizde genelde “Ay’a Yolculuk” veya “Ay’a Seyahat” isimleriyle bilinen kitap aslında beş yıl arayla çıkmış iki kitabın birleşimidir. İlki, Dünya’dan Ay‘a (Fr. De la terre à la lune) 1865 yılında; ikincisi, Ay’ın Çevresinde Seyahat (Fr. Autour de la Lune ) ise 1870 yılında yayımlanmıştır. Jules Verne‘in en çok bilinen kitaplarından biri olan bu iki kitaplık seri, İthaki’nin Jules Verne Kitaplığı’nda …

Devamını gör »
a-trip-to-the-moon-le-voyage-dans-la-lune-

Ay’a Seyahat: Le Voyage Dans la Lune

Le Voyage Dans la Lune, günümüze ulaşmış ilk bilimkurgu filmi olmasının yanı sıra dönemi içinde çekilmiş en uzun metrajlı filmdir. Kullanılan görsel efektleri ve kurgusal yapısıyla film, dönemi için de devrim niteliği taşımaktadır. Kendinden sonraki bir çok yapıma ilham kaynağı olmuş, sinemanın gelişmesine büyük etken oluşturmuştur. Film, Ay’a gerçek anlamda 1969 yılında çıkılmasından yaklaşık 67 sene önce çekilmesine rağmen (Jules …

Devamını gör »
Voltaire'den Vonnegut'a Bilimkurgu

Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu

“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …

Devamını gör »
dünya dışı sinema

Dünya Dışı Sinema

Bilinmeyene karşı duyulan merak! Nereden geldik, nereye gidiyoruz? Bunun gibi insanlığın en temel ve en eski soruları, aslında içinden çıkılamayan en çözümsüz sorulardır. Bu sorulara cevap aramak yerine, içinde bulunduğumuz zamanı anlamaya ve algılamaya başladığımızda zaten kendimize karşı olan farkındalığımız artacak ve söz konusu soruların cevabına daha çok yaklaşacağız. Bu tarz varoluşsal sorular bireyleri bir başka bakış açısına, dünya dışı …

Devamını gör »

Göstergeler Sanatı

Sinema izleyicisi, sinemanın kuruluşundan günümüze kadar, farkında olarak ya da olmayarak çeşitli eserlerde sayısız kod ve göstergeye şahit oldu. Sinemanın ilk alt metinleri, Auguste ve Louis Lumiere kardeşlerin 28 Aralık 1895’te gerçekleştirdiği ilk sinema gösterimiyle izleyiciye sunulmuştu bile. Hayattan çeşitli kareleri içinde barındıran, birbirinden bağımsız kısa filmlerin oluşturduğu bu gösteri, o güne kadar fabrikadan çıkan işçileri ya da bir trenin …

Devamını gör »