Erasmus, Butleryan Cihadı öncesi ve sonrasında Omnius‘un emri altında görevini yerine getiren, ancak diğerlerinden daha farklı ve bağımsız bir robottu. Butleryan Cihadı’nın başlatılmasında ve yayılmasında kritik bir rol oynadı. Daha sonra, ikinci senkronize imparatorluk sırasında Erasmus, Kralizec çağının sonunda büyük karışıklığa yol açan bir unsura dönüştü. Erasmus’un Doğuşu (500 BG) Erasmus, uzun yıllar Omnius’un yönetimindeki sayısız senkronize robottan biri olarak …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Butleryan Cihadı
Önemli Olaylarıyla Dune Romanının Öncesinde Yaşananlar
Dune evreni, günümüzden 20.000 yıl sonrasına uzanan zaman çizelgesiyle gelmiş geçmiş en iddialı bilimkurgu evrenlerinden biri. Denis Villeneuve‘ün 2021 tarihli uyarlaması Dune, serideki ilk kitabın yarısını konu alıyor, asil Atreides Hanedanı’nın Arrakis gezegenine gelişine odaklanıyordu. 10191 yılında gerçekleşen bu olay, filmi zaman anlamında türünün en ileride geçen örneklerinden de biri yapıyor. Film ve kitaplar bu olayla başlasa da, Dune’un zaman …
Devamını gör »Dune Evrenine Girerken: Bahar Akmalı!
Uçsuz bucaksız çöllerle kaplı bir dünya hayal edin. Toz fırtınalarıyla dövülen, aşırı sıcaklarla kavrulan, kurak, çetin ve ölümcül… Evet, pek de misafirperver görünmüyor, ancak uygarlığımız açısından eşsiz bir öneme sahip. Çünkü evrenin dört bir yanına dağıldığımız bu uzak gelecekteki uzay seyahatleri için bahar (melanj) adlı bir maddeye muhtacız. Bahar olmadan ne kurduğumuz Galaktik İmparatorluk’un ayakta kalabilmesi mümkün ne de ticaretin. Sonuçta …
Devamını gör »Dune Filminde Neden Hiç Bilgisayar ve Robot Yoktu?
Frank Herbert’ün kült romanı Dune‘un uyarlaması sinemalara hızlı bir giriş yaptı ve tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Öyle ki devam filmi şimdiden onaylandı bile. Yönetmen Denis Villeneuve aksiyondan çok bu engin evreni anlatmaya odaklansa da, film devasa bütçesine ve hatırı sayılır uzunluğuna rağmen Dune evrenini ancak yüzeysel bir şekilde ele alabiliyor ve hikâyeyi bize aktarabilmek adına evrenin kendine has bazı noktalarına odaklanıyor. …
Devamını gör »Yeni Başlayanlar İçin Dune
Herbert’ın etkileyici tarihi ve yaratıcı dili ile ilk yayımlandığı günden bu yana çok satan Dune serisi, aynı zamanda okuyucuyu içine alması zor bir eser olarak da biliniyor. Eğer filmlerini izlediniz ve anlamakta zorluk çektiyseniz endişelenmeyin. Konu kitaplardan uyarlama sinema filmleri olduğunda, özellikle kitaplara aşina olmayanlar için neyin ne olduğunu anlamak oldukça güçleşebilir. Durum sizin için de böyleyse imdadınıza yetiştik. Konusu …
Devamını gör »Dune: Mentat Okulu
Frank Herbert‘in ölümüyle sona eren klasik Dune serisinin ardından, Dune evreni zaman çizgisinde büyük boşluklar oluşmuştu. Bu boşluklar yazarın oğlu Brian Herbert ve yazar Kevin J. Anderson tarafından bir dizi roman ile doldurulmaya başlandı. “Cihad Üçlemesi” ve “Hanedanlar Üçlemesi” bunlar arasında en bilinenleridir. Bu iki seri arasındaki hikaye boşluğu da “Büyük Okullar Üçlemesi” ile giderildi. İşte “Dune: Mentat Okulu“, bu serinin ikinci …
Devamını gör »Bir Dune Hikayesi: Kızıl Veba
Dune‘un onbinlerce yılı bulan kurgusal tarihindeki pek çok olay aydınlanmayı beklemektedir. Bunların bazıları kısa hikaye olarak Frank Herbert tarafından, çoğunluğu ise oğlu Brian Herbert ve bilimkurgu romanları ile tanınan Kevin J. Anderson tarafından anlatıldı. İşte, Kızıl Veba (Red Plague) da bu kısa hikayelerden biri. Eser, “Büyük Okullar” (Great Schools) serisinde yer alan “Navigators of Dune” romanı yazılırken kısa bir yan hikaye olarak kaleme alındı ve 1 Kasım 2016’da …
Devamını gör »Dune: Titanların Tarihi
Dune evreni her ne kadar çok uzak bir gelecekte, çok farklı kültür ve teknolojilerin harmanı şeklinde var olsa da, günümüzün dünyası ile oldukça bağlantılıdır. Bu bağlantıyı anlamak için Dune evrenindeki en büyük değişimlerden birinin gerçekleştiği Titanlar Dönemi‘ne göz atmak gerekir. Titanlar’ın bilinen evrene hâkim olduğu bu dönem, Eski İmparatorluk’un yıkılışı (1287 BG) ile Omnius’un Yükselişi (1182 BG) arasındaki yüz yıllık …
Devamını gör »Dune: Bir Şehidin Hatırlanışı
Dune serisinde yer alan bu kısa hikaye “Makinelerin Seferi” ile “Corrin Savaşı” arasında geçen olaylar dizisini anlatmaktadır. Makinelere karşı girişilen cihad tüm acımasızlığı ile devam etmektedir. Bu zaman zarfında, Butleryan Cihad’ının liderlerinden Xavier Harkonnen, İblis Ginjo ve Serena Butler çoktan ölmüştür, ancak Butleryan Cihadı devam etmektedir. Savaş halindeki Birlik Dünyalarına yapay organ sağlayan Tleilax’ların, bu organları yapay organ çiftliklerinden değil de …
Devamını gör »Cihad Üçlemesi #2 – Dune: Makinelerin Seferi
Brian Herbert ve Kevin J. Anderson tarafından kaleme alınan Makinelerin Seferi, bizi klasik Dune evreninin ilk evrelerine götürüyor. Kendimizi, Cihad serisinin ilk kitabı Butleryan Cihadı ile başlayan ve acımasız makineler ile yapılan ölüm kalım savaşının tam ortasında buluyoruz. İnsanlığın verdiği bu mücadelede öne çıkan ve savaşlara liderlik eden önemli karakterlerden biri de makinelerin eskiden güvenilen biyolojik kölelerinden biri olan Ulu Patrik İblis Gonjo‘dur. …
Devamını gör »