Etiket Arşivleri: Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi

Bol Ödüllü Üretken Bir Yazar: Terry Bisson

Terry Ballantine Bisson, 1942’de Madisonville, Kentucky’de doğdu ve çocukluğunu Owensboro’da geçirdi. Grinnell College, Iowa ve Louisville Üniversitesi’nde eğitim aldı. Louisville’deki kısa dönemin ardından, 1969-1975 yılları arasında Güneybatı ve Güney’deki hippi komünlerini ziyaret etti, otuz yıl boyunca New York’ta yaşadı. Bu süre boyunca oto tamircisi olarak çalıştı, dergi ve kitap dünyasında editörlük yaptı. İlk romanını 1981’de yayımladı ve o tarihten itibaren …

Devamını gör »

Hapishanelerin Özelleştiği Bir Gelecek: Yeni Tabular

“Teknoloji, evcilleştirilmemiş bir köpek gibidir.” -John Shirley. İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinin geniş olur kitlelerine yayılmasının ardından bilimkurguya yönelen yayınevlerinin başında Ayrıntı Yayınları geliyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanmaya başlayan Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi‘nden şimdiye dek 5 kitap çıkaran yayınevinin amacı klasikleşmiş eserlerden ziyade, kıyıda köşede kalmış kaliteli işleri ön plana çıkarmak. Bunun için de bilimkurgu yazarı Terry Bisson önderliğinde hazırlanan ve …

Devamını gör »

Lucky Strike: Tarihteki Şanslı ve Şanssız Vuruşlar

Ayrıntı Yayınları‘nın bilimkurgu dizisi kapsamında Ekim 2018’de Türkiye’deki okurlarla buluşan “Lucky Strike” günümüzde yaşayan en güçlü bilimkurgu öykü anlatıcılarından Kim Stanley Robinson’un ilk kez 1984’te yayımlanan bir novellası. (1) (Türkçede “Şanslı Vuruş” anlamına gelen Lucky Strike, kitapta önemli bir role sahip olan savaş uçağının ismi)  Çevirisini Osman Bulut’un, son okumasını İsmail Yamanol’un yaptığı eser, bir alternatif tarih anlatısı. Kim Stanley …

Devamını gör »

Çoklu Bir Evrenin Farklı Zamanlarında Fraktal Sıçramalar: Modem Zamanlar 2.0

Yeni dalga bilimkurgusunun kurucularından ve günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Michael Moorcock’ın yazdığı Modem Zamanlar 2.0 (Modem Times 2.0), ilk defa 2011’de yayımlandı. Türkçe’ye ise Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi‘nin dördüncü kitabı olarak çevrilerek Ağustos 2018’de okurlarla buluştu. Birbiriyle doğrusal olmayan, adeta ağ şeklindeki bir anlatı hattını takip eden ve toplamda 90 sayfayı bulmayan kısa öykülerden oluşan kitap, gerek içeriğindeki politik göndermelerin …

Devamını gör »

Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar

“Arkadaşlarım baharı görmüş kurbağalar gibi (ya da kurbağalar hangi dönemde yumurtluyorlarsa artık) yavrulamaya başladıkları zaman, benim de aynı şeyi yapmaktaki gönülsüzlüğüm daha büyük bir sorun haline geldi.” Jamaica asıllı Kanadalı bilimkurgu ve fantastik yazarı Nalo Hopkinson, 1960’da Kingston, Jamaica’da doğdu. Ailesiyle Jamaica, Trinidad, Guyana, ABD ve Kanada gibi pek çok farklı ülkede yaşadı. 3 yaşında okumaya başladı; 10 yaşına dek …

Devamını gör »
Ayrınti-Bilimkurgu

Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi

1988’de piyasaya sürdüğü Şenlikli Toplum kitabıyla neşriyat macerasına yelken açan Ayrıntı Yayınları, geride bıraktığı otuz yılda 1000’den fazla eseri okurla buluşturarak yazın dünyamıza önemli katkılar sağladı. Michel Foucault ve Jean Baudrillard gibi düşünürlerin seçme eserlerinden Jean Genet, Chuck Palahniuk, John Fowles, Philip Roth, Julian Barnes ve Tom Robbins gibi büyük edebiyatçıların külliyatlarına kadar pek çok zorlu projeye imza atan yayınevi, …

Devamını gör »