Gelecek belirsizliklerle dolu vahşi bir dünya. Peki insanların çoğunluğu nerede? Geçmiş zamanda mı, yoksa şimdiki zamanda mı? Belki de geniş zaman. Geniş zaman çok baskıcı değil mi? Rutinlerle ve değişmezlerle dolu. Peki kurduğumuz cümlelerin kaçı şimdiki zamanda kaçı geçmiş zamanda? Kaçımız gelecek zamanda yaşıyor. Gelecek belki düşündüğümüzden daha sıradan, hatta sıkıcıdır. Soğuk Savaş boyunca tüm zaman kipleri biraz paranoyaktı. Özellikle …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Biopunk
Bazı Tuhaf Punklar
Punk türleri serisi bu yazıyla birlikte sona eriyor. Geriye dişe dokunur pek bir şey kalmadığı için hepsini kısaca özetliyorum. Biopunk Aslında siberpunk’tan türeyen ilk tür Biopunk. Hatta biopunk’ın amacı o meyus distopya havasını ve de şirket despotizmini alıp, yerine biyolojik bir dünya yaratmaktı. Yani aşırı teknolojik alet-edevatlar yerine biyolojik şeyler… Mesela siber-uzay yerine biyolojik bir uzay. Evet büyük bir bilgisayar …
Devamını gör »Bilimin Sınırlarının Bağnazlıkla Savaşı: Su Adamı
“Yaradan, insanları gerçekten de yetersiz mi yarattı? Gerçekten de Profesör Salvator’un, insan bedenine tam bir görünüm vermek için müdahale etmesi mi gerekiyor?” “Sovyetler Birliği’nin Jules Verne”ü olarak anılan Aleksandr Belyaev 1884’de Rusya’da doğdu. 1914’te felç geçiren ve bu dönemde bilimkurgu eserler kaleme almaya başlayan Belyaev, Profesör Dowell’ın Başı isimli eserini kaleme almasının ardından büyük bir üne kavuştu. Başyapıtı sayılan Chelovek-Amfibiya’nın (Su …
Devamını gör »Bilimkurgunun Alt Türleri
Bilimkurgu bir zamanlar ağırlıklı olarak bilimi konu alan bir türken, zaman içinde çeşitli alt türleri kapsayan geniş bir saha halini almıştır. Romanınızı bir yayıncıya sunarken veya kısa hikayenizi belirli bir kitleye yönlendirirken eserinizin bu alanın neresine uyduğunu bilmeniz yararlı olacaktır. Aşağıdaki rehber size bu konuda yardımcı olabilir. Alternatif Tarih “Ya tarihsel bir olay daha farklı biçimde sonuçlansaydı?” sorusunu sorar. Harry Turtledove bu …
Devamını gör »