Etiket Arşivleri: Can Kantarcı

bilimkurguda ceviri video

Yaratılanı Yeniden Yaratmak: Bilimkurguda Çeviri

Evren tasavvurundan dil tasavvuruna uzanabilen bilimkurguyu nasıl çevirmeli? Dilin sınırları nerede başlar, nerede biter? Bu zorlu yolculukta çevirmen hangi engellerle karşılaşır, nasıl aşar? Çevirmen, hakkını nasıl korur, sektörün zorlukları nelerdir? Telif dediğimiz sadece bir temenni midir? Konuşmacılar Can Kantarcı, Cem Şensoy, Özlem Özpazarcı ve moderatör Jülide Kayaş, 2. Berkol Bilimkurgu Günleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Babil Kulesi’ni inşa etmeye uğraşan çevirmenler olarak …

Devamını gör »
iduk kapak

Bilimkurguya Açılan Hiciv Penceresi: İdük

Bilimkurguya dair çok şey söylenebilir ama üzerinde uzlaşılan bir şey varsa, o da tek bir tanımının olmadığıdır. Asimov’a göre, bilimkurgu insanların bilim ve teknolojideki gelişmelere verdiği tepkilerle uğraşan bir sanat dalı; Neil Gaiman’a göre ise, “Ya şöyle olsa…”, “Keşke…”, “Bu böyle sürerse…” ifadelerinden yola çıkarak sürükleyici ve sağlam hikâyeler yazmak mümkün. Bilimkurgu dediğimiz şey bu sınırlarda dolaşıyor ama kendi içinde …

Devamını gör »
roket 4

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı

Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …

Devamını gör »
neuromancer-kapak

Geleceği Yazan Bir Roman: Neuromancer

Yayımlandığı 1984’ten beri dünyayı mı değiştiriyor, yoksa yazarı üstün vizyonerliğiyle dünyanın geleceğini mi gösteriyor? Bu görüşler ruhçu komplo teorisyenlerini son yıllarda bir hayli yorsa da, kitabın fiziki zorlaması hâlâ bitmiyor. Neuromancer, 80’lerdeki ufacık siberpunk kıvılcımını bilimkurgu edebiyatında bir yangına dönüştürdü. Bu ticari genişleme, 90’larda Ghost In Shell‘i takiben, 2000’lerde The Matrix‘in ‘blockbuster’ patlaması olarak astronomik boyutlara ulaştı. Günümüzde de ekmeği …

Devamını gör »
istanbul öyküleri bilimkurgu

Şehri Kurguyla Tanımak: İstanbul Öyküleri 3

İstanbul Öyküleri serisi bir şehrin tarihi dokusunu kurgusal düzlemde anlatma ve özellikle yeni nesillere aktarma noktasında önemli bir konuma sahip. Serinin ilk iki kitabı ana akım diye tabir edilebilecek geleneksel metinlerle oluşturulmuştu. Alışılageldik şehir atmosferini ve gündelik yaşantıyı konu edinen bu öykülerde, asırlarca pek çok kültürün barınarak izlerini bıraktığı İstanbul’u farklı bakış açılarıyla tanıma fırsatı yakalamıştık. Yayımlanan üçüncü kitapta ise …

Devamını gör »

Bir Çizgi Roman Klasiği: Watchmen

“Kim gözleyecek gözcüleri?” Watchmen kesinlikle farklı bir çizgi roman. 1986-1987 yılları arasında 12 sayı olarak yayınlanan Watchmen (Gözcüler), Alan Moore tarafından yazılmış ve Dave Gibbons tarafından çizilmiş. Watchmen’i diğer çizgi romanlardan farklı kılan özelliğiyse yazılmış en gerçekçi süper kahraman hikayesi olması. Hikayenin neden gerçekçi olduğuna birazdan döneceğiz, ama önce kitabın Bob Dylan ile olan ilgisini açıklamak istiyorum. Çünkü Watchmen’in İthaki …

Devamını gör »