“Burada Gelecek Var!” Her şey bundan tam 25 yıl önce kurulan küçücük bir hayalle başladı. Zamanla bu hayal, sınırları, dünyaları aşan ve insanlara yepyeni ufuklar sunan bir topluluğa dönüştü. Ancak Bilimkurgu Kulübü’nün hikâyesi yalnızca bir topluluğun değil, aynı zamanda bir arayışın, öğrenmenin ve paylaşmanın da hikâyesi. Geride bıraktığımız çeyrek asır boyunca, ortak bir sevdanın peşinden koşup farklı bakış açılarıyla zenginleştik; …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Bilimkurgu Kulübü
AçıkBeyin’de Bilim ve Bilimkurgu Söyleşisi
AçıkBeyin YouTube kanalında bilim ve bilimkurgu üzerine keyifli bir söyleşiye imza atıldı. AçıkBeyin‘den Sinan Canan, Evrim Ağacı‘ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Bilimkurgu Kulübü‘nden İsmail Yamanol ile Emre Bozkuş, bilim ve bilimkurgu arasındaki derin bağları masaya yatırdı. Bilimin katı gerçekleri ile bilimkurgunun engin olanakları nasıl bir araya gelir? Gelecek nelere gebe? Bilimkurgu, bilimi ve insanlığı ne şekilde etkiler? Türkiye’de bilimkurgu üretimi …
Devamını gör »Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitap Lansmanı
Üçüncü öykü seçkimiz Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ile bilimkurgu edebiyatımıza eser ve yazar kazandırmayı sürdürüyoruz. Genç yaşta yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil’e ithaf edilen ve henüz ön satıştayken ikinci baskıya gitmeyi başaran kitap, ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküyü bir araya getiriyor. Seçkinin yazarları, 16 Eylül 2023’te Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi çatısı altında …
Devamını gör »İstanbul Arel Üniversitesi’nde Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Söyleşisi
Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un yazarları İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor… Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü seçkisi olan Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, henüz ön siparişteyken ikinci baskısını yaparak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Fihrist Kitap etiketiyle yayımlanan ve 2021’de yitirdiğimiz değerli dostumuz Kadri Kerem Karanfil‘e ithaf edilen derlemede 28 yazar 28 bilimkurgu öyküsüyle karşımıza çıkıyor. Öyküleriyle kitaba katkıda bulunan …
Devamını gör »Türkiye’de Bilimkurgunun Son 10 Yılı
1. Berkol Bilimkurgu Günleri‘nin açılış etkinliğinde, ülkemizin önde gelen üç platformunun temsilcileri; Bilimkurgu Kulübü’nden İsmail Yamanol, Kayıp Rıhtım’dan Hakan Tunç ve Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Burak Fedakar, Jülide Kayaş’ın moderatörlüğünde Türkiye’de bilimkurgunun son on yılını değerlendiriyor. İyi seyirler…
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’u Sunar
Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Fihrist Kitap etiketiyle 28 Temmuz’da okurla buluşuyor. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) ve İlk (İthaki Yayınları, 2021) seçkilerinin ardından gelen kitap, adından da anlaşılacağı üzere bize yine bizi anlatmayı, ancak bu kez şakanın dozunu biraz arttırmayı planlıyor. Ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküden oluşan …
Devamını gör »Bilimkurgu Kulübü Discord Sunucusu
Geniş toplulukların sesli sohbet ve çevrimiçi etkinlikler için kullandığı Discord, son dönemin en rağbet gören platformları arasında yer alıyor. “Burada gelecek var!” sloganıyla kurulduğumuz 1999 yılından beri herkese ulaşmayı ve bilimkurguya gönül vermiş büyük bir topluluğa dönüşmeyi hedeflediğimiz bu macerada, Bilimkurgu Kulübü olarak biz de Discord’daki yerimizi aldık. Özellikle oyunseverlerin ve ortak ilgi alanlarını paylaşan toplulukların yaygın olarak kullandığı Discord, …
Devamını gör »İsmail Yiğit ile Röportaj
Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ben de bu röportaj serisinde bana yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Annem sayesinde diyebilirim. Bebeklikten itibaren masal kitapları, Cin Ali ve Ayşegül serileri gibi çocuklara yönelik kitapları sürekli okuyormuş bana. O okurken zamanla satırlardan takip ede ede 4 yaşlarımdayken …
Devamını gör »Yerli Bilimkurgunun Unutulmaz Savaşçısı: Bülent Akkoç
“Daha iyiyi ve güzeli arayışın sonu yoktur.” Eğer yerli bilimkurgunun tarihine doğru bir yolculuğa çıkarsak, geçmişte ortaya konulmuş çoğu işin kişisel fedakârlıklara dayandığı görülür. Türkiye gibi bilimkurgunun yaygın olmadığı coğrafyalarda doğup da türe gönül verenlerin ortak yazgısıdır bu. Kimisi bu makûs yazgıya boyun eğer, kimisi de Bülent Akkoç gibi hayatını mücadeleye adar. Nasıl ki erken dönem Amerikan bilimkurgusu Hugo Gernsback …
Devamını gör »İlk’in Yazarlarıyla Bir Söyleşi
Dünya, fantastik diyebileceğimiz ilkel bir bilimkurgu çağından geçiyor. Tüm dünyayı saran Covid-19 salgını nicedir bizi birbirimizden kopardı. Şöyle ağız dolusu gülüşemediğimiz, birbirimize dokunamadığımız zaman tünelinde, yorgun argın ilerlerken neyse ki bize bu karanlığı unutturacak bir haber geldi: Uzaya gidiyoruz. Öyle yavaş da değil sert bir inişle. Bu vesileyle dünya da bizi fark etti. Neyse tüm bu ‘gelişmeler’ bir yana edebiyatın …
Devamını gör »