Etiket Arşivleri: Brian W. Aldiss

İnsanın Yerine Kim Geçebilir? | Brian W. Aldiss (Kısa Öykü)

robot

Tarla-sürücü, iki bin dönümlük tarlanın üst toprağını havalandırmayı bitirdi. Son açtığı yarığı bırakarak karayoluna doğru tırmandı. Nasıl ve ne kadar çalışmış olduğunu kontrol etmek için geriye baktı. Yaptığı iş oldukça fazlaydı, ne var ki arazi kötüydü. Dünyanın diğer yerleri gibi burası da aşırı ekim ve nükleer bombardımanların uzun kalıcı etkileri sonucu işe yaramaz hâle gelmişti. Normalde toprağın bir süre nadasa …

Devamını gör »

Bir Uzay Gemisi Distopyası: Yıldız Gemisi

“Çocukluk öldüğünde geriye kalan cesetlere “yetişkin” adı verilir ve bunlar cehennemin kibarca söylenişi olan “toplum”daki yerlerini alırlar!” -Brian W. Aldiss. 1925’te İngiltere’de doğan Brian W. Aldiss, bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarından biridir. Bilimkurgu antolojilerinde editörlük ve yazarlık yapan Aldiss’in ilk işlerinden biri ise Oxford’ta kitapçı dükkanı işletmektir. Bu tecrübelerinden yararlanarak kitapçılıkla alakalı yazılar da kaleme alan Aldiss daha sonra kendisini …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Kitap Satıcılığından Bilimkurgu Yazarlığına: Brian W. Aldiss

aldiss

1925’te İngiltere’de doğan Brian Wilson Aldiss, derlediği antolojilerle öne çıkan bir editör ve bilimkurgu yazarıdır. Çocukluğunun büyük bölümünü Devon’da geçirip 1943 yılında askere alındı. George Orwell’ın da polis olarak görev aldığı Bruma’da ve Sumatra’da asker olarak bulundu. Savaş sonrası İngiltere’ye dönüp kariyerine Oxford’da bir kitapçı olarak başladı. Aynı zamanda bir ticaret günlüğü için kısa metinler kaleme alıyordu. Daha sonra ilk …

Devamını gör »

Atılgan’dan Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

bilimkurgu öyküleri seçkisi

Ülkemizin sayılı bilimkurgu dergilerinden birisi olan Atılgan’ı çıkaran ekibin başında gelen Bülent Akkoç ve Hakan Alpin, bu kitabın ortaya çıkmasında en büyük rolü oynayan kişiler. Ekim 1999’da, Atılgan Yayınevi’nden çıkan kitapta 11 farklı yazarın 11 kısa öyküsü bulunuyor. Arthur C. Clarke, H.G. Wells, Robert Sheckley, Alfred Bester ve Brian Aldiss gibi ustalara ek olarak, Türkiye’de adına pek fazla rastlamadığımız yazarlar …

Devamını gör »

Bilimkurguda Ölümsüzlük

İnsanlığın düşlerinden biri ölümsüzlüktür. Eskiden beri gençlik iksiri ya da hayat suyu arayışları, masal, destan ve efsanelerin konusu olagelmiştir. Tithonus efsanesinde ve Jonathan Swift’in Struldrruggs’larla ilgili öyküsünde de belirtildiği üzere, gençleşme olmadan ölümsüzlüğün ne tadı olur ne tuzu. İşbu sebepten dolayı ölümsüzlük veren herhangi bir şifa, ekseriyetle yaşlanmayı da önler veyahut kişiyi hepten gençleştirir. Ölümsüzlük masallarında ilk dikkatimizi çeken, ölümsüzlüğün …

Devamını gör »

Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #1

bilimkurguda-cinsellik

Bilindiği üzere bilimkurgu tutucu ve daha çok erkeklere hitap eden bir tür. Cinsellik ve erotizm ise, 1960’lara kadar verilen eserlerde pek söz edilmemesine karşın tüm popüler edebi türlerde de olduğu gibi günümüzde hiç sakınılmadan sıklıkla masaya yatırılan konulardan biri. Olaya bu noktadan bakıldığında bilimkurgu, popüler önyargıların ve cinselliğe dair duyguların yıllardır gerçek bir aynasıdır. Bunu özellikle fantezi ve tabuların komplike eserlere kıyasla …

Devamını gör »

Bilimkurguda Adem ile Havva Mitolojisi

Brian W. Aldiss İncil’den alınmış öykülerin basit bir tarzda bilimkurguya uyarlanmasına İncil Klişeleri (Shaggy God Stories) adını vermişti. İşin aslı bilimkurgu dergilerine gönderilen öykülerin önemli bir kısmının ilham kaynağı bir Genesis (Tekvin) öyküsüdür. Şöyle ki, bir uzay faciasından sağ kurtulan kazâzedeler bâkir bir gezegene iniş yaparak burada hayatta kalmayı başarırlar. Öykünün finalinde kazazedelerin adının Adem ve Havva olduğu ortaya çıkar. Bu tip …

Devamını gör »