Bilimkurgu yıllar boyu birçok tartışmaya konu oldu. “Bilimkurgu kaçış edebiyatı mı?”dan tutun da Bilimkurgu Kulübü’nün Facebook sayfasında arada bir alevlenen, “Star Wars bilimkurgu mu?” tartışmasına kadar pek çok örnek verebiliriz. Kuşkusuz bu tartışmaların odağında ise bilimkurgu ve fantastik arasındaki fark ve benzerlikler var. Neyse ki bu tartışmalar sadece ülkemizde olmuyor. Bilimkurgunun geliştiği Batı ülkelerinde de durum pek farklı değil. Söz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Büyü
Arthur C. Clarke’ın Üç Yasası
Bilimkurguda gizem önemlidir. Çünkü gizemin varlığı, aynı zamanda bir keşfin de habercisi niteliğindedir. Bunun da etkisiyle olsa gerek, bilimkurguda çeşit çeşit, sıra dışı ve zaman zaman da tanrısal güçlere sahip varlıklarla karşılaşırız. Tabii buradaki “tanrısallık” vurgusu bizim gelişmişlik düzeyimizle ilgilidir. Öyle ya, söz gelimi zamanda yolculuk yaparak taş devrine gitsek ve cebimizden çıkardığımız akıllı telefonumuzla yerel halka kısa bir video …
Devamını gör »Fantastik ve Bilimkurgu Kuzen Değil, Çift Yumurta İkizleri
Hiç bilimkurgu ve fantastik yazın arasındaki farkı şöyle derinlemesine incelemiş miydiniz? İlk göze çarpan şey belirgin bir atmosfer farkıdır. En genel çizgileriyle biri Orta Çağ havasında masalsılığa, öbürü uzay çağı havasında gerçekçiliğe doğru yelken açmış gibidir. Sonra devreye en ön plandaki örneklerin karşılaştırması girer. Derken her birinin özel hayranları bayrağı ele alır, kendi kalesini savunmaya hazırlanır… Zira özellikle fantastik evren …
Devamını gör »Bilimkurgu ile Fantastik Ayrımının Önemi
Yakın geçmişte bilimkurgu, eski bir tür olan ve “Zindanlar ve Ejderhalar” tarzında oyunların yükselişine bağlı olarak aniden hatırı sayılır derecede toplumsal bir başarı yakalayan fantastik kurgu ile rekabete girdi. Bu iki tür arasında temel ve belirleyici bir fark vardır. Bu fark, fantezide sihrin, bilimkurgudaysa bilimin ön planda oluşudur. Fantezideki bu gelişim, Robert Ervin Howard‘ın ve kahramanı Barbar Conan‘ın, birkaç başarılı …
Devamını gör »