Entelektüel birikimin yanı sıra, teknik konulara hakimiyetin zorunluluk olduğu yönetmenlik sanatında storyboard kullanımı, ortaya çıkacak olan yapımın resimli bir taslağıdır. Senaryo tamamlandıktan sonra kurgulanacak olan sahneler birer film şeridi gibi görselleştirilir. Görsellerde kameranın ve kişilerin sahne üzerindeki hareketleri kısa yazılar ya da ok işaretleri vasıtasıyla belirtilir. Basit çizimli görseller kullanılabileceği gibi, tercih olarak renkli ve gerçekçi görünen dekupajlar da çizdirilebilir. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Çekim
İnsanlığın Önündeki En Büyük Engel: Kütle Çekimi
Bildiğiniz gibi fizikte kütle çekiminin çeşitli tanımları vardır. En basitinden Newton‘ın tanımına göre kütlesi olan her maddenin birbirine doğru hareket ettiği doğa olayıdır. Peki ne tür bir düşmandır bu? Çeşitli bilimkurgu yapımları, insanlığın uzak bir yıldız sistemine göçünü konu alır. Hatta önemli bazı bilim insanları da insan türünün uzaya açılması gerektiğini dile getirir. Aksi takdirde neslimiz sonunda yok olacaktır. Evet, …
Devamını gör »Uzay ve Zaman Nasıl Ortaya Çıktı? (3. Bölüm)
Bir matrisin içinde mi yaşıyoruz? Geçen yazıda sözünü ettiğimiz Kuantum Grafiti kuramına benzer fikirler 90’lı yıllarda sicim kuramcıları tarafından da ileri sürülmüştü. Bu modellere “Matris Modelleri” denmesinin nedeni, kuramın denklemlerinin sayı tablosu anlamına gelen “matrislere” dayanıyor olması… Çoğumuz matris sözcüğünü Wachowski Kardeşler‘in meşhur filminde duyduk. Filmi izledikten sonra matematiği iyi olan bir arkadaşımıza “matris nedir?” diye sormak kaçınılmaz olmuştu. O da matrislerin özellikleri ve doğrusal denklem sistemlerinin …
Devamını gör »