Etiket Arşivleri: Bilinç Aktarımı

dijital olumsuzluk bilinc aktarimi

Dijital Ölümsüzlük: Bilinç Transferine Bir Bakış

Dijital ölümsüzlük, bir zamanlar bilimkurgunun konusuydu. Ancak şimdi gelişen teknoloji ve nörobilim içerisinde ciddi bir araştırma alanı hâline geldi. Bu bilimin temelinde ise insan bilincinin dijital ortama aktarılması ve böylece de bir tür ölümsüzlüğe ulaşma çabası yatıyor. Ne var ki biyolojik sınırların ötesine geçme olasılığı birçok bilimsel, felsefi ve etik soruyu da beraberinde getiriyor. Dijital ölümsüzlük kavramını takdir edebilmek için …

Devamını gör »
uzay

Gelecekte Dönüşebileceğimiz 10 Varlık Tipi

Gelecekte neye dönüşeceğiz? Düşünmeye ve düşlemeye başladığımız günden beri aklımızı meşgul eden en eski sorulardan biridir bu. Cevabı merak ediyor, elimizdeki bulgulardan da hareketle kendimizce yanıtlar arıyoruz. Elbette insanın gelecekte neye benzeyeceğini, ne tür bir evrim sürecinden geçeceğini kestirmek zor. Çünkü çok fazla değişken ve belirsizlik söz konusu. Neyse ki tüm bu karmaşıklık bile hayal kurmamıza engel değil. Öyleyse lafı …

Devamını gör »

Bilişsel Bilimden Psikoterapiye: Beyin Kırıcı

Sinan İpek, bilimkurgu çevrelerinde bilinen bir isim. Türkiye Bilişim Derneği bilimkurgu öykü yarışmasında birinciliği iki kez kazanmış. 2. Engelliler Öykü yarışmasında birincilik yine ona ait. 44. Antalya Altın Portakal belgesel film yarışmasında finalist olarak yarışmış. Bilimkurgu Kulübü ve Matematiksel’in yazarlarından. İthaki’den çıkan Yeryüzü Müzesi adlı öykü derlemesine de Bin Yılın Buluşu: Cingöz adlı öyküsüyle katılmış. Beyin Kırıcı, İpek’in ilk kitabı. …

Devamını gör »

Bilimkurgucular Bilinç Aktarımına Daha Sıcak Bakıyor

Bilinç aktarımı, insan beyninin işlevsel kopyalarını bilgisayarda yaratma yöntemidir. Beynin ve beyindeki hücrelerin detaylı bir şekilde taranmasını içeren bu teknolojinin gelişimi için şu anda milyarlarca dolar fon sağlanmış durumda. Bilimkurgu tutkunları, diğerlerinin aksine bu teknolojiye yönelik daha olumlu bir bakış açısına sahip. Araştırmacı Michael Laakasuo, “Bilinç aktarımı, çözülmemiş felsefe sorularıyla dolu,” diye belirtiyor. “Örneğin beyin kopyalandığında, bilinçli deneyimlerin de aktarılma …

Devamını gör »
Self-Less

Bilinç Aktarımında Etik Sorunu: Self/less

Senaryosu Àlex Pastor ve David Pastor’a ait olan 2015 çıkışlı Self/less, aksiyon/bilimkurgu türünde bir yapım. İş hayatının zirvesinde olan Damian, çaresiz bir hastalığın pençesindedir. Sahip olduğu servete rağmen hastalığı yenemeyen Damian, altı aylık ömrü kaldığını ve acılı bir sona doğru ilerlediğini öğrenir. Burada büyük servet sahibi kimselerin de hayatlarında hep bir sorun olduğu aktarılmış ve örnek olarak Damian’ın hem kızıyla arasının …

Devamını gör »
olumsuzluk

Ölümsüzlüğü Ararken

“Önümüzdeki 30 yıl içinde hepimizin sonsuza kadar yaşayabileceğinden eminim.” Bu sözler Rus internet milyoneri Dmitry Itskov’a ait. Itskov, insan beynini bilgisayara yüklemeyi mümkün kılacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklayarak dünya gündemine oturmayı başardı. Bu açıklamanın bilim insanlarından değil de bir iş adamından gelmesi yadırgatıcı olabilir, ancak bu tip bir teknolojinin icadı, herhangi birini dünyanın en zengini yapmaya yetecek potansiyele sahip. …

Devamını gör »

Merhaba Dünyalı Biz Robotuz

Merak ve keşif dürtümüzü harekete geçiren bilimkurgu, hayal gücü yüksek birçok anlatıya imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bilimkurgunun yaygın temalarından biri de hiç kuşkusuz dünya dışı yaşamla karşılaşma, yani ilk temas. İki farklı uygarlığın birbiriyle ilk kez etkileşime girdiği anı tanımlayan bu terim, oldukça yaratıcı, sıra dışı ve merak uyandırıcı kurgulamalara gebe olduğu gibi toplumsal, felsefi ve siyasi …

Devamını gör »

Ölümsüzlük, Etik ve Sınıf Anlatısı Olarak Altered Carbon

Netflix’in 2018’de izleyiciye sunduğu en kıymetli hediye şüphesiz Altered Carbon’du. Richard K. Morgan’ın 2002 yılında yayımlanan ve aynı adı taşıyan romandan uyarlanan “Değiştirilmiş Karbon”, “Siberpunk” türünün dönemdeki önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor. 23. yüzyılda geçen Altered Carbon, Takeshi Kovacs isimli eski bir militanın yaşadıklarını anlatıyor. Geleceğin dünyasında çığır açan teknolojik ve bilimsel gelişmeler meydana gelmiş ve gerek insanları, gerekse toplumları …

Devamını gör »

Hayatını Goa’uld ile Savaşmaya Adamış Bir Deha: Ma’chello

Stargate SG-1‘in “Holiday” adlı 2. sezon bölümünde karşımıza çıkan Ma’chello, Daniel Jackson’a karşı yaptığı haksızlıktan dolayı pek sevilmez, ama bilinmeyen geçmişi bize tüm bu davranışlarının mantıklı bir sebebi olduğunu gösterir. Gelin bu yanlış anlaşılan karakteri biraz daha yakından tanıyalım. Ma’chello, Dendred gezegeninden bir insandır. Geçmişi, Goa’uld ile sıkı sıkıya bağlantılıdır. Gezegeni Dendred, doğumundan kısa süre önce sistem lordu Ares tarafından fethedilmiştir. Diğer gezegenlerden farklı …

Devamını gör »