Robotlar, bilgisayarlar ve bunlarla ilgili her şey insanlığın radarında. Ürettiğimiz içeriklere baktığımızda, onlarla savaşmıyorsak sevişmeye çalışıyoruz ya da mümkünse ikisini de aynı anda yapmak en makbulü. Bu cümle biraz insanlığın özeti gibi oldu sanki! Hazırsanız teknoloji ve insan arasındaki inişli çıkışlı ilişkileri ele alan o 10 filmi anlatmaya başlıyoruz. Westworld (1974) Westworld, robotların bize neler yapabileceğini gösteren kült bir film. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Blade Runner
Bilimkurgu Sinemasının Kült Aktörü: Brion James
“Kült” sözcüğünün kullanımını pek çok yerde görmüşsünüzdür. Çoğunlukla sonradan değeri anlaşılan ve bu değer nesilden nesle aktarılan eserleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, döneminde hiç beğenilmemiş ve hatta sipariş sahibinin satın almak dahi istemediği Mona Lisa tablosu veya Mozart’ın o dönemde yalnızca dört kez sahnelenen Don Giovanni operası sanat tarihinin en tanınmış kült eserleridir. Elbette sinema tarihinde de kült filmler vardır. …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Replikler
Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha farklı, daha imkansız, “daha cesur yeni dünyalar” tasvir eder. …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasına Vizyon Getiren Tasarımcı: Syd Mead
Bilimkurgu filmlerini incelerken çoğunlukla yönetmenlerden, senaristlerden ya da oyunculardan söz ederiz. Oysa sinema için en az onlar kadar önemli bir emekçi grubu daha vardır: Tasarımcılar. İzleyicileri geleceğin dünyasına, o fantastik atmosfere götürenler onlardır. Syd Mead, bilimkurgu sinemasının en büyük ve etkili tasarımcılarından biri olarak kabul edilir. Bugün bile sinemadaki mirası kullanılmaya devam edilmektedir. Hem sanatsal yeteneği hem de yaratıcılığıyla tanınan …
Devamını gör »Harrison Ford’lu 8 Bilimkurgu Filmi
Amerikalı oyuncu Harrison Ford, Hollywood tarihindeki en büyük isimlerden biri ve yıllar boyunca eleştirmenler tarafından da sevilen birçok gişe rekortmeni filmde yer aldı. Elbette bunlardan birkaçı bilimkurgu türündeydi. Bu filmlerden bazıları son yıllarda genel izleyici tarafından unutuldu, ancak diğerleri türün en popüler serilerinden ikisine, Star Wars ve Blade Runner’a ait. Ünlü oyuncu, burada yer almayan birkaç bilimkurgu filminde daha oynadı. …
Devamını gör »Oyunlara İlham Veren 6 Bilimkurgu Filmi
Bilimkurgu, geleceğin teknolojisinden uzaylılara, siberpunk gibi alt türlerden galaksiler arası uzay yolculuğuna kadar her şeyi kapsayan bir tür. Star Wars ve Star Trek gibi dünyanın en popüler serilerinin birçoğunun kökleri bilimkurguya dayanıyor. Türde, ufuk açıcı bir klasik olan 2001: A Space Odyssey gibi izleyicileri kendine çeken ve hayran bırakan ikonik bağımsız filmler de bulunuyor. O vakit, bu filmlerin birçoğunun video …
Devamını gör »Bilimkurgu Tarihinin En Kötücül 10 Şirketi
Bilimkurgu, film ve televizyon dünyasındaki en akıl almaz türlerden biri olmasının yanı sıra içinde yaşadığımız toplumun karanlık tarafını sergilemekten de geri durmaz. Bilimkurgunun tanımlayıcı bir bileşeni de her zaman kötücül şirketlerin açgözlülüğü ve de gücü elinde bulunduranların bitmez tükenmez ilerleme arayışıdır. Her şeyi tüketen mega-şirketlerden vicdansız teknoloji devlerine kadar, bilimkurgu dünyası sadece kendi kârlarını düşünen şirketlerle doludur. Servetlerini ister insan …
Devamını gör »Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri
Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …
Devamını gör »Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi
Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …
Devamını gör »Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?
Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …
Devamını gör »