Etiket Arşivleri: Biyokimya

Mutasyonların ve Mutantların Bilimsel Analizi

Mutant dediğimizde Marvel ve DC gibi çizgi roman evrenlerine ve bilimkurgunun engin denizlerindeki fikirlere seslenmiş oluyoruz. Birçok bilimkurgu yapımının temelinde mutantlar vardır. Çünkü gerçekten ham maddesi oldukça boldur. Herhangi bir fikir ortaya atmak istediğinizde mutantlara bahane atabilirsiniz. Peki temelde mutant nedir? Mutant, kısaca mutasyona sahip canlı veya genetik karakter demektir. Örneğin bir bakterinin genetik materyalinde yapılan/oluşan değişim o bakteriyi “mutant” …

Devamını gör »

Mitokondrisiz Ökaryot!

Mitokondriniz olmadan biyokimyasal fonksiyonlarınızı sürdüremezsiniz, hiçbir ökaryot sürdüremez. Fakat yeni bir araştırmaya göre mitokondrilerinden kurtulmuş ökaryotlar olabilir! Evrimsel biyolog Eugene Koonin‘in dediği gibi “Artık mitokondrisi olmadan bile mutluca yaşayan ökaryotlar olabilir.” Mitokondriler evrimsel olarak primordial ökaryotik hücrelerin içlerine girdikten sonra fagolizozomdan kurtulup, simbiyotik ilişki kurmayı başarmış bakteri torunlarıdır. Bunun birçok yönden anlayabiliyoruz. Örneğin, morfolojik olarak bakterilere benzemeleri dışında genomları bakteriler gibi …

Devamını gör »
maymunlar gezegeni

Bilimkurguda Evrimin 10 Absürt Kuralı

Evrim, yakın tarihin en tartışmalı bilimsel fikirlerinden biri olabilir; fakat şurası kesin ki, gerçek hayatta meydana gelişini izlemek pek sıkıcıdır. Bu yüzden bilimkurgu hikâyeleri, uzun ve karmaşık bir süreci tamamen acayip bir şeye dönüştürebilmek için şu pek özel 10 evrim kuralına sıkı sıkıya yapışırlar. 1. Evrimin Bir “Sonraki Aşama”sı Vardır ve Uzmanlar Bunun Ne Olacağını Önceden Bilir! Olay şu millet: …

Devamını gör »

B3 Vitamini (Niyasin) Dünya Dışından Geldi!

NASA’ya göre canlılar için temel organik madde olan, teknik adıyla “niyasin”, yaygın adıyla “B3 Vitamini” gezegenimize kuyruklu yıldızlar ve meteorlar ile taşınmış olabilir. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi‘nde bulunan kozmik buz laboratuvarında bu şartları test etmek için bilim insanları, bir miktar gazı vakum (havasız) ortam içine salıp, dondurur. Ardından protonlar ile bombalayarak boş uzayın radyasyonu taklit edilir. Bu işlem sonucu …

Devamını gör »
asimov

Bilimkurgunun İnsanlığa Armağan Ettiği Yazar: Isaac Asimov

“Bilimkurgu öyküleri, günümüzün eleştirmenleri ve filozoflarına önemsiz geliyor olabilir; fakat bilimkurgu kurtuluşumuz için hayati bir önem taşır, eğer bir gün kurtulacaksak…” 1919 yılının son günlerinde, bir yanda Kızıl Devrim olanca şiddetiyle dünyayı sarsarken, Rusya’nın Petrovichi kentinde Yahudi bir ailenin bir erkek çocuğu dünyaya gelir. Annesi Anna Rachel ve babası Berman yeni doğan oğullarına Isaak Ozimov adını koyarlar. Üç yıl sonra …

Devamını gör »