Etiket Arşivleri: Bilinç Transferi

avatar

Avatar’daki Bilinç Transferine Bilimsel Bir Bakış

Avatar filmlerinde gördüğümüzü andıran beyin arayüzü teknolojisi, bugün gerçek dünyada da bazı şeyleri mümkün kılabiliyor. Örneğin, robotik bir kolu hareket ettirdiğinde olduğu gibi kullanıcının yalnızca düşüncelerini kullanarak makineleri kontrol etmesi sağlanabiliyor. Buna rağmen, hâlihazırda zihin transferi veya zihin yüklemesi hayalini gerçeğe dönüştürebilecek bir teknoloji elbette yok. Daha da kötüsü, bilim henüz bir kişinin bilincini başka bir bedene aktarma yeteneğini geliştirmeye …

Devamını gör »
dijital olumsuzluk bilinc aktarimi

Dijital Ölümsüzlük: Bilinç Transferine Bir Bakış

Dijital ölümsüzlük, bir zamanlar bilimkurgunun konusuydu. Ancak şimdi gelişen teknoloji ve nörobilim içerisinde ciddi bir araştırma alanı hâline geldi. Bu bilimin temelinde ise insan bilincinin dijital ortama aktarılması ve böylece de bir tür ölümsüzlüğe ulaşma çabası yatıyor. Ne var ki biyolojik sınırların ötesine geçme olasılığı birçok bilimsel, felsefi ve etik soruyu da beraberinde getiriyor. Dijital ölümsüzlük kavramını takdir edebilmek için …

Devamını gör »
black mirror Black Museum

Teknoloji, Kapitalizm ve İnsanlığın Etik Sorunu: Black Mirror’dan Black Museum

Black Mirror‘ın dördüncü sezon finali olan Black Museum, bir sezon finali niteliğini taşımakla birlikte, kendi içinde 3 farklı bölümden oluşuyor. Black Museum’u, Black Mirror dizisinin ilk 4 sezonuna ait küçük bir antoloji olarak düşünebiliriz. Aracının şarjı bittiği için yolda kalan Nish adında siyahi bir kadın, arabasını şarj etmek amacıyla kenara çeker. Şarjının 3 saatten fazla süreceğini öğrenen Nish, hemen ileride …

Devamını gör »
Replicas

Bilinçler ve Klonlar: Replicas

Yeni yılın ilk bilimkurgu yapımlarından biri olan Replicas, bir araştırma şirketinin yürüttüğü zihin aktarım deneylerini konu alıyor. Tıbbi olarak kısa bir süre önce ölmüş, ama nörolojik verilerine halen ulaşılabilen donörlerin bilinçleri kopyalanıyor. Deneylerden sorumlu olan Bionyne Endüstrisi’nin bilinç aktarımında ölü bedenleri tercih etmesi ise askeri amaçlı. Projede yer alan William Foster (Keanu Reeves), deneylerin yürütülmesinden sorumlu bilim insanı. Donörler üzerinde yapılan …

Devamını gör »

Hayatımızı Değiştirecek 10 Bilimkurgu Teknolojisi

Bilimkurgu yapımları, hayal gücüyle soslanmış çeşit çeşit teknolojiye kaynaklık eder. Bunlardan bazısı uçuk kaçık, bazısı ise yakın gelecekte hayata geçirilebilecek oranda aklı yatkın ve makuldür. Potansiyelleri ve vaat ettikleriyle uygarlığımızı değişip dönüştürebilecek kudrettedirler. Bu bilimkurgusal teknolojiler sayesinde gezegeninize mahkûm olmaktan kurtulabilir, ölümsüzlüğün kapılarını aralayabilir, evrenin sırlarına vakıf olabilirsiniz. O nedenledir ki bilimkurgunun koyduğu teknolojik hedefler doğrultusunda çabalıyor; onları hayata geçirip …

Devamını gör »
olumsuzluk

Ölümsüzlüğü Ararken

“Önümüzdeki 30 yıl içinde hepimizin sonsuza kadar yaşayabileceğinden eminim.” Bu sözler Rus internet milyoneri Dmitry Itskov’a ait. Itskov, insan beynini bilgisayara yüklemeyi mümkün kılacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklayarak dünya gündemine oturmayı başardı. Bu açıklamanın bilim insanlarından değil de bir iş adamından gelmesi yadırgatıcı olabilir, ancak bu tip bir teknolojinin icadı, herhangi birini dünyanın en zengini yapmaya yetecek potansiyele sahip. …

Devamını gör »

Siberpunk-Noir: Altered Carbon

Siberpunk denilince akla gelen ilk isim William Gibson’dır. Bu nedenle Altered Carbon seyrederken doğal olarak kıyasınız ve referansınız bu işin piri William Gibson’un yazdıkları oluyor. (Yüksek Doz Gelecek’teki romanım Demir Yıldız, Gibsonvari bir cyberpunk dünyası sunar.) Altered Carbon’da güçlü bir noir dokunuşu var. Bir suç, suçu çözmeye çalışan gri alanda yaşayan, ne iyi, ne kötü bir karakter, yan hikâyeler… Teknik olarak …

Devamını gör »
olumsuz

Ölümsüzlüğün 5 Bilimsel Yöntemi

Bilimin insanları ölümsüz yapacağı zamanlar sanıldığı kadar uzak olmayabilir. İnsan vücudunu ve aklını uzun süre çalışır kılmanın birçok farklı yolu var ve bu konu üzerine deneyler yapılmaya devam ediyor. İşte en çok ümit veren beş teknik: Genlerin Hâlihazırda Yapabildiği Şeylerin Kilidini Çözmek Sizi bir vampir kadar uzun yaşamaktan alıkoyan tek şey telomeraz adı verilen bir enzim. Eğer milyonlarca yıl boyunca …

Devamını gör »

Beynini Bilgisayara Aktarmaya Çalışan Nörobilimci: Randal Koene

Eğer hala fark etmediyseniz belirtmekte fayda var; insanlar artık evrimleşmiyor. David Attenborough‘un geçenlerde belirttiği gibi, insan kendisini özgür iradesiyle doğal seçilim sürecinden soyutlayan ilk türdür. Bu sebeple de artık evrim zincirinin bir parçası değiliz. Steven Hawking ve Elon Musk‘un robotların gelişip bizim yerimizi alacağı  ve insanlar için en büyük tehdit unsuru olacağı yönündeki teorilerini de göz önüne aldığımızda, karanlık günler bizi bekliyor …

Devamını gör »

Ölümsüzlük Üzerine Bir Sorgulama

Ölüm korkusu, tüm hayvanlarda ortak, evrimsel uyum başarısını artıran bir olgudur. Muhtemelen de en çok insanı etkiler. Yer yer, sohbette konusu açılınca ya da belki bir yakın kaybedilince, insanlar ölümü düşünür ve genellikle bu düşünceler pek hoş olmaz. Aslında bu korku, bir yerde mantıksız görülebilir: İnançlı insanlar için çoğunlukla, ölümden sonra şöyle ya da böyle bir yaşam vardır. İnançsız insanlar için ise …

Devamını gör »